Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης
στη μερική και εκ περιτροπής
εργασία!
Να πόσο καλά τα κατάφεραν οι «θεσμοί»
Να μην παραπονιόμαστε ότι έχουμε γίνει οι απόβλητοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως παρά το… φροντιστήριο που μας κάνουν οκτώ χρόνια τώρα Σόιμπλε, Τόμσεν και ΣΙΑ. Έχουμε και επιτυχίες, που δεν μπορούν να τις αμφισβητήσουν οι περιβόητοι «θεσμοί»-αφεντικά. Επιτυχίες που τις επιβεβαιώνει το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου, που και η κυβέρνηση Τσίπρα το θεωρεί αξιόπιστο καταγραφέα της πορείας της εργασίας στη χώρα μας.
Η μερική – εκ περιτροπής απασχόληση εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο στο 63% της συνολικής απασχόλησης από το 60% του Σεπτεμβρίου του 2017! Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο είχαμε 208.643 νέες προσλήψεις, εκ των οποίων οι 78.741 (37,74%) ήταν πλήρους απασχόλησης, οι 99.698 (47,78%) μερικής απασχόλησης και οι 30.204 (14,48%) εκ περιτροπής εργασίας. Συνολικά, η πλήρης απασχόληση έπεσε σε ποσοστό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών (37,74%), ενώ το σύνολο μερικής και εκ περιτροπής εργασίας εκτοξεύθηκε στο πρωτοφανές για τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη ποσοστό του 63% περίπου (62,26%)!
Να σημειωθεί ότι η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 ήταν 55%.
Δεν είναι, όμως, η εκτόξευση της μερικής απασχόλησης τον Οκτώβριο το μόνο ανησυχητικό στοιχείο για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα ούτε το ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 53.164 τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2017.
Είναι και το ότι τον περασμένο μήνα χάθηκαν 98.420 θέσεις εργασίας. Οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν 208.643 και οι αποχωρήσεις 307.063.
Και αυτή η… κάθοδος είναι η χειρότερη επίδοση της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα κατά τη Μεταπολίτευση.
Πέσαμε έξω…
…όμως δεν είναι η πρώτη φορά! Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν έπιασε την… τιμή της. Και αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι για άλλη μια χρονιά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις –έτσι ονομάζεται το ξεπούλημα μπιρ παρά– ήταν λιγότερα από τους στόχους που είχαν τεθεί. Συγκεκριμένα, ο πήχης ήταν 1,9 δισ. ευρώ για το 2017 και τελικά, σύμφωνα με τον… ελεγκτή μας, την Κομισιόν, θα περιορισθούν στο 1,4 δισ. ευρώ. Κάτι φραγκοδίφραγκα λιγότερα, δηλαδή…
Η πώληση – αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ και του ΟΤΕ πάει για του χρόνου.