Οι όροι της Αθήνας για τα F-16

Οι όροι της Αθήνας για τα F-16

Το 1/3 της αναβάθμισης θα γίνει στην ΕΑΒ

• Διαπραγμάτευση γίνεται, δεν υπάρχει συμφωνία, λέει η κυβέρνηση

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ μέχρι πρότινος από πλευράς κυβέρνησης τόνιζαν ότι απέμεναν μόνο τα τυπικά της υπόθεσης.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο Επιτελείων, αλλά οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα η σχετική επιστολή από τις ΗΠΑ.

Η αρχική πρόταση της αμερικανικής πλευράς ήταν για την αναβάθμιση 123 αεροσκαφών με κόστος 2,4 δισ., ενώ το ερώτημα που τέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση αφορούσε τον αριθμό των F-16 που μπορούν να αναβαθμιστούν με μια δαπάνη της τάξης του 1,1 δισ. δολαρίων (700-800 εκατ. ευρώ), σε βάθος δεκαετίας.


Φωτό: www.haicorp.com

Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, η συμφωνία θα προβλέπει ενεργό ρόλο για την ΕΑΒ, η οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το 1/3 του προγράμματος αναβάθμισης. Η αμερικανική πλευρά θα αποφασίσει ποια εταιρεία (Boeing ή Lockheed) θα αναλάβει τη δουλειά, με τη δεύτερη να είναι το φαβορί.

Στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο αγοράς από τη χώρα μας αεροσκαφών τύπου F-35, τα οποία είναι τα πλέον σύγχρονα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συμφωνία θα είναι διακρατική, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες. Στο κλίμα αυτό κινήθηκε μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, προκαλώντας ζωηρή έκπληξη με την αποκάλυψή του ότι δεν υφίσταται συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε πρόσφατα διά στόματος Ντ. Τραμπ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ενώ έχει ενημερωθεί και το αμερικανικό Κογκρέσο.
Νεφελώδεις ήταν οι απαντήσεις του ως προς το τελικό ύψος της δαπάνης, τον αριθμό των αεροσκαφών που θα εκσυγχρονιστούν αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη, αν θα υπάρξουν και ποια ακριβώς θα είναι αυτά. Ο Ντ. Τραμπ είχε μιλήσει για κόστος 2,4 δισ., προ ημερών ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα είναι 1,1 δισ., ενώ την Τετάρτη στη Βουλή έριξε το κόστος στα 700-800 εκατ. Μιλώντας στην ίδια συζήτηση στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης, αφού επισήμανε ότι είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία των αγορών που η συμφωνία θα γίνει μεταξύ κρατών, χωρίς μεσάζοντες, σημείωσε:

«Η συμφωνία βαδίζει σε ένα καλό μονοπάτι, γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μας, η οποία ευνοείται γιατί προβάλλει ως εγγυητής σταθερότητας όλης της περιοχής και των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων της Μεσογείου». Αντίθετα, επιφυλάξεις και ενστάσεις όσον αφορά την υπόθεση των F-16 εκφράζονται από την ομάδα των «53».
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις τους ήταν οι δηλώσεις του Ν. Φίλη, ο οποίος διερωτήθηκε αν η αναβάθμιση των F-16 αποτελεί μια σοβαρή απά­ντηση στην αγορά από πλευράς Τουρκίας αεροσκαφών τύπου F-35. Υπογράμμισε δε ότι σε μια χώρα που μετράει και το κάθε ευρώ σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει κανείς να βάζει προτεραιότητες.
Κριτική στην υπόθεση των F-16 άσκησε και ο πρώην υπουργός Θ. Δρίτσας, μέλος κι εκείνος της ομάδας των «53».
•••

(Κεντρική φωτό: lockheedmartin.com)


Σχολιάστε εδώ