Θυσίασε την Παπακώστα στον βωμό του Άδωνη!

Θυσίασε την Παπακώστα στον βωμό του Άδωνη!

Ως επίδειξη πυγμής, σε μια περίοδο όπου διογκώνεται το κύμα αμφισβήτησης της στρατηγικής του και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει περιέλθει σε δημοσκοπικό τέλμα, ερμηνεύεται η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Κ. Παπακώστα. Με την προσδοκία ότι η κίνησή του αυτή θα αποθαρρύνει και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλους βουλευτές ή κομματικά στελέχη στο μέλλον. Δεδομένου ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι παρόμοια κρούσματα δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας και δρουν ανασταλτικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η παράταξη και ο ίδιος να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με την απόφασή του αυτή ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να εξευμενίσει τον Άδ. Γεωργιάδη και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζει στην παράταξη. Στην απάντησή της η βουλευτής της Β’ Αθηνών δήλωσε πιστή στις ιδρυτικές αρχές της παράταξης που έθεσε ο Κων. Καραμανλής και υπογράμμισε: «Δεν προδίδω τις αρχές μου και δεν τις παραδίδω, όσο κι αν κοστίζουν».

Στην πραγματικότητα, στην περίπτωση της κ. Παπακώστα είχαμε το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαγραφής. Τον περασμένο Απρίλιο, όταν και τότε είχε στραφεί κατά του Άδ. Γεωργιάδη, της είχε διαμηνυθεί από το γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη ότι στην επόμενη παρεκτροπή θα δει τον δρόμο της εξόδου. Το τελευταίο παράπτωμα, με τις αιχμές κατά του κ. Γεωργιάδη (ξανά) και τις φιλοφρονήσεις προς τον Π. Καμμένο, ήταν το τρίτο κατά σειρά για τη βουλευτή της Β’ Αθηνών. Είχε προηγηθεί η ευθεία αμφισβήτηση της στρατηγικής που ακολουθούσε η ηγεσία της παράταξης, όταν, σε δήλωσή της (την είχε εκ των υστέρων διαψεύσει), ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποσύρει το αίτημά της για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθότι δεν έχει καμιά απολύτως βάση. Και στην προκειμένη περίπτωση η κ. Παπακώστα επιχείρησε με διευκρινιστική δήλωσή της να αμβλύνει τις εντυπώσεις, πλην όμως οι αποφάσεις είχαν ληφθεί.

Στο στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη προσπαθούν να διακριβώσουν αν το γεγονός ότι η βουλευτής, παρότι είχε προειδοποιηθεί για τις ενδεχόμενες συνέπειες, υπερέβη εκ νέου τα εσκαμμένα υποδηλώνει άγνοια κινδύνου. Ή υπάρχουν βαθύτερα κίνητρα, που έχουν να κάνουν είτε με τις ισορροπίες εντός της Νέας Δημοκρατίας είτε με τις προσωπικές της επιδιώξεις. Αν θα μπορούσε δηλαδή να λειτουργεί ως «λαγός» εξελίξεων που θα δρομολογηθούν τους επόμενους μήνες. Κατά καιρούς φήμες που εκπορεύονταν από τα κεντρικά γραφεία επιχειρούσαν να τη συνδέσουν με τον Κ. Καραμανλή, χωρίς ωστόσο να προκύπτει οποιαδήποτε τέτοια σύνδεση. Σύμφωνα με νεότερη εκδοχή, η κ. Παπακώστα οδήγησε τα πράγματα σε ρήξη διότι επιθυμεί να μετακινηθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Κάτι που φαντάζει μάλλον απίθανο, δεδομένου ότι με τη φθορά που έχει υποστεί το κόμμα του Π. Καμμένου δεν είναι βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές θα εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.

Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να παραγνωρίζουν τη βαρύτητα του παραπτώματος της κ. Παπακώστα, εγκαλούν τον κ. Μητσοτάκη ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των εσωκομματικών ζητημάτων. Υπογραμμίζουν ότι ήταν πολύ πιο σοβαρό το παράπτωμα του γραμματέα Λ. Αυγενάκη, ο οποίος αποκάλεσε «γιαλαντζί λαϊκιστή» τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο Αντ. Σαμαρά. Πλην όμως δεν είχε καμιά απολύτως συνέπεια.
«Δάκτυλο Γεωργιάδη» βλέπουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πίσω από τη διαγραφή της κ. Παπακώστα. Σε σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ των άλλων: «Δεν περιμέναμε, στον βωμό της μεταμόρφωσης του κόμματος της ΝΔ σε ΛΑΟΣ, ο επίσημα πλέον επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης να τη διαγράψει προκειμένου να δηλώσει υποταγή στον αντιπρόεδρό του».


Σχολιάστε εδώ