Πονοκέφαλος για τη ΝΔ οι δημοτικές εκλογές

Πονοκέφαλος για τη ΝΔ οι δημοτικές εκλογές

-Η απλή αναλογική ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Μητσοτάκη

Ο φόβος της απλής αναλογικής αναγκάζει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2019, ενώ μέχρι πρότινος η απόφαση ήταν να δοθούν (κομματικά) χρίσματα σε όλους ανεξαι­ρέτως τους υποψηφίους – σε περιφέρειες, αλλά μέχρι και τον τελευταίο δήμο της χώρας. «Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν κατά το παρελθόν», υπογράμμιζαν από την Πειραιώς, δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεών τους. Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το ισχύον εκλογικό σύστημα και να επιβάλει την απλή αναλογική τούς υποχρεώνει να επανεξετάσουν τη στάση τους. Κι αυτό διότι με το νέο σύστημα όλες σχεδόν οι περιφέρειες και οι δήμοι θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, όπου καθένας από τους υποψηφίους θα επιδιώξει τις αναγκαίες συμμαχίες. Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη αντιλαμβάνονται ότι αν πάνε στις εκλογές με καθαρά κομματικούς υποψηφίους θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν συμμάχους για τον δεύτερο γύρο.

Η εναλλακτική λύση που επεξεργάζονται είναι στις περιφέρειες, αλλά περισσότερο στους δήμους, να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους στελέχη του κόμματος και στη συνέχεια να βγει η Πειραιώς να εκφράσει τη στήριξή της στο πρόσωπό τους. Μόνο που η συγκεκριμένη λύση έχει ένα αδύνατο σημείο: Το βράδυ των εκλογών ο χάρτης της Ελλάδας θα έχει ελάχιστα μπλε σημάδια και η ηγεσία δεν θα μπορεί να μιλήσει για πολιτική νίκη. Αυτή ακριβώς η παράμετρος είναι που προκαλεί τις διαφωνίες αρκετών στελεχών, που επιμένουν ότι η παράταξη πρέπει να δώσει ξεκάθαρα χρίσματα και να πάει σε μια σκληρή πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην όλη υπόθεση υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει τον κ. Μητσοτάκη: Από τη στιγμή που δηλώνει ότι επιθυμεί να φέρει νέα ήθη στην άσκηση της πολιτικής, με ποια επιχειρήματα θα υιοθετήσει πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών, με χρίσματα και κομματικούς υποψή­φιους. Δηλαδή, από τη μια να ευαγγελίζεται τον εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα και από την άλλη να υποκύπτει σε… παλαιοκομματικού χαρακτήρα πει­ρασμούς.

Πέραν των όσων συζητούνται αυτήν την περίοδο στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας (πιθανότατα και στα άλλα κόμματα), καθοριστικό ρόλο ως προς την τακτική που θα ακολουθήσουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα διαδραματίσει ο χρόνος που θα διεξαχθούν. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές και σίγουρα οι ευρωεκλογές, οπότε οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν σε διαφορετικό κλίμα από ό,τι μπορούσαν να υπολογίζουν στα κόμματα.


Σχολιάστε εδώ