Μειώστε την ανεργία και όχι τις συντάξεις

Μειώστε την ανεργία και όχι τις συντάξεις

Ρομπόλης και Μπέτσης

«Η λύση για το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας βρίσκεται στη μείωση της ανεργίας και όχι στη συνεχή μείωση των συντάξεων», επιμένει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, ενώ υπογραμμίζει ότι πλέον το πρόβλημα είναι τα έσοδα και όχι οι παροχές.
Ήδη η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς» νέες περικοπές στις συντάξεις το 2019, που θα αφορούν την προσωπική διαφορά, η οποίο θα προκύψει με τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, με στόχο την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη των καθηγητών Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση (υποψήφιου διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου), η μείωση της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027 θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατά 800 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο, καθιστώντας εφικτή την αποτροπή των νέων μειώσεων των συντάξεων, μέσω της περικοπής στην προσωπική διαφορά, το 2019.

Οι δύο καθηγητές επισημαίνουν ότι εάν η ανεργία περιοριζόταν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες θα δημιουργούνταν 500.000 θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης και ως εκ τούτου τα έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 800 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.

Έτσι, θα καλυπτόταν ήδη από τον πρώτο χρόνο το μισό προϋπολογισθέν έλλειμμα του Ασφαλιστικού για το 2017, πέραν των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων στην ελληνική οικονομία από τις νέες επιπλέον θέσεις εργασίας, λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης των πρώην ανέργων.


Σχολιάστε εδώ