Δεν του βγήκε του Μητσοτάκη <br>η… Σαουδική Αραβία

Δεν του βγήκε του Μητσοτάκη
η… Σαουδική Αραβία

Έχασε κατά κράτος από τον Τσίπρα


Στο κενό έπεσε
η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να στριμώξει την κυβέρνηση στο ζήτημα της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, παρά τους εν μέρει ατυχείς χειρισμούς του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου. Παράλληλα, η άρνηση των ευρωβουλευτών του κόμματος να υπερψηφίσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα για εμπάργκο στην πώληση όπλων στην αραβική χώρα προκάλεσε ερωτηματικά και σύγχυση ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη θυελλώδη συζήτηση, την περασμένη Δευτέρα, στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης και τα στελέχη που πήραν τον λόγο απέτυχαν να αποδείξουν με αδιάσειστα στοιχεία τη θεωρία περί σκανδάλου ολκής που είχαν αναπτύξει τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες. Δεν δικαίωσαν με κανέναν τρόπο τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει περί νέων, συνταρακτικών αποκαλύψεων που μπορεί να προκαλέσουν κρίση στην κυβέρνηση ή ακόμη και την πτώση της. Η επιχειρηματολογία από την πλευρά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας εξαντλήθηκε σε εικασίες, θεωρίες συνωμοσίας και ισχυρισμούς χωρίς αντικειμενική βάση. Η δυσκολία να πείσουν το ακροατήριο, κομματικό αλλά και ευρύτερο, είχε να κάνει και με το γεγονός ότι η συμφωνία είχε μείνει στα χαρτιά και, ανεξάρτητα για ποιους λόγους, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Με… συνέπεια να βρεθούν κορυφαία στελέχη (Κ. Χατζηδάκης) στην περίεργη θέση να καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί δεν υλοποίησε τη συμφωνία και η χώρα απώλεσε έσοδα 66 εκατ. δολαρίων!


 Στα χνάρια του πατέρα του με Ειδικό Δικαστήριο απειλεί τον πρωθυπουργό


Η συνολική εικόνα κατέστη ακόμη χειρότερη για τη Νέα Δημοκρατία λόγω και της εμφανούς υπεροχής του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη σφοδρή αντιπαράθεσή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο δεύτερος εμφανίσθηκε αμήχανος, εριστικός, χωρίς τις απαραίτητες «ανάγκες», που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να τον καταγγείλει ως ηθικό αυτουργό μιας σκευωρίας που έχει μεν ως στόχο την κυβέρνηση αλλά επί της ουσίας βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι το τέλος της συζήτησης στη Βουλή βρήκε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έναν μεγάλο αριθμό τουλάχιστον, να μουρμουρίζει για τους χειρισμούς της ηγεσίας σε ένα ακόμη ζήτημα.

Ελάχιστοι ήταν ικανοποιημένοι με την εικόνα του κ. Μητσοτάκη και τα στοιχεία που παρουσίασε για την υπόθεση με τη Σαουδική Αραβία. Δεν έλειψαν βέβαια κι εκείνοι που έλεγαν ότι βιάστηκε να αναδείξει το ζήτημα και ότι έπρεπε να αφήσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία και στη συνέχεια να την καταγγείλει, έχοντας στη διάθεσή του περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη σκανδάλου. Παρά την αποτυχημένη προσπάθειά του να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, προκαλώντας ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να κρατήσει ανοιχτό το θέμα της συμφωνίας, βάζοντας, σε δεύτερη φάση, στο στόχαστρο τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος -σημειωτέον- την ημέρα της συζήτησης βρισκόταν σε περιοδεία σε χώρες της Ασίας. Το κλίμα μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Πειραιώς πυροδότησε και η σκληρή κόντρα του κ. Κοτζιά με τον τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο, τον οποίο και χαρακτήρισε «σκευωρό» και «προβοκάτορα».

Τα περιθώρια κινήσεων της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας περιορίζονται σημαντικά πάντως μετά το ψήφισμα (αίτημα) που με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων από χώρες-μέλη της ΕΕ προς τη Σαουδική Αραβία. Μετά την εξέλιξη αυτή οι πιθανότητες να υλοποιηθεί η εκκρεμής συμφωνία περιορίζονται στο ελάχιστο, αν δεν έχουν εκμηδενιστεί. Όσο για τις απειλές περί Εξεταστικών και Ειδικών Δικαστηρίων, που εκτόξευσε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, ήταν για λόγους εντυπώσεων και για να καλύψει τις αδυναμίες που είχε η όλη επιχειρηματολογία του.


Σχολιάστε εδώ