Ρυθμιστής πλέον η Κεντροαριστερά

Ρυθμιστής πλέον η Κεντροαριστερά

Μούδιασε τους πάντες η θριαμβευτική εκλογή της Φώφης Γεννηματά

-Δεν θα είναι δεδομένη για κανέναν

«Ανοίγει αυλαία» για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς μετά την εκλογική της επιτυχία η Φώφη Γεννηματά προετοιμάζει το Ιδρυτικό Συνέδριο, που θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η ευρείας έκτασης νίκη της Γεννηματά στον δεύτερο γύρο δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό όσο και εσωκομματικά. Σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό σκηνικό, λόγω του εύρους της νίκης της Γεννηματά (56,66% έναντι 43,34% του Ν. Ανδρουλάκη) δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές, έδαφος για εστίες αμφισβήτησής της. Παράλληλα, στο πολιτικό σκηνικό δημιουργούνται πλέον σοβαρότατες προϋποθέσεις και ισχυρά ερείσματα για έναν νέο, αυτόνομο πόλο εξουσίας, την Κεντροαριστερά, που δεν θα είναι δεδομένος για κανένα από τα δύο σημερινά μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θα δεχθεί να γίνει το παρακολούθημα ούτε του Μητσοτάκη ούτε του Τσίπρα.

Οι πρώτες, μάλιστα, αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα όσο και της ΝΔ και του
Μητσοτάκη δείχνουν ότι η Κεντροαριστερά με τη Φώφη Γεννηματά στο τιμόνι θα είναι «πολύφερνη νύφη», που θα δώσουν μάχη για να την προσεγγίσουν. Παράλληλα, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και στον πρώτο γύρο (πάνω από 210.000) αλλά και στον δεύτερο (155.560) και οι προσδοκίες που δημιουργούνται ανοίγουν τον δρόμο για να είναι τρίτο κόμμα η Κεντροαριστερά, να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων και θεσμικά να έχει τη δυνατότητα να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Ενδεικτικό του μουδιάσματος αλλά και του αναβαθμισμένου πλέον ρόλου της Φώφης Γεννηματά και της Κεντροαριστεράς είναι και το ότι ο Τσίπρας όχι μόνο της τηλεφώνησε για να τη συγχαρεί αλλά εξέφρασε και με ένα tweet την ελπίδα του η εκλογή της Γεννηματά να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας, ενώ χαιρέτισε και τη συμμετοχή των πολιτών σε πολιτικές διεργασίες. Δηλαδή, η προσπάθεια που έγινε αρχικά από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να απαξιωθεί και να γελοιοποιηθεί η διαδικασία εκλογής αρχηγού στην Κεντροαριστερά μετατράπηκε στη συνέχεια σε προσπάθεια προσέγγισης και διαλόγου.


Αξιοποίηση όλων από Γεννηματά

Στο μεταξύ, η Φώφη ετοιμάζει μια συνθετική πρόταση για την πλήρη αξιοποίηση στελεχών από το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ και τις διάφορες κινήσεις, όπως και των συνυποψηφίων της για την ηγεσία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, που θα «καθοδηγήσει» τον χώρο στην πορεία για το Ιδρυτικό Συνέδριο.

Το επιτελείο της Γεννηματά επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως, στην πορεία για το Ιδρυτικό Συνέδριο και προκειμένου να έχει αυτό επιτυχία, θα επιχειρηθεί η ώσμωση όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή όλων των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων, και προς αυτή την κατεύθυνση η πρόθεσή της είναι να συνεννοηθεί με όσους μετέχουν στο εγχείρημα.

Κύκλος συναντήσεων
Ήδη, ξεκίνησε άμεσα ο κύκλος συναντήσεων με τον Σταύρο Θεοδωράκη (χθές Τρίτη). Μια συνάντηση ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας. Συνάντηση απο την οποία προτάθηκε και τη νέα ονομασία «Κίνημα Αλλαγής» για το νέο προοδευτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, που θα συγκροτηθεί με το ιδρυτικό συνέδριο το οποίο προγραμματίζεται για τις αρχές της Άνοιξης.

