Χοληδόχος κύστη: 4 συνήθεις αιτίες του πόνου

Χοληδόχος κύστη: 4 συνήθεις αιτίες του πόνου

Μια από τις πιο συνηθισμένες και δαπανηρές παθήσεις του πεπτικού συστήματος είναι οι χολόλιθοι, καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 6,3 εκατομμύρια άνδρες και 14,2 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20 έως 74 ετών υποφέρουν από την πάθηση μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επιπολασμός των χοληστερινικών λίθων σε άλλους δυτικούς πολιτισμούς είναι παρόμοιος με αυτόν στις ΗΠΑ. «Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος, μεταξύ ήπατος και παγκρέατος, ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα, όπου αποθηκεύεται η χολή – ένα υγρό που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών.


 Πριν από το γεύμα, η χοληδόχος κύστη είναι γεμάτη χολή και έχει περίπου το μέγεθος και σχήμα ενός μικρού αχλαδιού, ενώ μετά τα γεύματα, αφού, δηλαδή, προωθήσει τη χολή στο δωδεκαδάκτυλο, είναι κενή και επίπεδη»


Μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. «Η παρατεταμένη παραμονή της χολής στη χοληδόχο κύστη αποτελεί σημαντική αιτία για τη δημιουργία χολόλιθων, οι οποίοι μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα, με τη χοληστερόλη να αποτελεί το κύριο συστατικό στην πλειονότητα των χολολίθων».

Αν κάποιος από τους πόρους (σωληνοειδή αγγεία) που μεταφέρουν τη χολή από το ήπαρ στη χοληδόχο κύστη και από αυτήν στην πεπτική οδό έχει φραχθεί με λάσπη ή λίθους, μολυνθεί ή φλεγμαίνει, το άτομο μπορεί να βιώσει πόνο. Το 80% των ασθενών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη λόγω χολολίθων είναι ασυμπτωματικοί ακόμα και για 20 χρόνια. Όμως δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που βιώνουν σοβαρό κοιλιακό άλγος μία φορά στη ζωή τους ή και περισσότερες. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε:
Κολικό χοληφόρων: Προκαλείται από συσπάσεις των τοιχωμάτων της χοληδόχου κύστης ή των χοληφόρων αγγείων κατά τη μετατόπιση των λίθων ή της λάσπης.
Οξεία χολοκυστίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή του ιστού της χοληδόχου κύστης, που προκαλείται όταν κάποιος λίθος προκαλέσει απόφραξη της χοληδόχου κύστης και στη λιμνάζουσα χολή αναπτυχθούν μικρόβια.
Οξεία παγκρεατίτιδα: Τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την ύπαρξη χολολίθων, που φράζουν τον παγκρεατικό πόρο (ο οποίος ενώνεται σε κάποιο σημείο με το χοληδόχο), παγιδεύοντας τα πεπτικά υγρά στο εσωτερικό του παγκρέατος.
Χολαγγειίτιδα: Είναι μια φλεγμονή του χοληδόχου πόρου, που συνήθως προκαλείται από έμφραξή του και δημιουργία βακτηρίων.


Σχολιάστε εδώ