Ποιους καρφώνει ο Σόιμπλε

Ποιους καρφώνει ο Σόιμπλε

• Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις συντάξεις για να μην κόψει τα προνόμια των εφοπλιστών, είπε

Αθώος του… αίματος που χύθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από την πολιτική των Μνημονίων δήλωσε στη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα («Frankfurter Allgemeine») ο Β. Σόιμπλε. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ήταν οι «θεσμοί» και ο ίδιος προ­σωπικά που απαίτησαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις να κάνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ότι οι αποφάσεις ήταν καθαρά των κυβερνήσεων και πως το μόνο που ζητούσε από την Ελλάδα η «τρόικα» ήταν να μπορεί να χρηματοδοτεί από μόνη της τον προϋπολογισμό. Στη δε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι εκείνος είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) να περικόψει τα προνόμια των εφοπλιστών, αλλά εκείνη αποφάσισε να μειώσει τις συντάξεις.
Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι του 2015 στο σύνολό τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν την άποψη ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Πρόσθεσε δε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν ήταν απόφαση της Άνγκ. Μέρκελ και του Φρ. Ολάντ αλλά του Αλ. Τσίπρα, με το να υιοθετήσει τα αντίθετα από όσα είχε υποσχεθεί προ­εκλογικά στους Έλληνες. «Όταν στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα ΑΤΜ δεν έβγαζαν χαρτονομίσματα, αναγκάσθηκε να το αποδεχτεί και ορθώς να εκμαιεύσει εντολή για αλλαγή πολιτικής μέσω νέων εκλογών», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα σημερινά, ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και έχει σοβαρές πι­θανότητες να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές. Ως εκ τούτου, «δεν βοηθάει σήμερα μια συζήτηση για το αν θα ήταν καλύτερο το Grexit», παρατήρησε.


Σχολιάστε εδώ