Όρους θέτει η Αθήνα
για να γίνει η επίσκεψη Ερντογάν
-Πρέπει να συμφωνηθούν όλα μέχρι την τελευταία λέξη
Στον αέρα ακόμα η επίσκεψη του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, καθώς η ελληνική πλευρά θέτει ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να αποφευχθούν νέες προκλήσεις και περαιτέρω φόρτιση του ήδη ηλεκτρισμένου -με ευθύνη της Άγκυρας- κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μετά την προκλητική φιέστα που οργάνωσε στη Θράκη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, που ξαναέθεσε θέμα δήθεν «τουρκικής μειονότητας», η Αθήνα προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω παρεμβάσεις και ανάμειξη της Τουρκίας στο ευαίσθητο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά με κάθε τρόπο διαμηνύει ότι επιθυμεί την αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο, προκειμένου να διαμορφωθεί ήρεμο κλίμα, που θα επιτρέψει ειλικρινείς και σοβαρές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση, πλέον, μετά και το τελευταίο κρεσέντο προκλήσεων στη Θράκη αλλά και στο Αιγαίο, μέσω διπλωματικών διαύλων έχει διαμηνύσει στον τούρκο Πρόεδρο και συνολικά προς την Άγκυρα πως πρώτα θα συμφωνηθεί και η τελευταία λέξη των δηλώσεων που θα γίνουν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν και μετά θα κλειδώσουν οι ακριβείς ημερομηνίες. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθούν φιέστες και προκλήσεις στη Θράκη και κυρίως νέα επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα, έχει ζητήσει από τον κ. Ερντογάν να μην επισκεφθεί τη Θράκη ούτε ο ίδιος ούτε οποιοσδήποτε άλλος τούρκος αξιωματούχος μετέχει στην αποστολή του.
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει στην τουρκική πλευρά ότι δεν επιθυμεί και ούτε θα δεχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή ή συζήτηση για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να επισκεφθεί επίσημα την Άγκυρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που ωστόσο χρήζουν περαιτέρω διασταύρωσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θέτει ορισμένες προϋποθέσεις για να αποδεχτεί την πρόσκληση και να μεταβεί στην Άγκυρα. Ανάμεσα σε άλλα, θέλει να γνωρίζει για ποια θέματα θα γίνει συζήτηση, ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων που θα γίνουν κ.ά.
Να σημειωθεί, όπως ανέφερε το «Π» και την προπερασμένη Κυριακή, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εν όψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, εντούτοις η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις τόσο με φιέστες στη Θράκη από τον Χακάν Τσαβούσογλου, αντιπρόεδρο της Τουρκίας, όσο και στο Αιγαίο, με μια εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που αμφισβητούσε την κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου.
Το κλίμα που διαμορφώθηκε τη μέρα μάλιστα της άφιξης στην Αθήνα του τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου ήταν βαρύ και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε προβληματισμός και δυσφορία για τις νέες προκλήσεις.
Αποτέλεσμα της δυσφορίας υπήρξε η απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μη δεχτεί να συναντηθεί με τον τούρκο αντιπρόεδρο, αν και η τουρκική πλευρά το επιθυμούσε και να τον παραπέμψει στον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που παρέθεσε γεύμα εργασίας στον κ. Τσαβούσογλου, του επεσήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί καλό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς, εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, ζήτησε από τον τούρκο αντιπρόεδρο να μην υπάρχουν προκλήσεις, δηλώσεις, παραβιάσεις κ.ά.