Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» <br>στηρίζει την Υγεία

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
στηρίζει την Υγεία

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μέσω του προγράμματός του, «Στηρίζοντας την Υγεία», ανακοίνωσε ότι θα κάνει δωρεά 200 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα θα διατεθούν για την ανέγερση δύο καινούργιων νοσοκομείων, μιας σχολής νοσηλευτών, για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, 143 ασθενοφόρα και πτητικό στόλο για αεροδιακομιδές.

Τεράστιας εθνικής σημασίας το γεγονός ότι το ένα από τα δύο νοσοκομεία που θα ανεγερθούν είναι στην Κομοτηνή.

Σε εποχές κρίσης, πάντα οι έχοντες και κατέχοντες βοηθούσαν σ­την Ελλάδα. Στην κρίση που ταλανίζει τώρα τη χώρα μας, στην εποχή των Μνημονίων, μοναδικό φωτεινό παράδειγμα το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».


Ο μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών, με εκατομμύρια θύματα, θα ξεσπάσει στην Υεμένη, εάν η συμμαχία των αραβικών κρατών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, δεν σταματήσει τον πλήρη αποκλεισμό της χώρας που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο πλήρης αποκλεισμός, σύμφωνα πάντα με την αραβική συμμαχία, έγινε για να εμποδίσει τις παραδόσεις όπλων στους σιΐτες αντάρτες Χούθι από το Ιράν.

Χοντρό το πολιτικό παιγνίδι που παίζεται στην περιοχή, με θύματα, όπως πάντα, αθώους.


Σύμφωνα με έρευνα της Environmental Justice Foundation (EJF), τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η ανθρωπότητα. Στα ευρήματα της έρευνας αναφέρεται ότι οι δραματικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές τους θα αναγκάσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει συμβεί στα χρονικά. Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει κυρίως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δημιουργώντας έτσι τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη τα επόμενα 20 χρόνια. Η έκθεση δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και καλεί τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των μεταναστών, ενώ προτρέπει τους παγκόσμιους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για την κλιματική αλλαγή στη Συμφωνία του Παρισιού. Η έκθεση δεν παραλείπει να επισημάνει ότι καμιά χώρα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από την κλιματική αλλαγή, αναφέροντας τους τυφώνες που κατέστρεψαν περιοχές στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί τα λένε και κτυπάνε καμπανάκια. Αυτοί που μπορούν να κάνουν κάτι, ακούνε;


«Γέμισε» Κεφαλονιά η Λυρική Σκηνή. Δύο Κεφαλονίτες, ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και ο Σταύρος Νιφοράτος, συμμετείχαν στην παρουσίαση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι «Η εποχή της Μελισσάνθης», που παρουσιάστηκε υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Το μουσικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι είναι αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, σε ποίηση του ιδίου και αναφέρεται στην εποχή της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς και στα γεγονότα που τη σημάδεψαν. Η έκπληξη της παράστασης ήταν ο νέος και πολλά υποσχόμενος ερμηνευτής Σταύρος Νιφοράτος, που καθήλωσε ερμηνεύοντας το «Ένα ρολόι στο καπηλειό». Στην εκδήλωση πήραν μέρος η μεικτή χορωδία και η παιδική χορωδία της Λυρικής, με διευθυντές τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο και την Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, καθώς και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, υπό τον Γεώργιο Τσιλιμπάρη.


Ένα μικρό ελεφαντάκι τρέχει με τη μητέρα του σε δρόμο στη Βεγγάλη, στην Ινδία. Το μικρό έχει πάρει φωτιά και καίγεται ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από αγριεμένο πλήθος.

Τη φωτογραφία τράβηξε ο φωτογράφος άγριας φύσης Biphab Hazra και δημοσιεύθηκε με τίτλο «Η κόλαση είναι εδώ», αποσπώ­ντας το βραβείο Sanctuary Wildlife Photographer of the Year για το 2017.


Αλλάζει και εκσυγχρονίζεται για μια ακόμη φορά ο όρκος του Ιπποκράτη για τους γιατρούς.
Ο όρκος που ξεκινούσε με το «Όμνυμι, Απόλλωνα ιητρόν, και Ασκληπιόν, και Υγείαν, και Πανάκειαν…», λέξεις που γράφηκαν πριν από 2.000 χρόνια και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, ως σύμβολο για την ηθική άσκηση της ιατρικής, δεσμεύοντας τους γιατρούς να ασκούν την επιστήμη τους προς όφελος των ασθενών και να τους προστατεύουν. Το 1948, στη Διακήρυξη της Γενεύης, ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος δημιούργησε μια πιο σύγχρονη εκδοχή του όρκου, στην οποία δεν υπήρχε η επίκληση στους αρχαίους θεούς αλλά διατηρούσε μέχρι σήμερα το ιατρικό απόρρητο.

Στη φετινή γενική συνέλευση, που έγινε στο Σικάγο, προστέθηκε περισσότερη αυτονομία στους ασθενείς, ενώ ζητείται από τους γιατρούς περισσότερη διαφάνεια, όπως και να ενημερώνουν τους ασθενείς για τις διαγνώσεις και τις θεραπείες αλλά και για ιατρικές έρευνες που μπορεί να μην είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε έρευνα του Παγκοσμίου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρεται ότι μόνο λίγοι ιατρικοί σύλλογοι χρησιμοποιούν τον Όρκο της Γενεύης (1948) προκειμένου να παροτρύνουν τους νέους γιατρούς να ασκούν τα καθήκοντά τους υπεύθυνα, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συλλόγου να τονίζει:

«Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, ένα επάγγελμα δεν μπορεί να βασίζεται σε διαφορετικούς όρους.

Υπάρχουν βασικές ηθικές αρχές που ισχύουν σε όλον τον κόσμο. Και αυτές συνοψίζονται στον όρκο».

Και αυτές έχουν τη ρίζα τους στην Αρχαία Ελλάδα, θα προσθέσουμε εμείς…


Η εποχή της κρίσης άλλαξε την αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων…

Πλέον δεν χρειάζεται να βγει στα μαγαζιά να ψάξει το φθηνότερο για να το αγοράσει…
Κάθεται στον υπολογιστή του και ψάχνει στην ελληνική και στην πα­γκόσμια αγορά τι του αρέσει και τι τον συμφέρει…

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο GRECA (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου), αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 6.5000 ελληνικά e-shops και ο κλάδος παρουσιάζει συνεχή και σημαντική ανάπτυξη.

Ο κύκλος εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αγγίζει το 2% του ΑΕΠ και σε απόλυτα μεγέθη τα 4 δισ. ευρώ!


Να είσαι ο αρχηγός του Δυτικού Κόσμου, να εξαρτώνται οι τύχες των λαών από το πώς θα ξυπνήσεις το πρωί και να τρως McDonald’s ταξιδεύοντας με το Air Force One… McDonald’s και Coca Cola…


Στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Κι αυτό με πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση…
Miracolo!


Σχολιάστε εδώ