Τα νέα μέτρα για το φάρμακο θα οδηγήσουν  σε γενοκτονία των βαρέως και χρονίως πασχόντων

Τα νέα μέτρα για το φάρμακο θα οδηγήσουν σε γενοκτονία των βαρέως και χρονίως πασχόντων

Το «ΠΑΡΟΝ» είχε προειδοποιήσει:

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Από τις 26 Φεβρουαρίου, στο ιατρικό ένθετο «Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ», είχαμε προειδοποιήσει ότι οι έλληνες ασθενείς σε λίγο καιρό θα είναι αντιμέτωποι με Grexit από τα νέα φάρμακα. Γράφαμε τότε χαρακτηριστικά: «Εντολή για γενοκτονία των καρκινοπαθών και των ασθενών με σπάνια νοσήματα -όλων αυτών, δηλαδή, που η διάρκεια της ζωής τους είναι περιορισμένη από τη στιγμή εμφάνισης της νόσου και ελπίζουν στην ανακάλυψη μιας νέας θεραπείας- δίνει το υπουργείο Υγείας με τα νέα μέτρα που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή και αφορούν τα καινοτόμα φάρμακα». Τα μέτρα αφορούσαν περιορισμούς και επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις -τα λεγόμενα rebate και clawback- στα καινοτόμα φάρμακα που απευθύνονται σε βαρέως και χρονίως πάσχοντες.
Παρά τις αντιδράσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και Συλλόγων Ασθενών, τα μέτρα ψηφίσθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο δεν αρκέστηκε σε αυτό και στα μέσα του Σεπτεμβρίου, με νυχτερινή τροπολογία, επέβαλε και άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις στην κατηγορία αυτών των φαρμάκων. Έτσι, λοιπόν, αναμενόμενη ήταν η αντίδραση -σε πρώτη φάση- της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas, η οποία επισημαίνει με ανακοίνωσή της:

«Μετά την απόφαση της Πολιτείας να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017, η Roche Hellas αποφάσισε να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (cobimetinib) από τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Το Cotellic (cobimetinib) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα.

Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, η τιμή του σκευάσματος μειώνεται κατά 40%, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback, και κατά 50%, αν περιληφθεί και το clawback, γεγονός που καθιστά τη διάθεσή του υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, βάσει νόμου, η αρχική τιμή των νέων θεραπειών στην Ελλάδα καθορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στην Ευρώπη, οπότε εκ προοιμίου το κόστος των νέων θεραπειών είναι ήδη πολύ χαμηλό».

Παρ’ όλα αυτά, η Roche Hellas, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι συνεχίζει να ανταποκρίνεται με ευαισθησία και υπευθυνότητα στις ανάγκες των ασθενών, έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη δωρεάν διάθεση του ογκολογικού σκευάσματος Cotellic (cobimetinib) σε όλους τους ασθενείς που θα βρίσκονται υπό αγωγή τη στιγμή που το προϊόν θα αποσυρθεί από τη θετική λίστα έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, έχοντας προβεί στην κατάθεση σχετικού αιτήματος στον ΕΟΦ. Από την πλευρά του ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «έχει επισημάνει επανειλημμένως -εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον- τους κινδύνους και τις τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους έλληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο ΣΦΕΕ έχει υπογραμμίσει την αντίθεσή του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα. Ταυτόχρονα, έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία». Σε όλα αυτά το υπουργείο Υγείας απαντά ζητώντας στήριξη από την ΕΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ παράλληλα προσπάθησε να βάλει στο παιχνίδι και τους ασθενείς, στα αιτήματα για συνάντηση των οποίων τόσο καιρό κώφευε. Έτσι, λοιπόν, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΟΚ), οι οποίοι μετά τη συνάντηση δήλωσαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Καταστήσαμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμαστε ως μοχλός πίεσης σε αδιέξοδα, δεδομένου ότι εμείς και οι οικογένειές μας είμαστε αυτοί που υφιστάμεθα τις συνέπειες παρομοίων ενεργειών. Επίσης τονίσαμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν επικροτούμε την απόφαση της εταιρείας, δεδομένου ότι οι έλληνες ασθενείς με καρκίνο υφίστανται για δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια τις επιπτώσεις παρόμοιας πρακτικής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και επιλογών φαίνεται πως έχουν συσσωρεύσει πολλά προβλήματα, τα οποία πλέον εκδηλώνονται εκρηκτικά.

Τέλος, καλέσαμε τον υπουργό να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποκλιμάκωση και την εξεύρεση λύσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τους ασθενείς».


Σχολιάστε εδώ