8 στους 10 δημάρχους λένε όχι
στην απλή αναλογική!

-Οδηγεί σε πλήρη ακυβερνησία

Οκτώ στους δέκα δημάρχους, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλοί πολίτες διαφωνούν με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Το εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η ΚΕΔΕ σε δείγμα 2.087 ατόμων και αποτυπώνει το κλίμα οργής που επικρατεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στην κοινωνία όσον αφορά τα σχέδια που εκπονεί η κυβέρνηση για εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του 2019.

Όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, στην περίπτωση που υλοποιηθεί κάτι τέτοιο στην τοπική αυτοδιοίκηση θα επέλθει πλήρης ακυβερνησία. Κι αυτό διότι ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που στις εκλογές θα εξασφαλίσουν ποσοστό της τάξης του 50%, που θα τους επιτρέψει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους αυτοδύναμα. Όλοι οι άλλοι θα υπόκεινται στις πιέσεις ή και τους εκβιασμούς ακόμη των μικρότερων δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να περάσουν αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης παρουσιάζει ως οριστική και αμετάκλητη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Το επιχείρημα που προβάλλει είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα σπάσουν ορισμένα στεγανά στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα είναι αναλογικότερη η εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών.

Στην ίδια έρευνα, εννιά στους δέκα χαρακτήρισαν ορθή την πρόταση της ΚΕΔΕ οι δήμοι να μην καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Ενώ, όσον αφορά την αλλαγή του Καλλικράτη, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ και έτυχαν εκτεταμένης ανάλυσης και συζήτησης. «Για εμάς η γνώμη των αιρετών έχει αξία. Μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία με τα στελέχη μας προκύπτουν γόνιμα συμπεράσματα για τη διαμόρφωση των θέσεών μας με στόχο μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.


Σχολιάστε εδώ