246,9 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός <br>για το 2018 στον Δήμο Πειραιά!

246,9 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός
για το 2018 στον Δήμο Πειραιά!

-Και τεχνικό πρόγραμμα με διασφαλισμένους πόρους ύψους 130 εκατ. ευρώ

Προϋπολογισμός ύψους 246,9 εκατ. ευρώ και Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018 ψηφίστηκαν, αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε πάνω από 6,5 ώρες! Η συζήτηση ήταν έντονη και σε αρκετές περιπτώσεις πήγε να ξεφύγει, όμως ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Δαβάκης φρόντιζε πάντα να… σβήνει έγκαιρα τις φωτιές και να αποτρέπει τα παρατράγουδα!

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανάλυση του Τεχνικού Προγράμματος από τον δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους και γενικεύθηκε όταν… μπήκαν σ’ αυτήν και οι εκπρόσωποι των δύο συνδυασμών της αντιπολίτευσης, εκείνου που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ («Λιμάνι της Αγωνίας») και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας (του Β. Μιχαλολιάκου) ήταν για μια ακόμα φορά απών! Κάτι που στηλιτεύθηκε από πολλούς συμβούλους, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο ο δεύτερος συνδυασμός του δημοτικού συμβουλίου να απαξιώνει με τέτοιον εκκωφαντικό τρόπο την κορυφαία συζήτηση για τον δήμο, αυτή του προϋπολογισμού.


 Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, αναφερόμενος στο Τεχνικό Πρόγραμμα, τόνισε ότι υλοποιεί κατά γράμμα τις προεκλογικές υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής και προβλέπει έργα που θα αλλάξουν την όψη της πόλης.


Όπως ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, διαμόρφωση της ακτής του Μικρολίμανου, διαμόρφωση του χώρου γύρω από το ΣΕΦ σε γήπεδο στίβου και άλλων αθλοπαιδιών, δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών, ανάπλαση σχολείων, πάρκων, παιδότοπων, πολιτιστικών υποδομών κ.λπ. «Τα μόνα που υποσχεθήκαμε και δεν θα κάνουμε είναι η κατεδάφιση του Πύργου του Πειραιά, γιατί μέσα στο 2018 το κτίριο θα αξιοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, που δεν θα είναι άγονος, όπως τις προηγούμενες φορές», είπε με σημασία ο δήμαρχος, «και το κτίριο-φάντασμα της Ραλλείου, που ο δήμος το έχει παραχωρήσει δωρεάν για 49 χρόνια στο Δημόσιο προκειμένου να γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης επί τρία χρόνια κωλυσιεργεί στο να κάνει ο,τιδήποτε, προβάλλοντας… γραφειοκρατικούς λόγους». «Έχουμε διασφαλίσει περίπου 130 εκατ. ευρώ για όλα αυτά, είτε μέσω περιφέρειας, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω ΟΧΕ», κατέληξε ο δήμαρχος, «κι αυτά τα λεφτά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που κατάφερε να τα εξασφαλίσει ο δήμος για να υλοποιήσει το αναπτυξιακό του πρόγραμμα». Κάποιοι σύμβουλοι του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας – η πόλη μας» είπαν ότι αυτά είναι αυτονόητα για οποιονδήποτε δήμο και δεν προγραμματίζει κάτι ιδιαίτερο η Δημοτική Αρχή. Εκεί ήταν που… τα πήρε ο Γ. Μώραλης και είπε: «Ποια είναι τα αυτονόητα; Όταν γίνεται μια καταιγίδα και χάνονται 21 ψυχές, όταν βουλιάζει ένα πλοίο στην Ψυτάλλεια και η ρύπανση φθάνει μέχρι τη Βούλα, είναι αυτονόητο; Μήπως τελικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε αυτονόητο και μετά να αρχίσουμε την κριτική;».

Προϋπολογισμός νοικοκυρέματος
«Κάνουμε προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον», ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος, «αφού η κρατική επιδότηση κοντεύει να μείνει… μισή, τα ανταποδοτικά μειώνονται σταθερά και ο δήμος δεν μπορεί να αυξήσει τα τέλη, γιατί ο κόσμος δεν έχει να πληρώνει». «Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, έρχονται και υποχρεώσεις από το παρελθόν, μέσω δικαστικών αποφάσεων», κατέληξε ο κ. Μώραλης.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Χαρβελάκου-Γλύκα στην εισήγησή της είπε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ο πιο… δουλεμένος, καθώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα και εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου. Το ύψος του φθάνει στα 246.902.000 ευρώ και φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφετηρία της ανάπτυξης για τον Πειραιά. «Το ότι καταφέραμε και τον ισοσκελίσαμε είναι άθλος», υπογράμμισε, «γιατί φέτος ο δήμος θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή των καθαριστριών και των φυλάκων στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, με κόστος 60 εκατ. ευρώ τον μήνα, με τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές 230 εργαζομένων στην καθαριότητα, που θα προσληφθούν ως μόνιμοι μέσω ΑΣΕΠ, με 26% εφορία και φυσικά με μείωση κατά 3% των δημοτικών τελών».


Σχολιάστε εδώ