Τρία αγκάθια φρενάρουν την αξιολόγηση

Τρία αγκάθια φρενάρουν την αξιολόγηση

Τρία μεγάλα αγκάθια έχει μπροστά της η κυβέρνηση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που πιθανόν να δημιουργήσουν κοινωνικές εντάσεις και νέες εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, αν και πρωτίστως στην Ευρώπη το κλίμα είναι θετικό και για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και για μια σαφώς μετριοπαθέστερη στάση έναντι της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης.


-Oμαδικές απολύσεις
-Aλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
-Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα

Τα αγκάθια αυτά, που δύσκολα θα τα προσπεράσει αλώβητη η κυβέρνηση, είναι κυρίως απαιτήσεις που έθεσε το ΔΝΤ, παρότι οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» τηρούσαν αποστάσεις.

Ένα μεγάλο αγκάθι είναι τα εργασιακά, που φαίνεται ότι θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα – πολιτικά, εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά. Κι αυτό γιατί από 1η Δεκεμβρίου θα πρέπει να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις και, όπως εκτιμούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό «θα διαβρώσει πλήρως το DNA του ΣΥΡΙΖΑ και θα τσαλαπατήσει το όποιο αριστερό πρόσημο επιθυμούν πολλά στελέχη να υπάρχει». Οι αντιστάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν καμφθεί σε ό,τι αφορά την αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά την πρόβλεψη πως για την κήρυξη απεργίας θα απαιτείται πλέον το 50%+1 των εργαζομένων. «Θα βρεθούμε πιθανόν απέναντι σε ζοφερές καταστάσεις όταν αρχίσουν να διώχνουν μαζικά κόσμο από επιχειρήσεις. Θα χάσουμε ακόμα και τις ισχνές δυνάμεις που διαθέτουμε στα συνδικάτα», σημείωναν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσακαλώτος: Ναι στους πλειστηριασμούς,
Φίλης: ΟΧΙ!

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα ακόμα μεγάλο αγκάθι που μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις. Θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου και, όπως λέγεται, θα αφορούν πρωτίστως τη μεγάλη περιουσία και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ωστόσο, η ανησυχία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στα χέρια τους από πολίτες ειδοποιήσεις / κατασχετήρια για 80.000 – 85.000 ευρώ και, όπως λένε, αν κάτι τέτοιο –έστω και μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών– προχωρήσει, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κατάσχονται περί τα 100 σπίτια την ημέρα.


Η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν
κατασχέσεις μέχρι 300.000 είναι μετέωρη

Βέβαια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και βασική παράμετρος για να μην υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα δημιουργήσει εκ νέου αρνητικό κλίμα στην οικονομία. Ωστόσο, όπως παραδέχονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σημειώνουν, μάλιστα, με έμφαση πως η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν κατασχέσεις μέχρι 300.000 είναι μετέωρη, αφού είναι μόνο μια προφορική ηθική δέσμευση των αρμόδιων υπουργών και δεν έχει πάρει τη μορφή νόμου. «Αν αυτό που κατ’ αρχάς είναι μια δικαστική απόφαση δεν νομοθετηθεί, για να ησυχάσει και ο κόσμος, οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες», σημείωναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δημιουργεί σοβαρές ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές παρενέργειες. Κατ’ αρχάς, δημιουργεί μεγάλο ρήγμα με την Κίνηση των «53» αλλά και συνολικότερα με όσα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εμφανίζονται προβληματισμένα με επιλογές της κυβέρνησης που αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και ατύπως παραμένει ο επικεφαλής των «53» και ταυτόχρονα το αντίπαλο δέος προς τον Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε, σχεδόν περιχαρής, από το βήμα της Βουλής ότι επιτέλους ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και πως, αν δεν γίνουν, τον Μάρτιο οι τράπεζες θα χρειασθούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Ο Νίκος Φίλης, που –όπως φαίνεται– πλέον έχει τη δική του στρατηγική και θέλει να εμφανίζεται ως ηγέτης όχι μόνο των «53» αλλά συνολικά των διαφωνούντων και όσων εκφράζουν επιφυλάξεις και προβληματισμούς, διαμηνύει ότι διαφωνεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ εξαιρετικά επιφυλακτικός για το θέμα αυτό είναι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Το τρίτο μεγάλο αγκάθι για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ο περιβόητος χάρτης των προνοιακών επιδομάτων. Εκεί γίνεται μεγάλη μάχη, καθώς με απαίτηση και βέτο του ΔΝΤ πέρασε πρόβλεψη για περικοπές πρωτίστως στα οικογενειακά επιδόματα, οι οποίες πρέπει πλέον να τεθούν σε εφαρμογή.
Πάντως, αν και διαμορφώθηκε θετικό κλίμα στο πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ «θεσμών» και κυβέρνησης, υπάρχει ακόμα απόσταση σε μια σειρά από θέματα. Η ελληνική πλευρά θέλει μέχρι την επιστροφή των «θεσμών» στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου να έχουν κλείσει τα περισσότερα από τα 27 προαπαιτούμενα, ώστε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου να υπάρξει τουλάχιστον μια δήλωση προόδου.

[Φωτό:Eurogroup meeting, REUTERS]


Σχολιάστε εδώ