Γιατί τόσο σκοτάδι;

Γιατί τόσο σκοτάδι;

O εξωφρενικός
[email protected]


Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα ήταν πολύ σημα­ντική, καθώς επισημοποιεί μια στροφή στην πολιτική κατευνασμού προς την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δυστυχώς, η απεργία των δημοσιογράφων εμπόδισε την ενημέρωση για τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε ο κ. Κοτζιάς στην Τουρκία.

Και το πιο εντυπωσιακό και ύποπτο συγχρόνως: Το ΥΠΕΞ δημοσιοποίησε μόνο τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ το ΑΠΕ δεν μετέδωσε τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών και η ΕΡΤ απλώς συμπεριέλαβε στο ρεπορτάζ της ένα πολύ μικρό, επιλεγμένο απόσπασμα των δηλώσεων του τούρκου υπουργού.

Έτσι προσπάθησαν να κρατήσουν κρυφή και την επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ώστε να μην υπάρχει παρουσία δημοσιογράφων. Η ελληνική κοινή γνώμη έμαθε για την επίσκεψη από τα τουρκόφωνα ΜΜΕ της Θράκης, ενώ εικόνες από τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών διένειμε, προφανώς με δικό του φωτογράφο, το ΥΠΕΞ.

Γιατί αυτή η συσκότιση; Απλώς να γνωρίζουν ότι με την Τουρκία δεν μένει ποτέ τίποτε κρυφό. Και όταν έρθει τελικά ο κ. Ερντογάν στην Αθήνα θα το καταλάβουν, όταν ξεδιπλώσει όλη την ατζέντα που τόσο καιρό στρώνει στις διμερείς σχέσεις…


Όλα στο φως…

– Για να μάθει ο κόσμος ποιοι πρόδωσαν την Κύπρο

Η ενασχόληση με τον Φάκελο της Κυπριακής Τραγωδίας είναι ένα αρκετά δημοφιλές θέμα για τους πολιτικούς και κυρίως για τους εκάστοτε προέδρους της Βουλής, που πρακτικά έχουν στη διάθεσή τους τα «κλειδιά» του Φακέλου.Η ενασχόληση με τον Φάκελο της Κυπριακής Τραγωδίας είναι ένα αρκετά δημοφιλές θέμα για τους πολιτικούς και κυρίως για τους εκάστοτε προέδρους της Βουλής, που πρακτικά έχουν στη διάθεσή τους τα «κλειδιά» του Φακέλου.

♦ Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ευρισκόμενος για άλλο λόγο στην Κύπρο, αναφέρθηκε στον Φάκελο, υποσχόμενος ότι θα δώσει και άλλες σελίδες στη δημοσιότητα, μόλις τις επεξεργασθεί ειδική επιτροπή, συγκεντρώνοντας μεν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά δημιουργώντας ευφάνταστα σενάρια για το ποιος θα κάνει και με ποια κριτήρια την επιλογή των σελίδων, που θα παραμείνουν απόρρητες. Το γεγονός μάλιστα ότι μια τέτοια συζήτηση ανοίγει τη στιγμή που κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στην Κύπρο μόνο ως αστοχία μπορεί να χαρακτηρισθεί…


Ποιο το αποτέλεσμα;

Λέγαμε για την περιοδεία Κατρούγκαλου σε Λατινική Αμερική, Κούβα κ.λπ. Χθες ενημερωθήκαμε ότι ο ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουΐκ αναχώρησε για τη Νότια Αφρική, Μποτσουάνα και Μοζαμβίκη, «επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής του ΣΕΒ».

♦ Δεν θα αμφισβητήσουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν αυτές οι τρεις χώρες της Αφρικής. Αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο να ενημερωθούμε και για το ποιοι ήταν οι επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον κ. Κουΐκ και φυσικά να μάθουμε εάν αυτό το ταξίδι, που είναι και αρκετά πολυέξοδο, είχε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Απλά πράγματα: Πόσοι και ποιοι επιχειρηματίες πήγαν, τι συμφωνίες έκλεισαν, πόσο ωφελήθηκε η ελληνική οικονομία και το ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο;

♦ Πάντως οι κακόγλωσσοι μας λένε ότι στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν μάλλον κάποιοι ομογενείς μαζί με τους υπαλλήλους της πρεσβείας ήταν το κοινό στις κοινές επιχειρηματικές συναντήσεις…


♦ Η 29η Οκτωβρίου είναι η εθνική εορτή της Τουρκίας, καθώς εορτάζεται η επέτειος της ίδρυσης του τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ, μετά τη νίκη του επί των ελληνικών δυνάμεων και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

♦ Είναι μια εθνική εορτή. Αλλά αφήνει πικρή γεύση να βλέπεις να προσέρχονται σε δεξίωση που παρέθεσε σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής ο τούρκος γενικός πρόξενος έλληνες, μειονοτικοί και μη, παράγοντες για να υποβάλουν τα σέβη τους και να εορτάσουν από κοινού αυτήν την επέτειο, όπως οι βουλευτές Καραγιουσούφ και Αχμέτ, ο δήμαρχος Σαπών κ. Σταυρίδης, οι ψευδομουφτήδες, ο περιφερειάρχης κ.ά.

