Ακόμα στη Μάνδρα δεν  έχουμε… νιώσει το κράτος!

Ακόμα στη Μάνδρα δεν έχουμε… νιώσει το κράτος!

Η δήμαρχος Ι. Κριεκούκη τονίζει στο «Π»


Toυ ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ


• Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού παραμένουν… εξαγγελίες:
– Δεν έχουμε πάρει ως τώρα ούτε… ευρώ!

Έχουν περάσει 12 μέρες από τη φρικιαστική νεροποντή που έπληξε τη Δυτική Αττική κι ακόμα οι κάτοικοι στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο εξακολουθούν να μετράνε τις πληγές τους και να θάβουν τους τελευταίους τους νεκρούς, μιας και ο 21ος εντοπίσθηκε και ανασύρθηκε πριν από τέσσερις-πέντε μέρες.
Όπως υποστηρίζει η δήμαρχος Μάνδρας κ. Γιάννα Κριεκούκη, μιλώντας στο «Π», αν η μελέτη που είχε στο συρτάρι της η περιφερειάρχης Αττικής είχε υλοποιηθεί, τα αποτελέσματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

«Μπορεί να είχαμε κάποιες ζημιές», είπε η δήμαρχος Μάνδρας, «αλλά αυτό το κακό δεν θα γινόταν. Σίγουρα το νερό ήταν απίστευτα πολύ, αλλά αν είχε γίνει το αντιπλημμυρικό έργο, δεν θα είχαμε τέτοιου μεγέθους τραγωδία. Γιατί η μελέτη που είχαμε καταθέσει ήταν επικαιροποιημένη, είχε λάβει υπόψη της όλες τις συνθήκες που θα διαμορφώνονταν στην περιοχή σε περίπτωση θεομηνίας, όπως η συγκεκριμένη που μας κατέστρεψε, και προέβλεπε συγκεκριμένες λύσεις για κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα».

«Η μελέτη αυτή», τόνισε η δήμαρχος και πρόσθεσε, «ήταν του 2012. Ήταν η τελευταία, η πλέον σύγχρονη, η πλέον εξελιγμένη. Προέβλεπε τα πάντα, είχαν υπολογισθεί τα ρέματα που είχαν κλείσει, οι σωληνώσεις που έπρεπε να ξαναγίνουν, οι ταμιευτήρες των ομβρίων που θα συγκέντρωναν σε πρώτη φάση τα νερά και μετά οι κατευθύνσεις που θα έπαιρναν μέχρι να καταλήξουν στη θάλασσα. Είχαν εκτιμηθεί οι συνθήκες στα πλέον ακραία φαινόμενα και είχαν υπολογισθεί πώς θα αντιμετωπισθούν οι χειρότερες περιστάσεις.

Γι’ αυτό λέμε ότι αν είχαν υλοποιηθεί τα έργα, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτό το κακό και μάλλον δεν θα είχαμε κανένα κακό»!
Στην ερώτηση «τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός επαρκούν για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες των πληγέντων;», η κ. Κριεκούκη απάντησε αφοπλιστικά: «Ποια μέτρα; Γιατί μόνο τα ακούσαμε. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα! Εμείς, ως δήμος, από τα δικά μας χρήματα αρχίσαμε και μοιράζουμε στον κόσμο, το κράτος ακόμα δεν μας έχει δώσει ούτε… ευρώ! Στα λόγια έχουν μοιράσει… εκατομμύρια, στην πράξη όμως ούτε… ευρώ! Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να περιμένουμε. Δίνουμε στον κόσμο ό,τι έχουμε, αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Γιατί δεν είναι οι 21 νεκροί και οι οικογένειές τους, είναι 1.200 σπίτια, μαγαζιά, επιχειρήσεις που έχουν αφανισθεί. Όλοι αυτοί τι θα κάνουν με 500, 1.000 και 2.000 ευρώ;».
«Όσα μέτρα και να ληφθούν όμως», συ­μπλήρωσε η κ. Κριεκούκη, «αν δεν υλοποιηθούν άμεσα, δεν θα ανακουφίσουν τον κόσμο. Και, δυστυχώς, τα δείγματα που έχουμε δεν είναι θετικά».



