Στη ρύθμιση του χρέους
έχει επενδύσει τα πάντα ο Τσίπρας
Για μια μεγάλη και δύσκολη παρτίδα με τους δανειστές ετοιμάζεται συστηματικά πλέον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με κύριο διακύβευμα την έξοδο, μέσω ενός «υβριδικού» Μνημονίου, της χώρας από τα «σκληρά» Μνημόνια και τη χρονική μετάθεση της προγραμματισμένης για το 2019 περικοπής συντάξεων μέσω μιας διευθέτησης του χρέους.
Και αν όλα αυτά δρομολογηθούν με θετικό τρόπο, τότε προσδοκά όχι μόνο σε ολοκληρωτική ανατροπή του σημερινού πολιτικού κλίματος, αλλά ακόμα και σε νέα επικράτηση σε εκλογική αναμέτρηση, που δεν αποκλείεται να γίνει το φθινόπωρο του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει γκάζια στους υπουργούς και στον κρατικό μηχανισμό για να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και μάλιστα να έχει δοθεί και η τυπική έγκριση των «θεσμών» και του Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη του 2018.
Με βάση και ένα θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη για την Ελλάδα και τη θετική στάση των ΗΠΑ στο θέμα του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει ότι θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για συζήτηση που αφορά περαιτέρω μέτρα για το ελληνικό χρέος με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την πλήρη ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γερμανία με τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Μια διευθέτηση του χρέους με τη σφραγίδα και την εγγύηση των δανειστών αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία.
Η ελληνική πλευρά ήδη δουλεύει, με τη βοήθεια σε πρώτη φάση των Γάλλων και με συμβουλές και από ΗΠΑ, για τη δημιουργία ενός ασφαλούς δρόμου για την επομένη της εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία.
Ένα «υβριδικό» Μνημόνιο, μια δηλαδή σχετικά χαλαρή πιστοληπτική γραμμή (αν χρειαστεί) με αυξημένη επιτήρηση (όχι όμως ευθεία και σκληρή επιτροπεία) και μεταρρυθμίσεις φαίνεται να είναι η βάση που θα ακουμπήσει η χώρα μετά τον Αύγουστο του 2018 και την τυπική λήξη του Μνημονίου.
Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, στο «υβριδικό» Μνημόνιο δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, κάτι που πιθανά να διευκολύνει κάποιους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς στην πορεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από κύκλους των Βρυξελλών, ναι μεν υπάρχει καλό κλίμα πλέον για την Ελλάδα, ωστόσο το διάστημα που απομένει ως τον Αύγουστο του 2018 δεν είναι αρκετό για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει σταθερό και απρόσκοπτο πάτημα στις αγορές, αφού έχει αποκοπεί από αυτές εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, με εξαίρεση τις δοκιμαστικές εξόδους του 2014 και του περασμένου καλοκαιριού.
Η κεντρική ιδέα αυτής της «υβριδικής» πιστωτικής γραμμής, που συζητείται πλέον ανοικτά, είναι η σύνδεση της χρηματοδοτικής «ομπρέλας» -προφανώς από τα αδιάθετα του ESM- με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, αντί νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ ανάλογη σύνδεση μπορεί να προβλεφθεί με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι πάντως η ύπαρξη του κατάλληλου συσχετισμού δυνάμεων στη Γερμανία.