Η λίστα των τουρκικών απαιτήσεων…

Η λίστα των τουρκικών απαιτήσεων…

O εξωφρενικός
[email protected]


Προξενεί εντύπωση, κατ’ αρχάς, η αφωνία της Αθήνας απέναντι στις πρωτοφανείς, προκλητικές τοποθετήσεις του τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη.

Ο κύριος αυτός, στον οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας, καθώς επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής του πιο ακραίου μηχανισμού που προωθεί τον τουρκισμό και εκτουρκισμό της Θράκης (Σύλλογος Αλληλεγγύης «Τούρκων Δυτικής Θράκης»), όχι μόνο επέβαλε στην κυβέρνηση να έρθει και να περιοδεύσει στη Θράκη αλλά και στις τυπικές συναντήσεις που -για τα προσχήματα- του επέβαλε η Αθήνα βρήκε ευκαιρία και έθεσε μια σειρά ζητήματα.

Και πράγματι έδωσε την εντύπωση ότι ήταν προπομπός της επίσκεψης Ερντογάν, ως να περιόδευε σε χώρα υποτελή στον Σουλτάνο.

Τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, που μονομερώς παραχωρεί το υπουργείο Παιδείας στη Θράκη, δεν είναι αρκετά για τον Σουλτάνο.


Η λίστα απαιτήσεων περιλαμβάνει: Ίδρυση και λειτουργία νέων μειονοτικών σχολείων, καθώς το τουρκικό παρακράτος στη Θράκη φοβάται ότι η νεολαία στρέφεται στη δημόσια εκπαίδευση, αύξηση του αριθμού των μετακλητών εκπαιδευτικών, αναγνώριση των ψευδομουφτήδων, κατάργηση του νόμου για τον διορισμό 240 ιμάμηδων, συμμετοχή του τουρκικού κρατικού οργανισμού ΤΙΚΑ για την αναπαλαίωση και αναστήλωση οθωμανικών μνημείων όχι μόνο στη Θράκη αλλά σε όλη την Ελλάδα, ίδρυση γραφείων του κρατικού Ινστιτούτου «Yunus Emre» για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας και προώθηση του τουρκικού πολιτισμού. Και φυσικά ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε εξηγήσεις επειδή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το τζαμί στην Αθήνα, προϊδεάζοντας για την ενόχληση που θα εκφράσει για το θέμα αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θεωρεί ότι είχε πάρει σαφείς δεσμεύσεις και από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα ότι το τζαμί θα ήταν έτοιμο εδώ και μήνες.


Με μια τέτοια ατζέντα λοιπόν που υπέβαλε στην Αθήνα, ενώ, ταυτόχρονα, τουρκικά ελικόπτερα πέταγαν προκλητικά πάνω από τα Ίμια και το τουρκικό ΥΠΕΞ… διεμήνυε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβάνοντας τη… Ρόδο σε ασκήσεις, η ελληνική κυβέρνηση ανέχθηκε την ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.

Ο κ. Χακάν Τσαβούσογλου, στην περιοδεία του στη Θράκη, που είχε οργανωθεί από το τουρκικό προξενείο, τους ψευδομουφτήδες και τους εκπροσώπους του τουρκισμού, παρέβη κάθε αρχή και κανόνα της φιλοξενίας που του παρείχε η Ελλάδα.

Περιόδευσε σε συλλόγους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη επειδή θέλουν να έχουν στον τίτλο τους τον όρο «τουρκικός», επισκέφθηκε τους ψευδομουφτήδες, μίλησε επανειλημμένα για «τουρκική μειονότητα», αναφέρθηκε στην Τουρκία ως «μητέρα-πατρίδα της μειονότητας» και κάλεσε τους έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος «να μην ανησυχούν, γιατί δίπλα τους είναι η Τουρκία των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων…».

Θα περιμέναμε, τουλάχιστον, ως μια στοιχειώδη ένδειξη αυτοσεβασμού αλλά και ως ένα μήνυμα για τα μέλη της μειονότητας, τα οποία αντιστέκονται στην προσπάθεια εκτουρκισμού της Θράκης, να υπήρχε έστω και μια συμβολική δήλωση-τοποθέτηση είτε από την κυβέρνηση είτε από το ΥΠΕΞ, το οποίο συνήθως είναι λαλίστατο και «σκληρό» όταν πρόκειται για τους θεωρούμενους «εύκολους» αντιπάλους…

Με τη σιωπή απέναντι στην Τουρκία δεν κέρδισε ποτέ κανείς. Και επειδή επίκειται η επίσκεψη Ερ­ντογάν, θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει δημόσια τοποθέτηση.

Εδώ, φυσικά, δεν μπορεί να μην επισημανθεί η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα, παραβλέποντας τη Συνθήκη της Λωζάννης, να αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική».


Στα κρυφά. Γιατί;

Ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε μυστικά με τον κ. Γαβρόγλου και έτσι εκδόθηκε μια τυπική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και οι συναντήσεις με τον κ. Δραγασάκη και τον Νίκο Κοτζιά έγιναν εν κρυπτώ. Λες και οι Τούρκοι δεν θα διαρρεύσουν με πρώτη ευκαιρία τη λίστα απαιτήσεων που υπέβαλαν.


Σχολιάστε εδώ