Δίνουν άλλοθι στο τουρκικό κατεστημένο

Δίνουν άλλοθι στο τουρκικό κατεστημένο

Πραγματικά απορούμε με την επιμονή ορισμένων παραγόντων της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, που εκπροσωπούν ανθρώπους που έπεσαν θύμα μια σαφούς επιχείρησης εθνοκάθαρσης, να συνεχίζουν να δίνουν άλλοθι στο τουρκικό κράτος και κατεστημένο, το οποίο κατόπιν χρησιμοποιείται φυσικά εις βάρος της Ελλάδας.

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών έχει καθιερώσει πλέον να συναντάται με τους τούρκους ηγέτες και πολιτικούς που έρχονται στην Ελλάδα, για να υποβάλουν -υποτίθεται- τα αιτήματά τους, αλλά τελικά προσφέρουν άλλοθι σε όλους αυτούς, ώστε να μεταβούν στη Θράκη και να προωθήσουν τα συμφέροντα του τουρκισμού.

Θα σας μεταφέρουμε απλώς απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΟΙΟΜΚΩ μετά τη συνά­ντηση με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου. Η συνάντηση ήταν η πρώτη επί ελληνικού εδάφους στη διάρκεια της επίσκεψης Τσαβούσογλου, για λόγους ευνόητους.
«Εκ μέρους της ΟΙΟΜΚΩ τέθηκαν λεπτομερώς δύο ενότητες θεμάτων, αρμοδιότητας του κ. Χακάν Τσαβούσογλου:

(α) Τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ρωμαίικα ευαγή ιδρύματα (Βακούφια).

(β) Το πάγιο αίτημα της ΟΙΟΜΚΩ περί της υποχρέωσης της κυβέρνησης της Τουρκίας να υποστηρίξει ενεργά την παλιννόστηση Κωνσταντινουπολιτών νέας γενιάς στη γενέτειρα των προγόνων τους, για να υπάρξει αναζωογόνηση της Ρωμιοσύνης της Πόλης.

Σχετικά με τα Βακούφια τέθηκαν με πλήρη λεπτομέρεια τα εξής ζητήματα:
– Η συνεχιζόμενη για πέντε χρόνια παρανομία της απαγόρευσης εκλογών, πράγμα που βλάπτει πρωτίστως την ομογένεια αλλά και το ίδιο το κράτος της Τουρκίας.
– Η ανοχή προς τη διοίκηση του Μείζονος Ιδρύματος Βαλουκλή, που, χωρίς καμιά δικαιολογία, δεν έχει διενεργήσει εκλογές από το 1991.
– Η συνέχιση της παράνομης κατάληψης των τριών εκκλησιών μαζί με τα 50 ακίνητά τους στη συνοικία Γαλατά από τους απογόνους του Εφτίμ Ερένερολ.
– Η συνέχιση του καθεστώτος «Κατειλημμένων (Μαζμπούτ)», για 18 Βακούφια της ομογένειας και το δικαίωμα της συμμετοχής των Κωνσταντινουπολιτών που ζουν εκτός της Τουρκίας στις εκλογές των Βακουφίων.
– Η επαναλειτουργία των κεντρικών εφοριών των ευαγών ιδρυμάτων που είχαν καταργηθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα του 1960.

Ο αντιπρόεδρος κ. Χακάν Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα αιτήματα της ΟΙΟΜΚΩ που αφορούν το Αρχείο του Ελληνικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως και της ίδρυσης αντιπροσωπείας στην Τουρκία βρίσκονται στη… φάση έγκρισης και ζήτησε την υποβολή καταλόγου εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών που δεν έχουν επισκεφθεί την Πόλη για πολλά χρόνια, για να φιλοξενηθούν. Για τα υπόλοιπα θέματα δεσμεύτηκε να… εξεταστούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΟΙΟΜΚΩ στην Άγκυρα, να δώσει απαντήσεις σε αυτά που ανήκουν στην αρμοδιότητά του».

[email protected]


Σχολιάστε εδώ