Οι αλλαγές στην εφαρμογή της σαρίας στη Θράκη βήμα προς τα μπροστά
• Οι αλλαγές που επιφέρει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της σαρίας στη Θράκη είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά, καθώς εκσυγχρονίζεται ένα σύστημα άτυπο, με άγραφους κανόνες, που εφαρμοζόταν για τις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις των μελών της μειονότητας, επιφέροντας εκ των πραγμάτων διακρίσεις στην άσκηση και απόλαυση δικαιωμάτων εντός της ελληνικής κοινωνίας, καθώς για μια κατηγορία πολιτών δεν ίσχυαν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
• Σωστή η κίνηση που καθιστά μη υποχρεωτική την εφαρμογή της σαρίας και δίνει προβάδισμα στον Αστικό Κώδικα και ότι, φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία όλων των εμπλεκομένων (σε υποθέσεις διαζυγίου, επιμέλειας τέκνων και κληρονομιάς) προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης ο μουφτής. Επίσης είναι σημαντικό το ότι αυτομάτως η ύπαρξη διαθήκης συνεπάγεται αποδοχή της δικαιοδοσίας των αστικών δικαστηρίων.
• Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές επιβλήθηκαν από τη σκληρή πραγματικότητα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε χήρα μειονοτικού, μιας και ο Άρειος Πάγος ακύρωσε αποφάσεις του πρωτοδικείου και εφετείου, με τις οποίες η χήρα κληρονομούσε την περιουσία του συζύγου της, με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφαίνεται ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί υποχρεωτικώς ο ισλαμικός νόμος…
• Δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως όλοι οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη που υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση της σαρίας (παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης), κάτι όμως που θα αφαιρούσε το τελευταίο επιχείρημα της Ελλάδας περί μη αποδοχής της εκλογής των μουφτήδων, καθώς αυτοί ασκούν δικαστικές αρμοδιότητες.
• Πάντως, η πίεση για αναγνώριση των ψευδομουφτήδων θα συνεχισθεί όσο πλησιάζει η ημέρα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας. Εξάλλου, η κΣαρπερασμένη εβδομάδα, του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε για αντιποίηση αρχής σήμανε συναγερμό στους σκληροπυρηνικούς της μειονότητας, που παραβρέθηκαν μαζικά στο δικαστήριο, ενώ ο πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ Αλί Τσαβούς έφτασε στο σημείο να ζητήσει… δημοψήφισμα για να αποφανθεί η μειονότητα, όπως είπε, επί των θεμάτων που την αφορούν.
• Στο φουλ έχουν μπει οι μηχανές για τις εργασίες αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών που υπέστη το Τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο μετά την περσινή καταστροφική πυρκαγιά. Και ο λόγος φυσικά δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο μνημείο της οθωμανικής εποχής αλλά και γιατί η Τουρκία είχε κινηθεί παρασκηνιακά και είχε… προσφερθεί να αναλάβει η ίδια το κόστος και τη μελέτη αποκατάστασης του ιστορικού αυτού μνημείου. Με ό,τι θα σήμαινε αυτό για τη Θράκη…
• Πρωτοφανείς οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων Δυτικής Θράκης» Νετσμετίν Χουσεΐν σε εκδήλωση στη Σμύρνη, που αποκαλύπτουν πάντως και κάποιες σκέψεις που γίνονται από τους σκληροπυρηνικούς της μειονότητας.
• Ο κ. Χουσεΐν, λοιπόν, με αφορμή την τροπολογία που ήρθε στη Βουλή για τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και τους «τουρκοσυλλόγους», συνεχάρη τους τέσσερις μειονοτικούς βουλευτές που δεν ψήφισαν την τροπολογία αλλά προχώρησε ένα ακόμη βήμα, καθώς ουσιαστικά κάλεσε σε… αποστασία τους βουλευτές και προσχώρησή τους στο μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ. Μεταφέρουμε τη δήλωσή του (όπως μεταφράσθηκε από τα tourkikanea.gr): «Εάν χρειαστεί, όλοι οι βουλευτές μας πρέπει να σκεφτούν να περάσουν στο κόμμα DEB, που ίδρυσε ο αείμνηστος ηγέτης μας, ο Σαδίκ Αχμέτ. Εάν χρειάζεται, πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα, μεταφέροντας στην Ελληνική Βουλή το κόμμα DEB. Η προσδοκία της κοινότητας είναι να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενώπιόν σας και εγώ, για μια ακόμη φορά, τους κάνω έκκληση. Επιμείνετε στα αιτήματα της κοινότητας, εάν όμως δεν γίνεται, τότε στραφείτε σε εναλλακτικές λύσεις».