Η (ουσιαστική) επανίδρυση του Οργανισμού
Κτηματολογίου αποτελεί ευκαιρία για την
αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων
Πριν από δέκα μήνες, είχαμε αναρωτηθεί «ποιοι και γιατί κρατούν κλειδωμένα τα ελληνικά γεωχωρικά δεδομένα», αναφερόμενοι στην «επίμονη άρνηση» της χώρας μας να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές οδηγίες περί ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε αυτά.
Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας για την παραγωγή και τη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων ήταν ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, του οποίου ο ρόλος ενισχύθηκε και εκσυγχρονίστηκε προ επταετίας, ενώ, επιπλέον, του ανατέθηκε η ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ).
Ο τότε πρόεδρός του (και σημερινός σύμβουλος του υπουργού Υποδομών) Γιώργος Μουτεβελής συντόνισε και υποστήριξε ένα δίκτυο 2.500 στελεχών της δημόσιας διοίκησης, τα οποία λειτουργούσαν μεθοδικά, οργανώνοντας την παραγωγή και διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων, όμως, το 2013, οι αρμοδιότητές μεταφέρθηκαν στο Κτηματολόγιο και η όλη προσπάθεια… ατόνησε.
Προχθές, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών. Σκοπός της ήταν να αναδείξει ότι μία επταετία μετά την ίδρυσή της δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξοικονόμηση πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση των επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Μήπως τώρα, που θα επανιδρυθεί (ουσιαστικά) ο Οργανισμός του Κτηματολογίου, είναι ευκαιρία να υλοποιηθεί;