Έμεινε από…  λάστιχο ο Κυριάκος

Έμεινε από… λάστιχο ο Κυριάκος

• Δήλωση κορυφαίου παράγοντα της ΝΔ στο «Π»:
«Ο Κυριάκος έμεινε από λάστιχο»!

Στη χαρακτηριστική αυτή διαπίστωση προέβη κορυφαίος κομματικός παράγοντας, θέλοντας να υπογραμμίσει την αδυναμία (αποτυχία) του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να διατυπώσει ένα συνολικό, πειστικό στους πολίτες, αφήγημα για το μέλλον της χώρας.

Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται σημαντικός αριθμός βουλευτών και στελεχών, που εκφράζει όλο και πιο ανοιχτά την ανησυχία και συνάμα την αγωνία του για τις προοπτικές της παράταξης. Ο ίδιος κορυφαίος παράγων επισήμανε ακόμη ότι αν και αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι μιας κυβέρνησης που χειμάζεται από τις ανακολουθίες και τις αυταπάτες της, η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να δώσει τον τόνο των πολιτικών εξελίξεων.


Δεν έχει αφήγημα, δεν πείθει
τον πολίτη, τρέχει πίσω από τον Τσίπρα

Αντίθετα, σχεδόν αγκομαχώντας, τρέχει πίσω από την κυβέρνηση, άλλοτε σκοντάφτει κι άλλοτε πέφτει σε κενά αέρος. Στη διαχείριση της καθημερινότητας αλλά και στον επικοινωνιακό τομέα πέφτει, κατά κανόνα, στις παγίδες που στήνουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να συμπράττουν στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού που, συχνά-πυκνά, επιχειρεί η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή απουσιάζει παντελώς η σύμπνοια και η ομοψυχία, περισσεύουν οι τριβές, τα πάθη και οι προσωπικές στρατηγικές.
Αντικειμενικά, και αντίθετα από την εικόνα που επιχειρούν να προβάλλουν από την Πειραιώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη χειρότερη θέση αφότου εξελέγη αρχηγός. Σε βαθμό που στο εσωτερικό της παράταξης διατυπώνονται… ενοχλητικά ερωτήματα του τύπου «αν μπορεί να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε μια μεγάλη εκλογική νίκη» ή, ακόμη, «αν μπορεί να κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα». Γαλάζιοι βουλευτές παρατηρούν ότι αν συνεχιστεί καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν συζητήσεις με αυτό ή παρόμοιο περιεχόμενο.


Έχει αρχίσει η συζήτηση για το
αν θα φτάσει μέχρι τις εκλογές

Δεν λείπουν βέβαια κι εκείνοι, ε­ντός της παράταξης, που εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες ακόμη και για το κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης θα καταφέρει να φτάσει ως τις εκλογές. Ερωτήματα αρκετά… προχωρημένα αποτυπώνουν ωστόσο το κλίμα προβληματισμού αλλά και απογοήτευσης που επικρατεί στα ενδότερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται με καθοδική τάση, αδυνατώντας να επωφεληθεί από τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης. Οι βουλευτές στη συντριπτική πλειοψηφία τους εγείρουν ενστάσεις όσον αφορά τη στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία και έχουν σοβαρές διαφωνίες με τον χειρισμό επιμέρους θεμάτων. Ως… αντίδραση, είτε αποφεύγουν να βάλουν πλάτη στις εκάστοτε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ηγεσία είτε κάνουν «λευκή απεργία».

Στο μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ανεξέλεγκτες φιλοδοξίες του Άδ. Γεωργιάδη και ο διακαής πόθος του Αντ. Σαμαρά για προσωπική δικαίωση. Οι τελευταίοι, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους, δεν θα αφήσουν τον νυν αρχηγό να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο τους. Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δυσκολίες και τις προκλήσεις με ένα επιτελείο το οποίο συγκροτούν άπειρα πολιτικά στελέχη, με ελλιπή γνώση στη διαχείριση κομματικών κρίσεων. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα, λόγω του ότι είναι προσφάτως μετοικήσαντες, έχουν πλήρη άγνοια από τη λειτουργία των κομμάτων και πολύ περισσότερο από τις ισορροπίες εντός της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιες φορές μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να κινείται παράλληλα από τα πραγματικά (τρέχοντα) ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Την ημέρα που είχε προκληθεί αναταραχή από τις δηλώσεις του Λ. Αυγενάκη για τον Αντ. Σαμαρά, η Πειραιώς έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 35 ακόμη προσώπων που επελέγησαν από το Μητρώο Στελεχών.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


 


Σχολιάστε εδώ