6 στους 10 κόβονται από το κοινωνικό μέρισμα

6 στους 10 κόβονται από το κοινωνικό μέρισμα

Πλήρης επιβεβαίωση του «Π»

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν το «ΠΑΡΟΝ», που σε πρωτοσέλιδο άρθρο του (στο φύλλο της περασμένης Κυριακής) είχε αναδείξει τη «μεγάλη σφαγή» που γίνεται με το κοινωνικό μέ­ρισμα, ότι ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι αρχικά φαινόταν, προς μεγάλη απογοήτευση χιλιάδων ανθρώπων, που πόνταραν στα χρήματα που θα έπαιρναν για να αντιμετωπίσουν μέρος των αναγκών τους. Αρκεί να τονίσουμε ότι οι έξι στους δέκα που υποβάλλουν αίτηση απορρίπτονται μεγαλοπρεπώς και χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας η ΗΔΙΚΑ, από τις 1.492.916 αιτήσεις οι 641.494 εγκρίθηκαν (ποσοστό 42,97%), περισσότερες από 364.924 βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής, οι μη εγκεκριμένες ανέρχονται σε 301.628, ενώ ακόμη 128.995 αιτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί. Κατά την εκτίμηση του γενικού γραμματέα Πρόνοιας Δ. Καρέλλα, ο τελικός αριθμός των αιτήσεων που θα πάρουν το πράσινο φως θα κινηθεί κοντά στις 1.280.000. Οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των πρώτων ημερών έκαναν λόγο για 4.000.000 εγκεκριμένες αιτήσεις, που θα μοιράζονταν ποσό της τάξης του 1,4 δισ.

Το γεγονός ότι έξι στις δέκα αιτήσεις απορρίπτονται έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τα αυστηρά, όχι αναγκαστικά και δίκαια, κριτήρια που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Επιπρόσθετα, λόγω των ασαφειών που έχει το σύστημα, δεκάδες πολίτες που με βάση την οικονομική τους κατάσταση δικαιούνται το μέρισμα τελικά απορρίπτονται. Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αιτούντες ήταν η αναντιστοιχία στοιχείων (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κ.ά.) που υπήρχε σε σχέση με όσα είχαν αποθηκευτεί στο σύστημα με αυτά που δήλωνε ο αιτών το κοινωνικό μέρισμα.

Εμπλοκή υπάρχει και με επιμέρους κατηγορίες, όπως είναι οι νέοι που σπουδάζουν, αυτοί που θεωρούνται φιλοξενούμενοι σε μια κατοικία κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς αίτηση θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, το ετήσιο εισόδημα των οποίων δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ. Το σύστημα θα είναι ανοιχτό για να δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου.


Σχολιάστε εδώ