Με δική του πλατφόρμα στο συνέδριο ο Σαμαράς!
Σε αντιπαράθεση ιδεών αναμένεται να εξελιχθεί το προγραμματισμένο για το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Η στρατηγική που ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης από την ανάδειξή του στην αρχηγία μέχρι σήμερα θα βρεθεί -με τη μικρότερη ή τη μεγαλύτερη ένταση- στο στόχαστρο αρκετών στελεχών, που είτε διαφωνούν με βασικούς άξονες της ιδεολογικής τακτικής είτε διαπιστώνουν ότι δεν αποδίδει, δεν είναι πειστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα κορυφαία στελέχη θα καταθέσουν πακέτο προτάσεων (ιδεολογική πλατφόρμα), μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος Β. Μεϊμαράκης. Με διαφορετικό φυσικό προσανατολισμό ο καθένας.
Ο πρώτος θα επικεντρωθεί στην κυβερνητική θητεία του (2012-2014) και θα προχωρήσει σε έναν απολογισμό του έργου του.
Ο Σαμαράς θα υποστηρίξει ότι αν η θητεία της κυβέρνησής του δεν είχε διακοπεί με βίαιο τρόπο, η πορεία της χώρας θα ήταν εντελώς διαφορετική. Ότι εντός του 2014 η Ελλάδα θα είχε εξέλθει από τα Μνημόνια, θα είχε βγει στις αγορές προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.
Και το εξίσου σημαντικό: Οι τράπεζες δεν θα είχαν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, ώστε να χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν, και κατ’ επέκταση δεν θα είχαν επιβληθεί τα capital controls. Δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να αφήσει αιχμές κατά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, υπό την έννοια ότι δεν υπερασπίστηκε με την αναγκαία θέρμη το έργο που επιτελέσθηκε την περίοδο 2012-2014.
Περισσότερο ιδεολογικό θα είναι -όπως λέγεται- το «μανιφέστο» που θα καταθέσει στο Συνέδριο ο Β. Μεϊμαράκης. Θα δώσει έμφαση στις αρχές και στις αξίες που πρέπει να πρεσβεύει και να υπηρετεί η παράταξη, χωρίς να αποκλίνει από τη «γραμμή» που χάραξε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος θα αναφερθεί και στην περίφημη διεύρυνση που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης, με αμφίβολα αποτελέσματα.
«Φιάσκο»
Στη Θεσσαλονίκη, έπεσε η αυλαία των προσυνεδρίων, μια διαδικασία που εξελίχθηκε σε ένα παρατεταμένο φιάσκο. Η ανταπόκριση του κόσμου της παράταξης ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, πόσω μάλλον σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ενώ ο στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν μέσω των προσυνεδρίων να απευθυνθεί σε πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας, τελικά εξελίχθηκε σε μια αμιγώς εσωτερική υπόθεση. Στο πάνελ των ομιλητών, κάθε φορά, τέσσερα-πέντε κομματικά στελέχη, κατά κανόνα χαμηλόβαθμα, ενώ οι εκτός παράταξης εκπρόσωποι, κυρίως της αγοράς, δεν είχαν το ειδικό βάρος για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Στο ακροατήριο κατά κανόνα πολιτευτές που αναζητούσαν πρόσβαση σε βουλευτές ή πρόσωπα πέριξ του αρχηγού, γραμματείς, παρατρεχάμενοι, συγγενείς των ομιλητών. Σε δύο-τρεις περιπτώσεις μάλιστα υπήρξε η ανάγκη μεταφοράς ψηφοφόρων-ακροατών από άλλες περιοχές, καθώς η τοπική κοινωνία παρέμενε απαθής ως προς τις διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.