Δεν τραβάει ο Μητσοτάκης

Δεν τραβάει ο Μητσοτάκης

Αποστασιοποιούνται ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές

Στο μικροσκόπιο των κομματικών επιτελείων έχουν μπει τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά καταγράφεται μια συγκεκριμένη τάση: Η εκλογική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να ενισχύεται, όπως θα ανέμενε κανείς, δεδομένου του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία, συρρικνώνεται. Σε ποσοστό της τάξης του 1%-1,5%, αλλά συρρικνώνεται. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μια άνοδο της τάξης του 1% με 2%, που είναι αποτέλεσμα της αύξησης της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του από το 30%-35% σε ποσοστά πάνω από το 50%.


Ποια είναι η κόκκινη γραμμή
του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η τάση αυτή θα εδραιωθεί και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, λόγω και των θετικών εξελίξεων που θα υπάρξουν σε αρκετούς τομείς. Επιμένουν δε ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί και ως εκ τούτου θα μειωθεί η απόσταση που τους χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία. Μια ήττα στις επόμενες εκλογές θα προκαλέσει -όπως είναι φυσικό- κραδασμούς στα ενδότερα του κόμματος. Θα ασκηθεί σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά αν η τελική διαφορά είναι διαχειρίσιμη, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Ως διαχειρίσιμη θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ μια διαφορά της τάξης 5-8 μονάδων. Στην περίπτωση που η διαφορά ανέβει παραπάνω, είναι διψήφια δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα ως προς τις εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν.


Χάνει η ΝΔ αντί να ανεβαίνει

Στην αντίπερα όχθη, ο δρόμος για τον Κυρ. Μητσοτάκη θα είναι και μακρύς και δύσκολος. Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις παραμένουν σταθερά σε μεγάλη απόσταση από την αυτοδυναμία – όσο κι αν ο ίδιος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του υποστηρίζει ότι βρίσκεται πολύ κο­ντά. Η απόσταση αυτή ενδεχομένως και να μεγαλώσει, αν κι εφόσον το εγχείρημα για το νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς στεφθεί με επιτυχία. Ήδη οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον χώρο αυτό προς τη ΝΔ έχουν περιορισθεί σημαντικά.

Οι λόγοι που η ΝΔ δείχνει να έχει βαλτώσει δημοσκοπικά είναι πολλοί, ο βασικότερος όμως έχει να κάνει με το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν προβάλλει στους πολίτες ένα συγκεκριμένο και πειστικό αφήγημα που θα τον διαφοροποιεί από την κυβερνητική πολιτική και συνάμα θα είναι πιο αποτελεσματικό. Το μόνο διαφορετικό που έχει προτείνει μέχρι τώρα είναι η μείωση της φορολογίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει από πού θα καλύψει τα διαφυγόντα έσοδα.

Μιλάει γενικά και αόριστα για ισοδύναμα, ο ελληνικός λαός όμως έχει πικρή εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια, αφού τα ισοδύναμα είναι ταυτισμένα με περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.ά. Δεδομένης δε της άποψης που έχει για τον δημόσιο τομέα, όλων ο νους πηγαίνει σε περικοπές δημοσίων δαπανών που συνακόλουθα θα φέρουν απολύσεις υπαλλήλων, συμβασιούχων, αλλά ενδεχομένως και μονίμων μέσω της διαδικασίας της αξιολόγησης. Από το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός. Με ένα ποσοστό κάτω του 30% και το κόμμα της Κεντροαριστεράς διψήφιο, ίσως προκύψει ανάγκη συμβιβασμού του στο πρόσωπο ενός άλλου στελέχους.


Σχολιάστε εδώ