Με πάρα πολλά βαρίδια έκλεισε η αξιολόγηση!

• Ψαλίδι σε κοινωνικά και οικογενειακά επιδόματα
• Έρχεται πιο νωρίς ο ΕΝΦΙΑ – Το 2019 αντί του 2020 μειώνεται το αφορολόγητο
• Πώληση ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και Διεθνούς Αερολιμένα
• Νέο Υπερταμείο, όπου θα μπουν όλες οι ΔΕΚΟ!
• Καταργείται το ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019
• Αύξηση των ασφαλιστικών εισφο- ρών στους αυτοαπασχολούμενους

Όλα τα παραπάνω είναι ένα μόλις μέρος του ακριβού λογαριασμού που αποδέχθηκε η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Κάτι που δείχνει ότι οι περιβόητοι «θεσμοί» δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από τις εντολές που έχουν από τα αφεντικά τους, τους… εταίρους μας.
Βλέποντας, μάλιστα, την αγωνία των κυβερνητικών συνομιλητών τους να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση, για να περάσει προς τα έξω ότι όλα πάνε καλά και είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια, κάθε μέρα φόρτωναν νέες απαιτήσεις. Απόδειξη, το ότι από 90 που ήταν τα προαπαιτούμενα πριν αρχίσουν οι… διαπραγματεύσεις εκτινάχθηκαν στα 110, πολλά από τα οποία έχουν σχέση με υποδομές / Κτηματολόγιο, μεταλλεία κ.λπ.

Η αποτίμηση του συνολικού κόστους των νέων, ουσιαστικά, μέτρων δύσκολα μπορεί να γίνει τώρα. Είναι, όμως, βέβαιο ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει νέα αφαίμαξη στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Πέραν των μέτρων που παραθέτουμε παραπάνω, η συμφωνία προβλέπει ακόμη:
√ Ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία,
√ Απελευθέρωση του φυσικού αερίου,
√ Επανυπολογισμό της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις,
√ Περικοπές στις κύριες συντάξεις και στις επικουρικές από το 2019,
√ Πλειστηριασμούς με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική,
√ Πλειοψηφία 50%+1 για να αποφασιστεί απεργία τα συνδικάτα,
√ Συμβάσεις απασχόλησης για τους ανέργους και
√ Αναβολή έως τον Μάρτιο για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών.

Διαφωνούσε το υπουργείο Εργασίας, αλλά…
Πάντως, το υπουργείο Εργασίας επέμενε ότι δεν πρέπει να κοπούν τα καταβαλλόμενα επιδόματα, στηριζόμενο στα επιπλέον 160 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του 2018.

Oι δανειστές, όμως, υποστηρίζουν την εφαρμογή της μεθοδολογίας που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, ζητώντας χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια έως και 50% αλλά και ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων – πολυτέκνων, με ταυτόχρονη διοχέτευση των πόρων σε οικογένειες με έως δύο παιδιά. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων να αυξηθεί από 40 ευρώ που είναι σήμερα στα 60 ευρώ, με επιπλέον ενίσχυση για τις οικογένειες που έχουν έως δύο παιδιά.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των οικογενειών με την εξασφάλιση πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές παροχές.

Ανάλγητοι…
Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, βάζουν θέμα ιδιωτικοποίησης των κέντρων που θα πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας αλλά και την αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπήρων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιστημονικό εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από την πλευρά του, το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αλλά και της ενίσχυσής τους, μέσω κονδυλίων που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, για διπλασιασμό των μονάδων και στελέχωσή τους με εξειδικευμένους γιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που θα μπορούν να προσδιορίζουν την ικανότητα του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες στην καθημερινότητά του.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, για την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων, παρότι το θέμα θα πάρει αρκετό χρόνο πριν από την οριστικοποίησή του, οι δανειστές δέχθηκαν αρχικώς την εξοικονόμηση 260 από τα 325 εκατ. ευρώ, μέσω κάποιας αναμόρφωσης των δαπανών.
Δυστυχώς, η μνημονιακή λαίλαπα δεν έχει τελειωμό και συνεχώς θα τρώει… τις σάρκες του ελληνικού λαού.

Και αξιολόγηση ΑΑΔΕ
Να σημειώσουμε ακόμη ότι μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει αύριο θα δημοσιευθεί το ΦΕΚ για την αξιολόγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπου 3.500 σελίδες καλύπτει η περιγραφή θέσεων.


Σχολιάστε εδώ