Γεμάτο φόρους και περικοπές επιδομάτων <br>το σακούλι του Άη Βασίλη!

Γεμάτο φόρους και περικοπές επιδομάτων
το σακούλι του Άη Βασίλη!

-Στα 48,2 δισ. ευρώ ο λογαριασμός που πρέπει να πληρωθεί το 2018

Το μόνο που δεν είπε η κυβέρνηση ήταν να αρχίσουν οι χοροί και τα πανηγύρια με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2018!

Πλούσια τα ελέη του για τον κόσμο… Την ώρα που τα μόνα δώρα που μας φέρνει ο Άη Βασίλης στο… σακούλι του είναι αυξήσεις φόρων και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Όπως και μια πρωτοφανή λεηλασία των μικρομεσαίων στρωμάτων, στη γραμμή που δημόσια εξέφρασαν από του βήματος της Βουλής τα αφεντικά του υπουργείου Οικονομικών, Τσακαλώτος – Χουλιαράκης: Υπερφορολογούμε τη μεσαία τάξη για τη στήριξη των αδυνάτων, των ευπαθών ομάδων.
Και το αποτέλεσμα είναι να αδειάζει ακόμη περισσότερο το καλάθι της νοικοκυράς, που σε κάποιες περιπτώσεις –ουκ ολίγες– έχει πιάσει πάτο. Τα… δώρα του Άη Βασίλη είναι νέα μέτρα –μείωση δαπανών και πρόσθετοι φόροι– ύψους 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία πλήττουν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα! Αρκεί να πούμε ότι οι νέοι φόροι και οι περικοπές είναι όσο τέσσερα μερίσματα!


 Συνολικά, ο λογαριασμός για τον καινούργιο χρόνο είναι 48,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 20,8 δισ. ευρώ είναι φόροι σε εισοδήματα και ακίνητα και άλλα 27,4 δισ. ευρώ φόροι στις καθημερινές συναλλαγές. Μόνο από τον ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει 15,854 δισ. ευρώ!


Πέραν των νέων φόρων, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου και η επιβολή φόρου υπεραξίας (πού την είδαν;) στις πωλήσεις ακινήτων, το εισόδημα του νοικοκυριού θα μειωθεί και από την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών (121 εκατ. ευρώ), τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 47 εκατ. ευρώ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140.000 συνταξιούχους, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων κ.λπ.
Μόνο ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένος κατά 456 εκατ. ευρώ – ούτε… στραγάλια να ήταν…

ΝΔ: Τι θα κόβαμε εμείς
Από την πλευρά της, η ΝΔ υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε άνετα να κόψει δαπάνες. Και αναφέρει ενδεικτικά ότι:

Οι λειτουργικές δαπάνες, αντί να μειωθούν κατά 200 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν κατά 876 εκατ. ευρώ το 2017.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο, αντί να συγκρατηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν κατά 521 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες προμηθειών, αντί να περιορισθούν κατά 400 εκατ. ευρώ, συνεχίζουν να αυξάνουν.


Σχολιάστε εδώ