Τρώμε περισσότερο  τον χειμώνα. Γιατί;

Τρώμε περισσότερο τον χειμώνα. Γιατί;

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες στο χώρο της Υγείας έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» της έρευνάς τους πολλά θέματα της καθημερινότητάς μας. Ένα από αυτά είναι γιατί τρώμε περισσότερο τον χειμώνα. Λίγοι έχουμε αναρωτηθεί, χωρίς όμως να μπορούμε να το εξηγήσουμε.

Τι συμπέραναν βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον δρ Άντριου Χιγκινσον, με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: «Οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια φυσική τάση να τρώνε περισσότερο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα περιττά κιλά. Αυτό που ενδιέφερε τους ανθρώπους από τα πανάρχαια χρόνια ήταν να έχουν επαρκές βάρος, ώστε να είναι έτοιμοι και δυνατοί να προστατεύσουν την ίδια τους τη ζωή. Και η πίεση να διατηρήσουν περισσότερο σωματικό λίπος τον χειμώνα ήταν μεγαλύτερη, όταν δηλαδή είχαν πρόβλημα να βρουν τροφή». Οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν πόσο λίπος θα πρέπει να αποθηκεύουν οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά.

Διαπίστωσαν ότι τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος όταν είναι δυσκολότερο να βρουν τροφή. Συνεπώς, οι άνθρωποι της προ-βιομηχανικής εποχής αποθήκευαν περισσότερο λίπος υπό τον φόβο αδυναμίας εύρεσης τροφής, που συνέβαινε συνήθως τον χειμώνα.


Σχολιάστε εδώ