Αν είχε γίνει το αντιπλημμυρικό έργο,
σίγουρα δεν θα είχαμε τέτοια καταστροφή


Στην ερώτηση «με ποια κριτήρια οδηγείστε σ’ αυτό το συμπέρασμα», η δήμαρχος Μάνδρας είπε: «Μα είναι απλό. Τα πρώτα μέσα του κράτους για την αντιμετώπιση των πρώτων τεράστιων προβλημάτων ήρθαν μια μέρα μετά την καταστροφή. Αλλά ήταν ανεπαρκή έως ελάχιστα. Κι αυτά έχουμε βασικά ακόμα, με ελάχιστα ακόμα που προστέθηκαν. Ευτυχώς, την απουσία του κράτους αντικατέστησαν άλλοι, δήμοι, σύλλογοι, φορείς, ακόμα και εθελοντές. Από τους γειτονικούς δήμους ήρθαν αμέσως συνεργεία, ακόμα και ο Δήμος Πειραιά ήρθε εδώ, καθημερινά μας στέλνει υλικά, μηχανήματα καθαρισμού και ήδη βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών. Την Πέ­μπτη το μεσημέρι ο κ. Μώραλης ήταν εδώ και έδωσε στους κατοίκους είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης. Επίσης, η ΠΑΕ Ολυμπιακός καθημερινά μας στέλνει υλικά και τρόφιμα. Άλλες εταιρείες μας έχουν παραχωρήσει μηχανήματα, υδροφόρες, πλυστικά μηχανήματα κ.λπ. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαθέτει γιατρούς και φάρμακα, όπως και πολλοί τοπικοί ιατροί και φαρμακευτικοί σύλλογοι. Πολλές ιδιωτικές εταιρείες μας στέλνουν καθημερινά διάφορα είδη. Ευτυχώς, οι γειτονικοί δήμοι, πολλοί ιδιώτες, επιχειρήσεις, σωματεία, ο Ερυθρός Σταυρός, κ.λπ., είναι δίπλα μας από την αρχή και αναπληρώνουν το κράτος, το οποίο ακόμα δεν έχουμε νιώσει», είπε η κ. Κριεκούκη.

Η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος δεν θα είχαν πνιγεί αν…
Αναφερόμενη στην άποψη του καθηγητή του ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα, που είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και είχε δηλώσει ότι η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μάνδρας, που ενέκρινε την επέκταση της πόλης πάνω στο ρέμα, είχε εγκριθεί το 2003 επί υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου, την υπογραφή της οποίας φέρει η ΚΥΑ 36610/2003, η δήμαρχος Μάνδρας τόνισε: «Όταν οι πόλεις μεγαλώνουν, είναι επόμενο να τροποποιούνται τα πολεοδομικά σχέδια για να καλύπτουν τις νέες οικιστικές ανάγκες. Και βέβαια κάποιος τα συ­ντάσσει, τα υποβάλλει και κάποιος τα εγκρίνει.

Ακριβώς όμως επειδή οι εκάστοτε τροποποιήσεις επιφέρουν αλλαγές στα χωροταξικά status των περιοχών, προβλέπονται και συνοδά έργα, για να μην υπάρχουν προβλήματα. Ορθώς λοιπόν έγινε η τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου της Μάνδρας. Το ζητούμενο είναι γιατί δεν έγιναν τα συνοδευτικά έργα που προβλέπονταν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των νέων οικιστικών δεδομένων. Τα έργα αυτά είχαν συγκεντρωθεί, είχαν κωδικοποιηθεί και είχαν καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια στην αντιπλημμυρική μελέτη που έχει υποβληθεί από το 2012. Αν είχε υλοποιηθεί έστω και δύο χρόνια μετά, και τρία χρόνια μετά, με το δεδομένο ότι υπάρχει και η χρηματοδότηση, σήμερα σίγουρα δεν θα είχαμε αυτήν την καταστροφή. Η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος δεν θα είχαν πνιγεί στη λάσπη και σίγουρα δεν θα θρηνούσαμε 21 νεκρούς», είπε τελειώνοντας η κ. Κριεκούκη.


Σχολιάστε εδώ