Τιμή σε εκείνους που πριν από 77 χρόνια…

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του
Μάκη Κουρή


Καλή σας μέρα 
Τιμή σε εκείνους που πριν από 77 χρόνια δεν φοβήθηκαν να πουν «Όχι» στα στούκας, στα τανκς και στα πολυβόλα των μεραρχιών του Χίτλερ, γνωρίζοντας ποια θα ήταν η επόμενη μέρα. Τόλμησαν, δεν υπολόγισαν τίποτα και σώσανε την ελληνική ψυχή. Και έγιναν παράδειγμα για όλους τους ελεύθερους λαούς.

Δυστυχώς, 77 χρόνια από τότε λοξοδρομήσαμε. Παγιδευτήκαμε στην Κίρκη της καλοπέρασης
και ξεχάσαμε το «Όχι». Και πέσαμε αμαχητί. Τι σύμπτωση, στους ίδιους, στον Γερμανό Σόιμπλε, που αντί για πολυβόλο, τανκς και στούκας κρατούσε ισχυρότερο όπλο, το ευρώ… Και παραδοθήκαμε.
Οκτώ χρόνια από το 2009, δεν έχουμε βρει ακόμη το «Όχι» και παραμένουμε καθηλωμένοι.
Ό,τι διατάξει ο κάθε Σόιμπλε. Ποιος φταίει; Ποιος άλλος από εμάς…

Θέλει πολλή δουλειά για να ξεθάψουμε από μέσα μας το «Όχι». Να βάλουμε τέλος στο «Ναι σε όλα».
Στο «ό,τι διατάξει ο αφέντης»… Οι νέες γενιές που θα έρθουν πρέπει να ξέρουν το θαυματουργό εκείνο «Όχι» όταν το χρειαστούν για να μη γίνουν όμηροι, φυλακισμένοι στα νέα κάτεργα, που λέγονται τράπεζες. Αυτό είναι το χρέος ΟΛΩΝ μας…


Μόνο ο Διώτης φταίει για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, οι δύο υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλος, που την είχαν στα χέρια τους και δεν την αξιοποίησαν, δεν έχουν καμία ευθύνη…

Τελικά τη… νύφη –τη λίστα Λαγκάρντ– την πλήρωσε ο πρώην Εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, ο οποίος ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε χειριστεί την περιβόητη λίστα με τους 2.062 καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC. Και προχθές καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή με αναστολή, με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, γιατί δεν προχώρησε στον έλεγχο των καταθετών, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν αυτοί, προς μεγάλη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου. Όλοι οι άλλοι που χειρίστηκαν τη λίστα είναι αθώοι. Με πρώτο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άνοιξε το CD και αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενών του, η φοροδιαφυγή των οποίων ήταν 1,9 εκατ. ευρώ! Τίποτε το παράνομο δεν έκανε και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στον οποίο ο Ιωάννης Διώτης, ως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, στις αρχές Μαΐου του 2012 παρέδωσε αντίγραφο του CD με τη λίστα Λαγκάρντ, την οποία είχε παραλάβει από τους Γάλλους. Και εκείνος επί 15 μήνες την… ξέχασε στο συρτάρι του. Ο κ. Διώτης σε δήλωσή του μετά την καταδίκη του τονίζει: «Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα. Όχι για εμένα, γιατί είμαι αθώος και οπωσδήποτε αυτό θα αποδειχθεί και θα δικαιωθώ. Για τη Δικαιοσύνη είναι μαύρη η μέρα».

Για την ιστορία, να πούμε ότι την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδους τίτλους το «ΠΑΡΟΝ» στο φύλλο των Χριστουγέννων του 2010. Και τότε η λίστα λεγόταν «λίστα Φαλτσιανί», από το όνομα του υπαλλήλου της τράπεζας HSBC. Αλλά περισσότερα την άλλη Κυριακή.


Σχολιάστε εδώ