Μια υπόθεση που εκκρεμούσε…

Μια υπόθεση που εκκρεμούσε εδώ και τέσσερα χρόνια στο ΣτΕ κέρδισε ο δήμος. Πρόκειται για τη διένεξη που υπήρχε με την Ιωνίδειο Σχολή, η επιτροπή της οποίας ήθελε να λειτουργεί αυτόνομα και να μην ενταχθεί στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του δήμου, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης. Ο δήμος, για να έχει μια οριστική και νόμιμη λύση για το θέμα, είχε προσφύγει στο ΣτΕ και, όπως είπε στο συμβούλιο ο δήμαρχος, εκδόθηκε η απόφαση, η οποία δικαιώνει πλήρως τον δήμο, αφού επιβάλλει η Ιωνίδειος να ενταχθεί οριστικά και αμετάκλητα στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη σχολική επιτροπή θα ενισχυθεί με 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο περίπου, που εισπράττει κάθε χρόνο η Ιωνίδειος από νοίκια και άλλους πόρους, αφού είναι κληροδότημα, τα οποία θα διατίθενται για την αποκατάσταση ζημιών και άλλων σχολείων της πόλης. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα παραμεληθεί η Ιωνίδειος. Πρώτα θα ικανοποιούνται οι δικές της ανάγκες και ύστερα των υπολοίπων σχολείων, εάν φυσικά περισσεύουν χρήματα, που θα περισσεύουν σίγουρα, αφού τα έσοδα της σχολής είναι πολλά, όπως προαναφέραμε.


♦ Μια σειρά από εξαιρετικές πρωτοβουλίες πήραν τον τελευταίο καιρό οι δήμοι του Πειραιά. Η αρχή έγινε από τον Δήμο Πειραιά, η Διεύθυνση Πολιτισμού του οποίου τον περασμένο μήνα διοργάνωσε πολιτιστικό περίπατο στο Νεκροταφείο της Ανάστασης, όπου βρίσκονται τάφοι επιφανών Πειραιωτών, που είναι πραγματικά αριστουργήματα. Τη… σκυτάλη μετά πήρε ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που διοργάνωσε έκθεση φωτογραφίας και υλικού με αφορμή τη μάχη της Ηλεκτρικής στις αρχές του μήνα (12-13 Οκτωβρίου), ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη διοργάνωσε περίπατο στις προσφυγογειτονιές της Κοκκινιάς, για την ανάδειξη της πολιτιστικής παρέμβασης των προσφύγων στην κοινωνία της εποχής και τις μέχρι σήμερα προεκτάσεις της. Σήμερα, τέλος, στο πλαίσιο των εορτασμών για την απελευθέρωση της περιοχής της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά διοργανώνει έναν ακόμα εντυπωσιακό περίπατο στα σημεία που επλήγησαν κατά τη διάρκεια του συμμαχικού βομβαρδισμού της πόλης μας στις 11 Γενάρη του 1944. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της διευθύντριας κ. Μπαφούνη, που βρίσκει πάντα τρόπους να προβάλλει στιγμές και εικόνες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πόλη και ξυπνάνε μνήμες στους Πειραιώτες.

♦ Εδώ και λίγες μέρες έχει αρχίσει τη λειτουργία του το site του Δήμου Περάματος (Perama.gr). Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, που πέρα από την σημερινή πραγματικότητα του δήμου, προβάλλει την ιστορία του! Στο site αυτό βρίσκει κανείς την ιστορία της περιοχής, πώς από διαμέρισμα του Πειραιά έγινε δήμος το 1963, το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που του δίνει τη δημοτική οντότητα, τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών όπου λειτούργησε εκλογικό τμήμα στο Πέραμα και είχαν πάρει 108 ψήφους οι Φιλελεύθεροι, 8 το ΚΚΕ, 3 ο Συναγερμός, κ.λπ., δηλαδή 125 άτομα είχαν ψηφίσει όλα κι όλα, και φυσικά μόνο άνδρες, γιατί τότε οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου κ.λπ. Ακόμα, δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» του 1963, που εξέφραζε την αντίθεση του ΚΚΕ στη μελετώμενη τότε μετατροπή του Περάματος σε δήμο και άλλα τέτοια σημαντικά παρασκήνια από την ιστορική διαδρομή της περιοχής.

♦ Δεν έγιναν μόνο στον Πειραιά όργια με την επιλογή διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και στην Αρκαδία είχαμε παρόμοια… κρούσματα. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, που σε ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας σημειώνει ότι υποψήφιοι διευθυντές με υψηλή μετρήσιμη μοριοδότηση, κατά τη συνέντευξη αξιολογήθηκαν με βαθμούς που από μόνοι τους προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Ο βουλευτής σημειώνει επίσης πως όσοι είχαν μετρήσιμα μόρια άνω των 15, κατά τη συνέντευξη βαθμολογήθηκαν με 0,92 έως 4,5 μόρια, ενώ όσοι είχαν μετρήσιμα μόρια κάτω από 13, κατά τη συνέντευξη πήραν 7 και 8 μόρια! Ζητά, τέλος, από τον υπουργό να ανακοινώσει τι είδους πρωτοβουλίες θα αναλάβει, ώστε αν διαπιστωθούν αυθαιρεσίες στη συνέντευξη, να αποδοθούν ευθύνες και να αρθούν οι αδικίες. Να σημειώσουμε επίσης ότι 160 υποψήφιοι διευθυντές, που δεν επελέγησαν λόγω χαμηλής βαθμολογίας στη συνέντευξη, κατέθεσαν στο ΣτΕ προσφυγή κατά του ν. 4473/2017 (νόμου Γαβρόγλου) σε δύο μεγάλες ομάδες με δύο διαφορετικά δικόγραφα.


Σχολιάστε εδώ