Η πρώτη συντονισμένη εμφάνιση των βουλευτών των δύο κομμάτων στη συζήτηση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα αλλά και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας κρίνεται επιτυχής και θα ακολουθήσει περαιτέρω προγραμματισμός κοινοβουλευτικής δράσης. Παράλληλα, μέσω των διαβουλεύσεων, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η κοινή αντιμετώπιση της «επίθεσης φιλίας» στην οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.
Η σήμερινή επαφή με τον Γιώργο Καμίνη κράτησε 45 λεπτά. Μετά τη συνάντηση ο κ. Καμίνης δήλωσε: «Είναι σημαντικό να λαμβάνονται οι αποφάσεις συλλογικά».

Αναμένεται η συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη (την Παρασκευή). Ειδικά δε με τη συνάντησή της με τον αντίπαλό της στον δεύτερο γύρο θέλει να σηματοδοτήσει ένα κλίμα αρραγούς ενότητας και κοινής πορείας προς το Ιδρυτικό Συνέδριο.

Φτιάχνουν τις λίστες για τις εκλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ζήτημα το οποίο μελετάται συστηματικά από τα επιτελεία της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη είναι η συγκρότηση και η προετοιμασία των υποψηφίων ανά περιφέρεια για τις εθνικές εκλογές, καθώς και τα δύο κόμματα διαθέτουν εν ενεργεία βουλευτές. Όπως μάλιστα αναφέρουν καλά πληροφορημένα στελέχη, μόλις γίνουν τα πρώτα βήματα για το Συνέδριο και τη δημιουργία του νέου φορέα, στις προθέσεις της Γεννηματά είναι η συγκρότηση πανελλαδικής λίστας με τους υποψήφιους βουλευτές στις προσεχείς εθνικές εκλογές, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018.

Στην πορεία προς το Ιδρυτικό Συνέδριο στις άμεσες προτεραιότητές της είναι:

– Η συγκρότηση ενιαίου πολιτικού κέντρου, που θα καθοδηγεί την πορεία προς το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα. Πρόκειται να κληθούν να συμμετάσχουν οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία, καθώς και τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις που έχουν εμπλακεί στο εγχείρημα.

– Ο σχηματισμός άμεσα ευρείας και αντιπροσωπευτικής, από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής για να «τρέξει» τις διαδικασίες για το Ιδρυτικό Συνέδριο. Θα οριστεί Επιτροπή Θέσεων, Προγραμματικών Προτάσεων και Καταστατικών Αρχών για να διαμορφώσει τα αντίστοιχα κείμενα, τα οποία θα τεθούν σε δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο.

Η ΔΗΜΑΡ «Ενοχλήθηκε» από τις επαφές Γεννηματά-Θεοδωράκη η ΔΗΜΑΡ

Μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, το κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση καταγράφοντας την αντίδρασή του στη συνάντηση που είχαν η Φώφη Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη σημειώνοντας: «Οι αποφάσεις για το νέο φορέα, όπως και η ονομασία, πρέπει να λαμβάνονται με συλλογικές διαδικασίες και να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διαβούλευσης στην πορεία προς το Συνέδριο και όχι μονομερών συμφωνιών που λαμβάνονται σε επίπεδο κορυφής χωρίς ούτε καν την απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ κομμάτων, κινήσεων και υποψηφίων που συμμετέχουν στο εγχείρημα».

Στο μεταξύ, στους ρυθμούς του Ιδρυτικού Συνεδρίου κινείται και η ΔΗΜΑΡ, που αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς πυλώνες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Προτεραιότητα της Αγίου Κωνσταντίνου είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες χωρίς εσωστρέφεια, με αποφασιστικότητα και προγραμματική πρόταση.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ τονίζουν ότι για να λειτουργήσει ο φορέας θα πρέπει να δημιουργηθεί Πολιτικό Συμβούλιο, που θα «τρέχει» τις πολιτικές εξελίξεις, και Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, που θα προετοιμάσει το Συνέδριο, το οποίο πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμα ότι θέλουν αυτό που το 2015 ξεκίνησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να ολοκληρωθεί με επιτυχία στις εκλογές υπό τον νέο ενιαίο φορέα, με διψήφιο ποσοστό. Για να γίνει αυτό, τονίζουν, θα πρέπει να αγκαλιάσουν ουσιαστικά τον κόσμο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου. Να μην υπάρξει λογική περιχαράκωσης και να γίνουν ανοίγματα στον προοδευτικό κόσμο.


Σχολιάστε εδώ