Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έφθασαν τα «κόκκινα» δάνεια!
Πρώτο θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έγιναν τα «κόκκινα» δάνεια και κυρίως αυτά που αφορούν πρώτη κατοικία, με τους ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί η οικογένειά τους στον δρόμο, χωρίς κεραμίδι.
Αυτή την αγωνία μετέφερε στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής, γνωστός για τη μαχητικότητά του.
«Ο ελληνικός λαός, με σύνθημα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, λέει “όχι” στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, υπερασπίζεται το σπίτι του, τη δουλειά του και την αξιοπρέπειά του», τόνισε στην Ολομέλεια με σκληρή γλώσσα ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής. Και αποκάλυψε ότι η «τρόικα» και η ελληνική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να βγάλουν στο σφυρί ακόμα και την πρώτη κατοικία, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της πώλησης σε ειδικά funds των «κόκκινων» δανείων.
Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, μιλώντας στη συζήτηση για την αγορά τιτλοποιήσεων και την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, επισήμανε: «Οι ελληνικές τράπεζες μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, που στοίχισαν στον ελληνικό λαό πάνω από 50 δισ. ευρώ, βρίσκονται και πάλι σε δυσμενή θέση, με “κόκκινα” δάνεια στους ισολογισμούς τους που αγγίζουν τα 102 δισ. ευρώ».
Κατασχέσεις ακινήτων από τον ΕΦΚΑ για οφειλές εντός δεκαετίας!
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέσεις, ακόμη και πρώτης κατοικίας, περιμένουν τους εργοδότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) και δεν τις ρυθμίζουν, ενώ κοντεύουν να κλείσουν δεκαετία.
Μετά τον έλεγχο κάθε τέτοιας υπόθεσης και εάν ο οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει εφάπαξ ή τμηματικά τις οφειλές του, το αρμόδιο υπουργείο, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΕΦΚΑ, θα ξεκινά τη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα παίρνουν, σε πρώτη φάση, τη μορφή αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε βάρος των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη και εάν δεν βρεθούν λογαριασμοί ή τα ποσά δεν επαρκούν για την εξόφληση των χρεών προς το ΙΚΑ/ΕΦΚΑ (με εξαίρεση τα ποσά κάτω των 1.250 ευρώ στον ακατάσχετο λογαριασμό), τότε θα προχωρά ακόμα και στη δήμευση της πρώτης κατοικίας, αν ο οφειλέτης δεν έχει άλλα ακίνητα στην κατοχή του. Η επίσπευση της συγκεκριμένης διαδικασίας γίνεται υπό τον φόβο της παραγραφής της απαίτησης.
Τελεσίγραφο των «θεσμών»
Ξεκινάει καταιγίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων
Εδώ και τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, πρέπει να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, σε ρυθμό μάλιστα… πολυβόλου. Αυτό είναι το τελεσίγραφο των αδίστακτων δανειστών – «θεσμών», που αποτελεί και ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Πλειστηριασμοί στα πάντα. Έρχεται, μάλιστα, και η σειρά της πρώτης κατοικίας στο τέλος του 2018, καθώς λήγει η προστασία που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις και έντονες αντιδράσεις.
Το χειρότερο δε για τους δανειολήπτες είναι
ότι στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις
δεν θα μετράνε οι αντικειμενικές τιμές αλλά
οι εμπορικές, δηλαδή η τιμή που έχει καθορίσει η Αγορά.
Και αυτό σημαίνει ότι πολλά σπίτια που είναι πρώτη κατοικία θα περάσουν σε άλλα χέρια σε εξευτελιστικές τιμές. Το ίδιο θα ισχύει και για τις περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων για τα οποία ως εγγύηση έχουν μπει ακίνητα.
Στόχος των τραπεζών είναι τη διετία 2018-2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 101,8 δισ. ευρώ που είναι σήμερα να έχουν μειωθεί στα 63,7 δισ. ευρώ. Ο… προγραμματισμός προβλέπει φέτος τον Δεκέμβριο να μειωθούν στα 95,7 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2018 στα 80,3 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2019 στα 63,7 δισ. ευρώ.
Ξεκινάει, επίσης, τσουνάμι κατασχέσεων για οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Θυμίζουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, από τα οποία είναι ζήτημα αν είναι εισπράξιμα τα 12 με 15 δισ. ευρώ το ανώτερο, οι δε οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πλησιάσει τα 25 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, με βήμα σημειωτόν προχωράει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, παρότι μπορεί να δώσει οξυγόνο σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Με τις προϋποθέσεις, όμως, που θέτει για τις επιχειρήσεις, είναι ζήτημα αν μπορεί να υπαχθεί το 50%. Συγκεκριμένα, τα αγκάθια που κάνουν αδύνατη την ένταξη και την απαλλαγή από την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών είναι τα εξής:
1) Η μία θετική χρήση για την επιχείρηση την τελευταία τριετία.
2) Η υποβολή 25 δικαιολογητικών.
3) Το κόστος για τον λογιστή και τον δικηγόρο που θα συντάξουν κάποια από τα απαιτούμενα έγγραφα.
4) Σε περίπτωση απόρριψης της πρώτης αίτησης, δεν μπορεί να υποβληθεί δεύτερη, ενώ αν το σύστημα βγάλει μια επιχείρηση πτωχευμένη, αυτή θα πτωχεύσει.
Αποκλείονται οι αγρότες!
Να σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ στο Ηράκλειο Λευτέρη Αυγενάκη, τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια δεν εντάσσονται στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.