♦ Είμαστε οι τελευταίοι που θα επιδιώξουμε να γίνουμε συνήγοροι του μειονοτικού δημοσιογράφου Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ, που εκδίδει και την εφημερίδα «Τρακιανίν Σεσί» εδώ και σχεδόν 36 χρόνια. Πρόσωπο με αμφιλεγόμενη δραστηριότητα, αλλά έντονη παρουσία στα μειονοτικά ζητήματα, καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσής του από το τουρκικό προξενείο αλλά και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ και τον ψευδομουφτή Κομοτηνής.

♦ Ο μειονοτικός δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι οι διώξεις αυτές, στις οποίες έχει προστεθεί και μια ακόμη δίκη από τον γιο του Σαδίκ, Λεβέντ, είναι δίκες φίμωσης.

♦ Οι διώξεις αυτές, και ειδικά εκείνη από τον ψευδομουφτή, φαίνεται να έχουν σχέση με αρθρογραφία του Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ τις ημέρες που έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία, που περιέγραφε ότι σημαντική μερίδα των στελεχών της μειονότητας κράτησε στάση αναμονής για να δει ποιος θα αναδειχθεί νικητής στη σύγκρουση εξουσίας στην Τουρκία, πριν τοποθετηθεί…

♦ Και ο Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ καταγγέλλει ακόμη ότι το τουρκικό προξενείο σπιλώνει την εφημερίδα του και τον ίδιο και τον έχει βάλει σε μαύρη λίστα. Καταλήγοντας δε ο μειονοτικός δημοσιογράφος τονίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί παρά να κλείσει την εφημερίδα του.

♦ Το μόνο που συγκρατούμε είναι το εξής: Ασχολείται κανείς στη Θράκη ή στην Αθήνα με τις δημόσιες καταγγελίες ενός έλληνα πολίτη, ο οποίος επισημαίνει ότι στοχοποιείται και έχει μπει σε μαύρη λίστα από προξενείο ξένης χώρας; Και αν υπάρχει κάποια ένδειξη ή απόδειξη γι’ αυτό, ρωτούμε και πάλι το ΥΠΕΞ: Βρίσκεται εντός των όρων διαπίστευσης του τούρκου γενικού προξένου η ενασχόλησή του με τα ελληνικά ΜΜΕ;

♦ Θυμάστε την περίφημη θεωρία ότι το Σκοπιανό θα λυνόταν με την οικονομική διείσδυση της Ελλάδας, που θα τα αγόραζε όλα εκεί; Τελικά η διείσδυση αυτή εξελίχθηκε σε έφοδο των σουπερμαρκετάδων και εμπόρων που έβγαζαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και απλώς έκαναν και τριγωνικές συναλλαγές, φοροκλέπτοντας το ελληνικό κράτος, αλλά και οι τράπεζες που άνοιξαν υποκαταστήματα εκεί, τώρα τα αφήνουν στα χέρια των δανειστών η ντόπιων επιχειρηματιών… Πριν από μερικά χρόνια υπήρχε, και όχι μόνο έναντι της ΠΓΔΜ, και η συντριπτική υπεροχή του βιοτικού επιπέδου, με μισθούς πολλαπλάσιους από εκείνους των χωρών των Βαλκανίων. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο μέσος μισθός στα Σκόπια φθάνει τα 371 ευρώ, όσο διαμορφώνεται δηλαδή και στην Ελλάδα.

♦ Γι’ αυτό μην απορήσετε όταν το καλοκαίρι δείτε ρεύμα τουριστών από τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βοσνία, τα Σκόπια. Η Ελλάδα γεμίζει κρεβάτια και μετράει αφίξεις τουριστών, κανείς δεν λέει όμως ότι πλέον προσελκύει όλο και πιο φθηνό τουριστικό προϊόν. Και το αναφέρουμε γιατί το γεγονός αυτό και η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων επηρεάζει και το κύρος που είχε μέχρι τώρα η χώρα τουλάχιστον στον ζωτικό χώρο της, στα Βαλκάνια…


Σχολιάστε εδώ