Πού μπορεί να οφείλεται το αίμα στα ούρα

Το να βλέπει κανείς αίμα στα ούρα του προκαλεί μεγάλη ανησυχία και παρότι συχνά οφείλεται σε κάτι αθώο, μερικές φορές έχει σοβαρή υποκείμενη αιτία.
Ανεξάρτητα από το πόσο εμφανής είναι η αιματουρία, πρέπει πάντοτε να αναζητάται η αιτία της και, αν χρειάζεται, να γίνεται θεραπεία, τονίζει ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, MD, PhD, επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΥΓΕΙΑ-Μητέρα και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Και αυτό διότι οι πιθανές αιτίες της είναι πολλές και διαφορετικές και συμπεριλαμβάνουν από κάτι που φάγαμε μέχρι τον καρκίνο.
Οι αιτίες
Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως τα παντζάρια και τα μούρα, μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ούρων αλλά αυτό δεν είναι αιματουρία (λέγεται υπέρχρωση ούρων). Ούτε είναι αιματουρία τα πυκνά, σκουρόχρωμα ούρα το πρωί ή όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όμως, μπορεί να προκαλέσει διαφυγή αίματος στα ούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί με αιμολυτικά/αντιθρομβωτικά (π.χ. ηπαρίνη, βαρφαρίνη, ασπιρίνη), πενικιλινούχα αντιβιοτικά, ορισμένα αντινεοπλασματικά (όπως η κυκλοφωσφαμίδη) κ.λπ.
Ακόμα και η σκληρή προπόνηση μπορεί να προκαλέσει αιματουρία, αν και οι αιτίες γι’ αυτό δεν είναι αποσαφηνισμένες. Ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αιματουρία της άσκησης είναι οι δρομείς, οι οποίοι χρειάζονται άμεσο έλεγχο από τον γιατρό αν δουν αίμα στα ούρα τους, λέει ο Δρ. Πούλιας.
Άλλες αιτίες αιματουρίας
= Λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις).
= Λοιμώξεις του νεφρού (πυελονεφρίτιδα).
= Λίθος στην ουροδόχο κύστη ή το νεφρό.
= Υπερτροφία του προστάτη.
= Νεφρική νόσος.
= Καρκίνος.
= Κληρονομούμενες διαταραχές. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία μπορεί να προκαλέσει μακροσκοπική και μικροσκοπική αιματουρία. Το ίδιο και το σύνδρομο Alport, που προσβάλλει τις μεμβράνες των σπειραμάτων των νεφρών.
= Τραυματισμός του νεφρού.


Σχολιάστε εδώ