Δημοσιογραφικός διχασμός για το σχέδιο ΕΔΟΕΑΠ!

Δημοσιογραφικός διχασμός για το σχέδιο ΕΔΟΕΑΠ!

Έντονους προβληματισμούς στους δημοσιογράφους προκαλεί η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας για τον ΕΔΟΕΑΠ ενώ η διαδικασία που επιλέχθηκε να ακολουθηθεί για την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, προκαλεί θύελλα διαμαρτυριών για τη διοίκηση του ταμείου αλλά και την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργάνων σε ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ.

Η νομοθετική ρύθμιση του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου προβλέπει αύξηση των εισφορών για τους εργαζόμενους από το 3% στο 7%, εισφορά 5% για τους συνταξιούχους, εργοδοτική εισφορά ύψους 8% για υγεία και επικούρηση καθώς και 2% εισφορά επί του τζίρου όλων των ΜΜΕ. Στον ΕΔΟΕΑΠ θα ενταχθούν όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι όλων των ΜΜΕ, και των διαδικτυακών ενώ στη νέα διοίκηση θα μετέχει και εκπρόσωπος της εργοδοσίας με έναν εκπρόσωπο. Ο Τ. Πετρόπουλος αντί να νομοθετήσει σαν κυβέρνηση έθεσε ως προαπαιτούμενο για να ψηφιστεί η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, την άμεση αλλαγή του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, θέτοντας εκβιαστικά το δίλημμα ή αλλαγή ή ΕΟΠΠΥ. Στο δίλημμα αυτό επήλθε ο διχασμός του δημοσιογραφικού κλάδου, καθώς οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και ΕΔΟΕΑΠ μαζί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της παράταξης «Ενωμένοι δημοσιογράφοι» που έχουν άριστες σχέσεις με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και τη Ν.Δ., αποφάσισαν να κηρύξουν 3ήμερες εκλογές με στήσιμο Κάλπης στην οποία οι ασφαλισμένοι, άμεσα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ-κοντά στις 8.000 άνθρωποι- οφείλουν να ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Κι αυτό χωρίς να προηγηθεί συζήτηση ή Καταστατική συνέλευση των μετόχων-μελών του ΕΔΟΕΑΠ. Οι αλλαγές των καταστατικών διατάξεων εστάλησαν με e mail και ουσιαστικά είναι το κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης Πετρόπουλου. Και ενώ ο υφυπουργός είχε δεσμευτεί στους συνδικαλιστές πως θα κατατεθεί η ρύθμιση την περασμένη Παρασκευή ώστε και η ψηφοφορία στον ΕΔΟΕΑΠ να γίνει παράλληλα με την έγκριση της από τη Βουλή, το σχέδιο πάγωσε μετά από αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε οι πληροφορίες, παρόλο που οι συνδικαλιστές του κόμματος του συμφωνούν, δεν θέλει να συναινέσει σε μια «επιτυχία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Ο Τάσος Πετρόπουλος πάντως είχε συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους της ΕΙΗΕΑ που επίσης διαφωνούν με το 2% εισφορά όσο και με τον Δημήτρη Μάρη, πρόεδρο της ΕΝΕΔ.

Οι διαφωνούντες στο σχέδιο

Πέρα από τις δυο συνδικαλιστικές παρατάξεις σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ όλες οι άλλες διαφωνούν και καλούν τους ασφαλισμένους σε αποχή ή καταψήφιση του σχεδίου. Με διαφορετικές θέσεις και προτάσεις, οι διαφωνούντες στο σχέδιο ΕΔΟΕΑΠ σημειώνουν ότι με την εν λόγω ρύθμιση φτιάχνεται ένα νέο ταμείο το οποίο δεν προβλέπεται να είναι βιώσιμο καθώς δεν υπάρχει εκτίμηση των εσόδων του ενώ απαιτείται κατάθεση αναλογιστικών μελετών κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να μειώνονται αντίστοιχα και οι παροχές. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους ανέργους και τους αμειβόμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών ενώ μένει έξω από ον ΕΔΟΕΑΠ ένα μεγάλο μέρος των νυν συνταξιούχων των άλλων Μέσων. Θεσπίζεται βέτο των εργοδοτών σε περαιτέρω παροχές του νέου ταμείου. Καταγγέλλουν επίσης ότι η διαδικασία της fast track αλλαγής του Καταστατικού είναι ουσιαστικά παράνομη αφού δεν γίνεται γενική συνέλευση και συζήτηση. Τέλος επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αν θα κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα από τους μετόχους που καταργούνται με τη ρύθμιση με αποτέλεσμα να χάνουν όλα τα προνόμια που είχαν ως τώρα στις απαιτήσεις τους από τον ΕΔΟΕΑΠ.

ΠΗΓΗ: www.typologies.gr


 


Σχολιάστε εδώ