Τη διαγραφή του Αυγενάκη ζήτησε ο Σαμαράς

Τη διαγραφή του Αυγενάκη ζήτησε ο Σαμαράς

Σε κατάσταση προχωρημένης οργής έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, καθώς πίσω από μια σειρά κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη διαβλέπει προσπάθεια πολιτικής αποδυνάμωσής του ή και απαξίωσής του. Παράλληλα αναζητά νεοδημοκρατικό δάκτυλο πίσω από τα σενάρια που με ένταση ανακυκλώνονται εκ νέου αυτήν την περίοδο και τον θέλουν να δρα στο παρασκήνιο κατά τρόπο υπονομευτικό προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Με συνέπεια όλα τα παραπάνω να διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό, δυσμενές πλαίσιο όσον αφορά την προώθηση των προσωπικών του φιλοδοξιών εντός ή εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής (του) ήταν οι δηλώσεις του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λ. Αυγενάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε επί της ουσίας ότι τους τελευταίους μήνες της θητείας του στην πρωθυπουργία (2014) τα είχε παρατήσει και αντί να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα έκανε στροφή προς τον λαϊκισμό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει τους πολίτες, εξ ου και του απέδωσε τον χαρακτηρισμό του «γιαλαντζί λαϊκιστή».

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε καθυστερημένα για τις δηλώσεις αυτές και αφού διασταύρωσε τις αρχικές πληροφορίες, επικοινώνησε εξοργισμένος με τον κ. Μητσοτάκη. «Αυτός ο τύπος δεν μπορεί να λέει όσα λέει σε βάρος μου και να εκπροσωπεί το κόμμα από τη θέση του γραμματέα», ήταν η κοινή συνισταμένη όσων είπε, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ζητώντας επί της ουσίας «την κεφαλή επί πίνακι» του κ. Αυγενάκη.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αμβλύνει την οργή του λέγοντάς του ότι ήταν ένα μεμονωμένο ατόπημα και πως κανείς στην παράταξη δεν αμφισβητεί το έργο της κυβέρνησής του την περίοδο 2012-2014. Του επισήμανε ακόμη ότι ενδεχόμενη παραίτηση ή αποπομπή του γραμματέα θα δημιουργούσε δυσμενείς εντυπώσεις για την παράταξη προς όφελος της κυβέρνησης. Τέλος, τον διαβεβαίωσε επίσης ότι θα υπάρξει διευκρινιστική δήλωση του κ. Αυγενάκη που θα αποκαθιστά τα πράγματα, όπερ και συνέβη. Ο τελευταίος υποχρεώθηκε να διαψεύσει τον… εαυτό του, ισχυριζόμενος ότι δεν είπε όσα του αποδίδονται, ωστόσο το βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης (Candia) τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Την επομένη, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδαψίλευσε τιμές προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά λέγοντας ότι αν δεν είχαν ανατρέψει (;) την κυβέρνησή του οι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος η χώρα θα είχε βγει από τα Μνημόνια το 2015. Αν πείσθηκε με όλα αυτά ο κ. Σαμαράς; Πιθανότατα όχι, σίγουρα όμως ικανοποιήθηκε από την… άμεση ανταπόκριση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποκαταστήσει το κλίμα στις σχέσεις του με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. «Εγώ τον έβγαλα αρχηγό, αλλά το παιδί δεν μπορεί», είναι η συνηθισμένη αποστροφή του στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του εδώ και αρκετούς μήνες. Η μεταστροφή του αυτή, γνωστή τοις πάσι εντός της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το «σπονσοράρισμα» που κάνει στον Άδ. Γεωργιάδη, είναι αυτά που δίνουν τροφή στα σενάρια για παρασκηνιακές διεργασίες με στόχο την αρχηγία της παράταξης.

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών, ο κ. Σαμαράς πήρε θέση στις διαδοχικές αναφορές στα ΜΜΕ ότι κάνει σχέδια «πίσω από την πλάτη» του Κ. Μητσοτάκη. Τα διέψευσε, όπως ήταν φυσικό, και υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα σενάρια διακινού­νται από την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Με τη διαφορά, αφενός, ότι τα ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στις παρασκηνιακές κινήσεις του δεν πρόσκεινται όλα στον ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται ως επί το πλείστον από τη Νέα Δημοκρατία και κορυφαία στελέχη της.


Σχολιάστε εδώ