Και τώρα απομένει να τηρήσει <br>ο Ερντογάν τα συμφωνηθέντα

Και τώρα απομένει να τηρήσει
ο Ερντογάν τα συμφωνηθέντα

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη για τις 7-8 Δεκεμβρίου

Δύσκολες ισορροπίες στην Αθήνα με την επίσκεψη του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 7-8 Δεκεμβρίου στη χώρα μας – η σχετική επίσημη πρόσκληση απεστάλη χθες το μεσημέρι από τον ειδικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο τούρκος Πρόεδρος αποδέχθηκε όλους τους αυστηρούς όρους που έθεσε η Αθήνα σχετικά με το πού θα πάει, ποιους θα δει και τι πει στη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας. Για τον σκοπό αυτό ταξίδεψε στην Αθήνα ειδικός απεσταλμένος της Τουρκικής Προεδρίας προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες. Αυτό που ενδιέφερε περισσότερο την ελληνική πλευρά, που απαιτούσε να έχει συμφωνηθεί «κάθε λέξη και κάθε έκφραση» στις δηλώσεις και στο κοινό ανακοινωθέν, ώστε να αποφευχθούν προκλήσεις ή και επαναφορά μονομερών διεκδικήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, ήταν οι έμπρακτες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν φιέστες στη Θράκη και αναφορές σε δήθεν τουρκική μειονότητα.

Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές κατά την επίσκεψη Ερντογάν θα εστιαστεί σε κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, που αγγίζουν και τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει:
– Μεταναστευτικό.
– Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
– Οικονομική συνεργασία, με έμφαση στα μεγάλα projects που έχουν ήδη γίνει γνωστά.
– Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
– Περιφερειακές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Ερ­ντογάν πραγματοποιείται σε μια περίοδο διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας, που συμπληρώνεται με έντονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Είναι γνωστές οι δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτές καθιστούν περισσότερο σημαντικό τον διμερή διάλογο.

Η διεθνής συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη Ερντογάν δεν είναι και τόσο θετική για την τουρκική πλευρά, καθώς οι γερμανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, οι δε αμερικανοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ένταση, λόγω των εντελώς διαφορετικών στρατηγικών στη Συρία.

Δεδομένων όλων αυτών, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.

Εξάλλου εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα βάλει στο τραπέζι το θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, θα ζητήσει επίσης την έκδοση άλλων δύο στρατιωτικών που κρατούνται σε άγνωστο μέρος, ενώ, κατά πληροφορίες, υπάρχει ένας ακόμη μεγάλος κατάλογος με τούρκους φυγάδες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί συλλήβδην Γκιουλενιστές και τους θέλει πίσω.


Δεν μπορεί να χτιστεί ειλικρινής φιλία χωρίς σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης

-Διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Η Ελλάδα, και υπό την ιδιότητά της ως πλήρους και αναπόσπαστου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι όμως, συγχρόνως, πάντοτε έτοιμη να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας τα σύνορά της, το έδαφός της και την κυριαρχία της, που αποτελούν, αντιστοίχως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό διαμηνύουμε εμείς οι Έλληνες, προς κάθε πλευρά, άρα και προς τη γείτονα Τουρκία. Τείνουμε προς αυτήν πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά για να γίνει αυτό πράξη, προϋποθέτει, από την πλευρά της Τουρκίας, πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας με αφορμή την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη της Σητείας. Και πρόσθεσε: «Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, πρωτίστως δε στη Συνθήκη της Λωζάννης και στο Δίκαιο της Θάλασσας –κατά τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου–, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες».


Σχολιάστε εδώ