Το κοινωνικό μέρισμα εγκυμονεί
σοβαρούς κινδύνους

Κύριε Διευθυντά,
Για μένα η σύγχρονη Αριστερά αποτελεί, πλέον, ανάμνηση και μόνον, αφού εξαφανίσθηκε και η όποια ελπίδα άφησα… σε αυτήν, όταν είδα τον πρωθυπουργό μας -με άρτια τεχνική επικοινωνίας- να ανακοινώνει τη χορήγηση μερίσματος σε πάμφτωχους συμπολίτες μας. Ήταν για μένα η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού ένιωσα ότι όσα έλεγε ήταν σε άυλη πραγματικότητα, όπως, π.χ., ότι χτύπησε τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και όλα τα συναφή, υπονοώντας φυσικά ότι με την πολιτική του η χώρα βγήκε… στο ξέφωτο. Οι κινήσεις του Αλέξη (συνεχής κίνηση των χεριών πάνω-κάτω, με αρμονία), η χροιά της φωνής του και οι εκφράσεις του προσώπου του, κοιτώντας συνεχώς την κάμερα, έκαναν ακόμη και τους φίλους μου, με τους οποίους καθόμουν στο καφενείο του χωριού, να πέσουν χάμω – μαζί κι εγώ.

Η χαρά και η ευτυχία τους ανέλπιστη, αφού θα έπαιρναν και μέρισμα, μιας και οι δηλώσεις τους στην εφορία -για να γλιτώσουν τη φοροληστεία και τις εισφορές του ΕΦΚΑ- ήταν περί τις 2.500 ευρώ, η πλάκα, δε, που μου έκαναν μεγάλη, γιατί, ως αφελής και συνεπής πολίτης, βγάζοντας τα μισά από δαύτους, τα συνεισέφερα όλα για να σώσω την πατρίδα. Αισθάνθηκα ότι η πονηριά και η λαμογιά βασίλευε, επιδοτούμενη -εμμέσως- από την Πολιτεία, αφού και επισήμως, ενδεχομένως χωρίς πρόθεση, η ιαχή «κλέψε, για να μπορείς στο μέλλον να ‘χεις, παίρνοντας και μέρισμα» κυριαρχούσε. Μια οικονομική πολιτική που θεωρείται… επιτυχής, τι κι αν οδήγησε εννιά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 7.000 ευρώ, για να επιβιώσουν, ενώ η συνεχής φορολεηλασία γκρέμισε τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, τη μεσαία τάξη.

Διαβάζω ότι η κυβέρνηση χαίρεται για τους αριθμούς που ευημερούν, ενώ η δυστυχία του λαού φουσκώνει, ξεχνώντας ότι, ως αντιπολίτευση, ήταν αυτή που το συγκεκριμένο αφήγημα των Μνημονίων το ‘βρισκε αναίσχυντο και επικίνδυνο. Τώρα, άκρως υποταγμένη στους «θεσμούς» και στην επιτροπεία, τους αριθμούς τους έκανε εικόνισμα, που οι αφελείς πολίτες, ευτυχισμένοι, προσκυνούν! Οι γερμανοτσολιάδες αγιοποιήθηκαν, ενώ η «τρόικα» έγινε άριστη συνεργάτης, οι τεχνοκράτες της οποίας δίνουν ξεχωριστό αγώνα μαζί με τους δικούς μας άξιους πολιτικούς για να κλείσει η αξιολόγηση, μιας και -κατά δήλωση των αρμοδίων- το καλοκαιράκι, μαζί με τα μπάνια του λαού, θα μας βρει… και η έξοδος από τα Μνημόνια.

Αλλά, εκτός από ευχάριστα, υπάρχουν και δυσάρεστα, μιας και το Μεταναστευτικό αφέθηκε στην τύχη του, καθ’ ομολογία και των αρμοδίων, τα εξωτερικά ζητήματα πύκνωσαν ελαφρώς, η Δυτική Αττική πλημμύρισε από τις κακοτεχνίες στην πρώτη σοβαρή κακοκαιρία, που άφησε δυστυχώς και νεκρούς, ενώ οι συντάξεις στέρεψαν, αφού μόνον τα τελευταία δύο χρόνια ο περιορισμός των δαπανών ξεπέρασε τα 10 δισ. Παράλληλα, τα έσοδα του κράτους αφανίστηκαν, λόγω της στασιμότητας της αγοράς, ενώ οι τράπεζες, όλως αιφνιδίως, έμειναν από ρευστό, και, φυσικά, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατέφθασαν, για να καθιερωθούν. Οι «καναλάρχες» της διαπλοκής μάλλον βρίσκουν τη λύση στο πρόβλημά τους, αφού η κυβέρνηση τους έδωσε άφεση αμαρτιών. Τα οικονομικά δεδομένα για τα νοικοκυριά εξακολουθούν να είναι δραματικά, ωστόσο ο Αλέξης μάς προσέφερε μια απροσδόκητη χαρά, αφού έπεισε -ικέτευσε, καλύτερα- τους «θεσμούς» να χαλαρώσουν τα capital controls, για ορισμένες μόνο περιπτώσεις.

Η Κεντροαριστερά πέρασε με επιτυχία τις πρώτες εξετάσεις και ελπίζουμε, αν περάσει και τις δεύτερες, να αλλάξει άμεσα πολιτική… Ο δε Κυριάκος, αφού συμφώνησε ακόμη και στο μέρισμα με τον Αλέξη, μιας και ο ίδιος ουδέποτε είχε προτάσεις, επιθυμεί εναγωνίως να τον βοηθήσουν οι «καλύτεροι», μήπως και συγκρατήσει τη δεξιά παράταξη. Εκεί πλέον γίνεται… της κακομοίρας, από δικές του καθαρά επιλογές, αφού ο ίδιος, εκτός περικοπών και απολύσεων, αδυνατεί να βάλει το μυαλό του σε άλλη περιπέτεια. Αλέξη, θα σε παρότρυνα να αλλάξεις γρήγορα πολιτική και να γυρίσεις σε αυτήν που υποστήριζες πριν γίνεις πρωθυπουργός, σαφώς προσαρμοσμένη βέβαια στις ανάγκες των καιρών, μια πολιτική γνήσια, καθαρή. Και να ‘σαι σίγουρος, κανείς μας δεν θα σου ασκούσε κριτική εάν το μέρισμα για τους φτωχούς συμπολίτες μας προερχόταν από επενδύσεις και όχι από υπερφορολόγηση, από χρωστούμενα της αγοράς και από περικοπές στις πιο σημαντικές δαπάνες, εκείνες του κοινωνικού κράτους (κανένας δεν σε κατηγορεί για την επιδότηση προς τη ΔΕΗ αλλά και για τα κλεμμένα του ΕΟΠΥΥ)!

Ανένδοτος


Σχολιάστε εδώ