Καζάνι που  βράζει η ΝΔ

Καζάνι που βράζει η ΝΔ

Όλο και περισσότεροι βουλευτές αμφισβητούν την ηγεσία

Ναρκοπέδιο θυμίζει την περίοδο αυτή η Νέα Δημοκρατία και μια λάθος κίνηση, από τη μια ή την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Η παράταξη είναι βαθιά διχασμένη, όσο ποτέ άλλοτε, ενώ στο εσωτερικό της δρουν αντίρροπες δυνάμεις και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες που υπερβαίνουν ακόμη και τον χρόνο των επόμενων εκλογών.

Ο προβληματισμός, η απογοήτευση και η αγωνία σε συνδυασμό με τις προσωπικές φιλοδοξίες συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Αν και έχουν παρέλθει σχεδόν είκοσι μήνες από την ανάδειξή του στην αρχηγία, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει να πείσει τα στελέχη αλλά και τους ψηφοφόρους ότι διαθέτει τις ικανότητες να οδηγήσει την παράταξη στα σαλόνια της εξουσίας. Το κυριότερο, δεν έχει καταφέρει να διατυπώσει μια ολοκληρωμένη και πειστική κυβερνητική πρόταση ούτως ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Βασικά σημεία του αφηγήματός του έχει «κλέψει» ο Αλ. Τσίπρας, που με όπλο την εξουσία μπορεί να γίνει περισσότερο πειστικός, όσο και αποτελεσματικός, ενώ δείχνει σαφή υπεροχή στη διαχείριση των πολιτικών καταστάσεων. Το γεγονός αυτό καθίσταται κάτι περισσότερο από σαφές στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει δημοσκοπική κόπωση και σε ορισμένες πε­ριπτώσεις καταγράφει απώλεια δυνάμεων. Η στρατηγική του αμφισβητείται από σημαντικό τμήμα της παράταξης, ενώ διαφωνίες κι ενστάσεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς και για χειρισμούς του σε επιμέρους ζητήματα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει να προσπαθεί μόνος του, χωρίς σοβαρούς εσωκομματικούς συμμάχους, κάτι για το οποίο οι ευθύνες σε μεγάλο βαθμό βαρύνουν τον ίδιο. Υλοποιώντας το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας» έσπρωξε στο (κομματικό) περιθώριο όσα στελέχη, μεγάλα, μεσαία και μικρά, δεν τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. Αντίθετα, προώθησε σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα χωρίς εμπειρία και τριβή στα πολιτικά πράγματα και με βασικό κριτήριο ότι ανήκουν στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτά δεν είχαν ουδεμία σχέση με την παράταξη, ενώ το περίφημο Μητρώο Στελεχών τείνει να γίνει σύντομο ανέκδοτο μεταξύ των γαλάζιων στελεχών. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έρχονται στο φως «σκοτεινές υποθέσεις» που ρίχνουν σκιές, όπως, π.χ., η περίπτωση του Λ. Αυγενάκη, η συμπόρευση με οικονομικά-επιχειρηματικά συμφέροντα (Taxibeat, Uber κ.ά.).


Το «μανιφέστο» Μεϊμαράκη

Η ηχηρή παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη από τη Θεσσαλονίκη ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό της παράταξης, με βασικό αποδέκτη όμως τον Κυρ. Μητσοτάκη. Περιστοιχιζόμενος από στελέχη με τα οποία είχε στο παρελθόν αντιπαρατεθεί (Απ. Τζιτζικώστας, Ανδρ. Παπαμιμίκος κ.ά.), εγκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει αποκλίνει από τις βασικές αρχές της παράταξης και ότι με την πολιτική που ακολουθεί έχει επιφέρει αλλοίωση στο ιδεολογικό προφίλ της. Με την επισήμανσή του ότι πυρήνας της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ριζοσπαστικός κοινωνικός φιλελευθερισμός και ότι ως επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο, θέλησε να υπογραμμίσει τη διαφωνία του με την προσχώρηση της ηγεσίας σε πολιτικές ακραίου φιλελευθερισμού.

Την ίδια στιγμή που στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη συνωστίζονται πρόσωπα που ε­μπνέονται από πολιτικές που λειτουργούν προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και αναπόφευκτα σε βάρος των εργαζομένων. Στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μεϊμαράκης φρόντισε να καταγράψει τις διαφωνίες του για την «κλίση προς τα δεξιά» που έχει πάρει η επίσημη γραμμή της παράταξης, υπό την… επήρεια του Αντ. Σαμαρά και του Άδ. Γεωργιάδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε περί τα δύο χρόνια να παρέμβει για εσωκομματικά ζητήματα, γεγονός που καταδεικνύει την ανησυχία του για την πορεία και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.


Τα σχέδια του Αντ. Σαμαρά

Υπό την πίεση των αλλεπάλληλων αναφορών στα Μέσα Ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για υπονομευτικού χαρακτήρα κινήσεις, και σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Με ασαφή, μέσω στενών συνεργατών του -ενδεχομένως για να μη χρειαστεί να «απολογηθεί» στο μέλλον-, και διόλου πειστικό τρόπο.

Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καμιά δυσκολία να δείξει με ξεκάθαρο τρόπο την προτίμησή του στο πρόσωπο του Αδ. Γεωργιάδη. Στις 18 Νοεμβρίου η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της ΝΔ οργανώνει εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο, στη σχετική πρόσκληση αναφέρεται ότι παρών στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Σαμαράς. Γεγονός ασυνήθιστο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο τελευταίος διατέλεσε πρωθυπουργός και δεν είναι λογικό να κάνει «guest» εμφανίσεις σε εκδηλώσεις στελεχών.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό ο κ. Σαμαράς θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το πώς σκέπτεται και τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό στα ενδότερα της παράταξης ότι σε δεδομένη στιγμή, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, δεν θα διστάσει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Κυρ. Μητσοτάκη. Η διαπίστωσή του, όπως τη διατυπώνει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, ότι «το παιδί δεν τραβάει» αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Λόγω των γεγονότων του 1993, όταν είχε ανατρέψει την κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς δεν θα θελήσει να χρεωθεί μιαν ακόμη «αποστασία». Μπροστά θα μπει ο «εκλεκτός» του, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος θα ηγηθεί της κίνησης αμφισβήτησης του κ. Μητσοτάκη, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός θα δρα -κατά την προσφιλή του συνήθεια- στο παρασκήνιο.

Στη γωνία περιμένει τον Κυριάκο και ο Άδωνης

Από την άλλη, ο κ. Γεωργιάδης δεν κρύβει τις υψηλές προσωπικές φιλοδοξίες του, το κοστούμι του αντιπροέδρου του πέφτει σχετικά στενό. Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι θα επιχειρήσει να αναρριχηθεί στην αρχηγία της ΝΔ και αν δεν τα καταφέρει θα αποχωρήσει προκειμένου να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα. Με την αρωγή, όπως όλοι πιστεύουν, του κ. Σαμαρά. Άλλωστε με τη βοήθειά του κατέβηκε υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές και κατ’ απαίτησή του, όπως λέει το παρασκήνιο, ο κ. Μητσοτάκης τον όρισε αντιπρόεδρο. Την ίδια στιγμή, πρόσωπα που κινούνται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού συνεχίζουν απτόητα τον υπόγειο πόλεμο σε βάρος του Κ. Καραμανλή και με διαφόρους τρόπους πιέζουν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση έναντι του πρώην πρωθυπουργού και των προσκείμενων σ’ εκείνον στελεχών.


Σχολιάστε εδώ