Θορύβησαν το Μαξίμου οι αντιδράσεις των «53»

Θορύβησαν το Μαξίμου οι αντιδράσεις των «53»

Αν και ανεβάζουν τους τόνους της κριτικής σε μια σειρά ζητήματα, μόλις πρόσφατα και για το θέμα των F-16 αλλά και τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ, η ομάδα των «53» και κάποια άλλα στελέχη, που θέλουν να κρατούν κάποιες αποστάσεις από συ­γκεκριμένες όψεις της κυβερνητικής πολιτικής, φαίνεται σαν «να ρίχνουν τουφεκιές στον αέρα».
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί μεν προσεχτικά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, ειδικά τις τελευταίες μέρες, την κριτική που ασκούν στελέχη και τις αποστάσεις που παίρνουν για τα F-16 και τη συνάντηση με τον Τραμπ, ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα.

Ο μόνος παράγοντας που δείχνει να υπολογίζει το Μέγαρο Μαξίμου, μετράει κάθε του αντίδραση και προβληματίζεται σοβαρά για κάθε κίνησή του είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που φαίνεται να κτίζει το δικό του προφίλ και καταγράφεται, σιγά σιγά, ως αντίβαρο και αντίπαλο δέος του Τσίπρα.

Η έντονη κριτική του Νίκου Φίλη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη αλλά και του βουλευτή και πρώην υπουργού Θεόδωρου Δρίτσα για τα F-16, τα εξοπλιστικά και εν γένει το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ μπορεί να θορύβησαν λίγο το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν το ανησύχησαν ιδιαίτερα, μάλιστα, όπως λένε και κυβερνητικοί παράγοντες, «ήταν αναμενόμενες τέτοιου τύπου αντιδράσεις».

Η εκτίμηση είναι πως ο Νίκος Φίλης πρωτίστως είναι «μοναχικός λύκος», απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο ακροατήριο για να διατηρεί την επιρροή του και παρότι αρκετές φορές προσπάθησε να βγει μπροστά και να εκφράσει συνολικά τους «53» και όσους άλλους τηρούν κάποιες αποστάσεις, ωστόσο αυτό δεν κατέστη, προς το παρόν, εφικτό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως υπουργός στο πλέον σημαντικό και ευαίσθητο υπουργείο, φαίνεται μεν να αποφεύγει να εμπλακεί ευθέως σε κινήσεις διαφωνούντων, ωστόσο είναι αυτός που κάνει το παιχνίδι για όλους.

Όπως μάλιστα λέγεται χαρακτηριστικά, είναι «ο μόνος υ­πολογίσιμος και από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στις όποιες εσωκομματικές ανακατατάξεις ή κινήσεις γίνουν».
Ο Νίκος Ξυδάκης από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είναι αρκετά προσεκτικός, ωστόσο σε αρκετά θέματα δεν κρύβει τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του, όπως πρόσφατα έκανε με το θέμα των F-16. Όμως φαίνεται ότι δεν διαθέτει κάποιους συσχετισμούς ή μηχανισμούς για να έχει πρωτεύοντα ρόλο σε όποιες εξελίξεις.

Όπως και ο Θόδωρος Δρίτσας, βασικός παράγοντας στην «κίνηση των 53», που ακόμα και ως υπουργός διαφοροποιήθηκε σε πολλά θέματα, ενώ και τώρα όπου κρίνει ότι χρειάζεται να ασκήσει κριτική, την ασκεί, όπως έκανε και με την υπόθεση των F-16. Δεν διαθέτει όμως ούτε μεγάλη επιρροή ούτε τους συσχετισμούς που θα τον αναδείκνυαν ως καθοριστικό παράγοντα εξελίξεων.
«Καθένας τους διαθέτει και σοβαρότητα και γνώμη. Όλοι μαζί όμως δεν μπορούν να συνεννοηθούν, ο καθένας έχει το μπαϊράκι του και το ακροατήριο του. Όταν σε κάποιο θέμα συμπέσει η κριτική τους, δημιουργείται ένας προβληματισμός και τίποτα παρα­πάνω. Από αυτούς ο πλέον υπολογίσιμος είναι ο Ευκλείδης, που όμως αποφεύγει ευθέως -για την ώρα- να εμπλακεί σε εσωκομματικά μέτωπα».

Πάντως, με προσεχτικό αλλά ηχηρό τρόπο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε μήνυμα από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας πως είναι ο μόνος που σηκώνει το βάρος μνημονιακών υποχρεώσεων και πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να στηρίζεται και σε άλλους υπουργούς για να υπάρξει έργο και ανάκαμψη.
Μιλώντας για τον εαυτό του στη Βουλή ως υπουργός Οικονομικών μέχρι το 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο στόχος του είναι να είναι «ο πιο ασήμαντος υπουργός της κυβέρνησης», γιατί, όπως εξήγησε, «η πραγματική δουλειά σε οποιαδήποτε κοινωνία είναι το πώς φέρεσαι στα παιδιά σου με την Παιδεία, τι νοσοκομεία έχει, τι δικαιώματα έχει και τι ανάπτυξη έχει».


Σχολιάστε εδώ