Τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

Του
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ
Δικηγόρου, ΔΝ, αν. Καθηγητή Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική
Σχολή Ευελπίδων


Η οικονομία πρέπει να ανακάμψει. Ευχή και αναγκαιότητα, που προϋποθέτει πρωτοβουλίες και στόχευση. Η απλή διαπίστωση -ή αφορισμός- ότι είναι θέμα ψυχολογίας, περισσότερο αμηχανία, αδιαφορία και, σε κάθε περίπτωση, άγνοια δηλώνουν.

Πρωταρχική προτεραιότητα στην κατεύθυνση των στοχευμένων πρωτοβουλιών αποτελεί η ενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα, που σήμερα απλώς εικονικά υφίσταται, έπειτα από τέσσερις ουσιαστικά ανακεφαλαιοποιήσεις. Και το περίφημο κούρεμα των ομολόγων, που δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την αδικαιολόγητη έκθεσή του από τις σκόπιμες ή απλά λανθασμένες πολιτικές δανειοδότησης του παρελθόντος. Οι επισφάλειες και τα «κόκκινα δάνεια» είναι παρόντα, ως συνέπεια και αιτία της υφεσιακής πραγματικότητας. Μια εκκρεμότητα που πρέπει να ρυθμιστεί.

Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που πρόσφατα ανακοινώθηκε, και όσες προγραμματίζεται να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, προβληματίζει για τους όρους τους και την προεργασία που έχει γίνει, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν οι δανειολήπτες. Τόσο ατομικά όσο και μέσα από ομαδοποιήσεις τους, προκειμένου να προσφέρουν ανταγωνιστικούς σε σχέση με τα επενδυτικά ταμεία όρους εξαγοράς. Και αφού πρώτα οι τράπεζες εκπονήσουν, σε πρώτο χρόνο, αναλογιστικές μελέτες τόσο σε σχέση με τη δυνατότητα και τους όρους επωφελούς πώλησης των δανείων στους ενδιαφερόμενους όσο και σε σχέση με ένα σύστημα κριτηρίων που θα συνεκτιμά τη συνέπεια του ενδιαφερόμενου δανειολήπτη και τις καταβολές στις οποίες μέχρι σήμερα και σε σχέση με την αρχική του υποχρέωση έχει προβεί. Γιατί αυτοί οι ίδιοι οι δανειολήπτες είναι που σε μεγάλο βαθμό, και πέρα από τον μέχρι σήμερα βαθμό εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, έχουν συνδράμει με τις φοροδοτικές τους εισφορές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αποτελούν τα απαραίτητο παραγωγικό πρόπλασμα για την ανάταξη της οικονομίας. Το ενδιαφέρον για αυτούς και η συμμετοχή τους στη διαδικασία πώλησης και αγορά των «κόκκινων» δανείων και εκπλήρωση αυτονόητης κοινωνικής ευαισθησίας αποτελεί και οιωνεί ανταποδοτικό, στη μέχρι σήμερα προσφορά τους, χαρακτήρα έχει.

Ο σχεδιασμός της επανενεργοποίησης του τραπεζικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η υλοποίησή του. Δεν μπορεί να γίνει με αυτοματισμούς και όρους προκλητού κατεπείγοντος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα απολέσει εξαρχής την αξιοπιστία του και την προοπτική του.


Σχολιάστε εδώ