Υποθυρεοειδισμός: Το 50% των πασχόντων παραμένουν αδιάγνωστοι

Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες πάσχει από υποθυρεοειδισμό, ενώ το 50% του συνόλου των ασθενών παραμένουν αδιάγνωστοι. Πολλοί δε που διαγιγνώσκονται, αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς με τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός που λανθάνει της προσοχής γιατρών και ασθενών.
Η σημασία της ομαλής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα καθίσταται καλύτερα κατανοητή αν λάβει κανείς υπόψη του μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Pediatrics». Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ, σύστηνε στους γιατρούς να ελέγχουν και να διαγιγνώσκουν τον υποθυρεοειδισμό από την παιδική ηλικία και να ξεκινούν τη θεραπεία από τη δεύτερη εβδομάδα της ζωής του παιδιού, ώστε να διασφαλίζεται η φυσιολογική ανάπτυξή του.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Μα, γιατί είναι τόσο σημαντική η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα; «Επειδή ο θυρεοειδής, ένας μικρός αδένας στον λαιμό πίσω από τον λάρυγγα, ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας και τον μεταβολισμό σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, του δέρματος, των εντέρων και της θερμοκρασίας του σώματος, οι ορμόνες του επηρεάζουν σημαντικά την κατάσταση της υγείας και κατ’ επέκταση την ευημερία του ατόμου», μας απαντά η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη*, M.D. Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής. Τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και τείνουν να αναπτύσσονται σταδιακά. Έτσι οι ασθενείς και οι γιατροί μπορεί να μην τα αναγνωρίζουν ως μία δυσλειτουργία που να δικαιολογεί τη διερεύνησή της και την αντίστοιχη θεραπεία.
Σοβαρή κατάσταση, όμως, αποτελεί και η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή όταν δεν υπάρχει έκδηλη νόσος. Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζεται στο ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού.
«Πράγματι, ο κίνδυνος υποθυρεοειδισμού αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Το 20% των ατόμων άνω των 75 ετών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, δεν έχουν επαρκή επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης που, μεταξύ άλλων προβλημάτων, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σύγχυσης, που συνήθως μπερδεύονται με αυτά της γεροντικής άνοιας», εξηγεί η Δρ. Κοΐνη. Και προσθέτει πως αυτή η κατάσταση, γνωστή με τον επιστημονικό όρο «υποκλινικός υποθυρεοειδισμός», μπερδεύει γιατρούς και ασθενείς.
Τα συμπτώματα του Υποκλινικού Υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
= Κούραση
= Σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους, που είναι δύσκολο να χαθεί
= Δυσκαμψία και δυσκολία κίνησης των αρθρώσεων
= Ξηροδερμία
= Αραίωση μαλλιών
= Αραίωση του εξωτερικού τόξου των φρυδιών
= Ελαφρύ οίδημα του προσώπου
= Ψυχική υποτονικότητα
= Κρύα άνω και κάτω άκρα
= Γενικό αίσθημα ψυχρότητας
Σύμφωνα με την Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, πολλοί ασθενείς με ανεπαρκή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορούν εύκολα να διαγνωσθούν εσφαλμένα ότι πάσχουν από ινομυαλγία.
Ενώ οι ασθενείς με κλινικά διαγνωσμένο υποθυρεοειδισμό, εκτός των προαναφερθέντων συμπτωμάτων μπορεί να εμφανίσουν και:
= Εξαιρετική κόπωση / χαμηλή ενέργεια
= Αύξηση βάρους
= Δυσκολία συγκέντρωσης
= Αδυναμία ανεκτικότητας
στην άσκηση
= Κρύο όλη την ώρα
= Δυσκοιλιότητα
= Χρόνιες λοιμώξεις
= Συχνή ρινική καταρροή
= Αδυναμία
= Μυϊκές κράμπες / πόνους
= Πόνος στις αρθρώσεις
= Μούδιασμα / μυρμήγκιασμα
= Αδυναμία στη μνήμη
= Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
= Υψηλό σάκχαρο αίματος
= Υπερχοληστερολαιμία
= Οίδημα στο πρόσωπο
και τα βλέφαρα.


Σχολιάστε εδώ