Μια δικαιολογία…

Μια δικαιολογία…

Κι έτσι τρέχουμε και δεν φτάνουμε από την ώρα της αναγγελίας της επίσκεψης. Συλλογή υπογραφών για να του αρνηθούμε την είσοδο έχει ξεκινήσει κι εύλογα αναρωτιέται κανείς αν αυτό από μόνο του φτάνει.

Διότι μια δικαιολογία την απαιτεί η περίσταση… «Μας κάηκε το βίντεο», «έχει παζάρι στις Σάπες και δεν προλαβαίνω», «ο Γιαϊλαλί είναι ακόμα φυλακή», είναι μερικές που μπορεί κάποιος να προτείνει…


Επί το έργον…

Ευτυχώς, όμως, που η κυβέρνηση έχει την πολιτική της και την υποστηρίζει κιόλας! Και γι’ αυτό… υπάρχει «ανάγκη απόλυτος» για αλλαγές σε βιβλία του δημοτικού σχολείου.
Αλλά, μέσα σε όλες τις αλλαγές (καλές, κακές ή κάκιστες), θα υπάρξει στο βιβλίο «Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή» της Στ’ τάξης, επιτέλους, και η… πρόσθεση. Διότι με υπουργική απόφαση ζητείται η αντικατάσταση του χάρτη της Ελλάδος που δεν περιλαμβάνει τη Γαύδο και το Καστελλόριζο…

Κι αν είναι να συμβεί αυτό, χαλάλι η πρεμούρα της κυβέρνησης να δει τη… φάτσα της μέσα σ’ ένα σχολικό εγχειρίδιο…


Κι όμως…

Μέσα σε όλη αυτήν την τρέλα, οι εκπρόσωποι του συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας Γαβρόγλου και τον Γ.Γ. Θρησκευμάτων Καλαντζή για να ενημερωθούν περί των αλλαγών που αφορά τη Σαρία (λέμε τώρα). Ευτυχώς, κι αυτοί… ενημέρωσαν τον υπουργό με υπόμνημα, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Α) Η κατάργηση της Σαρίας, όπως υποστηρίζουν και επιδιώκουν μεθοδικά ορισμένοι, αποτελεί μια βαθύτατη προσβολή για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και στρέφεται εναντίον της θρησκευτικής μας πίστης, της θρησκευτικής μας ταυτότητας και της ιστορίας μας.

Β) Από την πρώτη στιγμή που η ‘‘Δυτική Θράκη’’ απελευθερώθηκε από τη βουλγαρική κατοχή και ανέλαβε τη διοίκησή της η Ελλάδα, οι μουσουλμάνοι της Θράκης απολαμβάνουν το προνόμιο για θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου να μπορούν να εφαρμόζουν τη Σαρία. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σβήσει αυτό το ιστορικό προνόμιο με μια απόφαση που θα δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις στην περιοχή μας και θα οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων που ποτέ δεν υπήρχαν ως σήμερα.

Γ) Είναι απολύτως σωστό να προχωρήσει η Πολιτεία στην αποδοχή της πραγματικότητας που έχει ήδη διαμορφωθεί και να νομοθετήσει τη δυνατότητα των μουσουλμάνων της Θράκης να επιλέγουν εάν θέλουν να εφαρμόσουν τη Σαρία ή το αστικό δίκαιο για τις οικογενειακές και τις κληρονομικές τους σχέσεις.

Δ) Οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής των μουσουλμάνων θα έχει νόημα μόνο εάν αποφασίσει να στηρίξει ουσιαστικά τις μουφτείες, ώστε οι μουφτείες να αποκτήσουν όλα τα αναγκαία θεσμικά χαρακτηριστικά που θα εγγυώνται την ορθή εφαρμογή των αρμοδιοτήτων τους. Σήμερα, όπως όλοι ξέρουμε, οι μουφτείες είναι εγκαταλειμμένες, έχουν σημαντικές ελλείψεις και δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά και με την αξιοπρέπεια που ταιριάζει στους μουσουλμάνους έλληνες πολίτες της Θράκης. Η κυβέρνηση, πριν νομοθετήσει τις αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Κομοτηνή, θα έπρεπε να πράξει το καθήκον της και να υποστηρίξει σοβαρά και αποτελεσματικά τις μουφτείες, παρέχοντάς τους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και νομική υποστήριξη ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως ιεροδικεία.

Είμαστε περήφανοι ως μουσουλμάνοι, γιατί ζούμε σε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια χώρα που πάντοτε προστάτεψε τη θρησκευτική μας πίστη και μας έδωσε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ζωντανή την ταυτότητα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Η Ελλάδα σεβάστηκε και σέβεται το Ισλάμ με έναν τρόπο που καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν το έχει κάνει.

Αυτή η μεγάλη επιτυχία δεν πρέπει να χαθεί».


Σχολιάστε εδώ