1,14 δισ. κοστίζουν οι 110.000 εκκρεμείς συντάξεις!

1,14 δισ. κοστίζουν οι 110.000 εκκρεμείς συντάξεις!

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων, που μεταφράζονται σε εκκρεμείς απονομές κύριων συντάξεων και εφάπαξ, βρίσκονται στα επίπεδα του 1,14 δισ. ευρώ. Η δαπάνη για την αποπληρωμή των περίπου 52.000 εκκρεμών εφάπαξ φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ για να καταβληθούν οι περίπου 110.000 κύριες συντάξεις απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 440 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΦΚΑ πιέζει τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχθούν να δουλέψουν τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι να ξεκινήσει η χριστουγεννιάτικη περίοδος. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζει εμβόλιμη πληρωμή εκκρεμών συντάξεων για τις 28 Νοεμβρίου (πραγματοποιήθηκε χθες εμβόλιμη πληρωμή) αλλά και εντός του Δεκεμβρίου.

Στο ράφι…
Την αδυναμία της κυβέρνησης στην έκδοση συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης, που παραμένουν παγωμένες για ενάμιση χρόνο, ομολογεί ο διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης με επιστολή του προς τους εργαζόμενους του φορέα. Πρόκειται για 60.000 συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης, από το σύνολο των 110.000 περίπου εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που παραμένουν στο ράφι των αρμόδιων υπηρεσιών από τον Μάιο του 2016, όταν και ψηφίσθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Στην επιστολή του προς τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ ο κ. Μπακαλέξης παραδέχεται ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη η εφαρμογή για την έκδοση των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης, παρόλο που η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Έτσι, ο ΕΦΚΑ, μέσα στον πανικό των καθυστερήσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών, λόγω της αργοπορίας του υπουργείου Εργασίας -γι’ αυτό και οι πιέσεις των δανειστών-, θα καταβάλει τις συντάξεις σε δύο δόσεις, τις καθορισμένες (μηνιαίες) και τις εμβόλιμες.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στη νέα προτροπή-πρόσκληση για εργασία το Σαββατοκύριακο, κάνουν λόγο για αποποίηση από πλευράς της διοίκησης και μετάθεση των ευθυνών στους εργαζόμενους αλλά και για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, κυρίως των υποψήφιων συνταξιούχων. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι τίθεται ευθέως ζήτημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας και της κατάργησης των αργιών, σημειώνουν δε ότι με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του ΕΦΚΑ και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επιχειρούν να καλύψουν σε μόνιμη βάση την έλλειψη προσωπικού σε βάρος τόσο των εργαζόμενων όσο και του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

ΠΗΓΗ: http://www.naftemporiki.gr

Εμβόλιμες πληρωμές 24.237 νέων οριστικών και προσωρινών συνταξιοδοτικών αποφάσεων χθές, σήμερα 29/11/2017 και την Παρασκευή 01/12/2017

Το Δημόσιο, το ΙΚΑ, και το ΝΑΤ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.

Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 την 1η  Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Παρασκευή.

Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Δεκεμβρίου 2017 θα καταβληθούν στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 στις 04 Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Δευτέρα

Επίσης, με την τακτική πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου, θα επιστραφούν στους συνταξιούχους οι εσφαλμένες παρακρατήσεις εισφορών υγείας, αποκαθιστώντας την αδικία που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.


Σχολιάστε εδώ