Να μην ψήνεται σε βάρος μας…

Να μην ψήνεται σε βάρος μας…

O εξωφρενικός
[email protected]


Ψήνεται πρωτοβουλία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί το πρωί της Δευτέρας, όταν πλέον θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας, μετά και τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η θριαμβευτική νίκη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. (Σημ.: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ο μεγάλος νικητής στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ).

Το προσεχές διάστημα, και αφού προηγηθούν επαφές με τις δύο κυβερνήσεις, ο κ. Νίμιτς αναμένεται να υποβάλει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας. Το ερώτημα πάντως είναι εάν μπορεί να εξασφαλισθεί ότι η σκοπιανή πλευρά θα αποδεχθεί τον βασικό όρο για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, που θα έχει και συ­νταγματική κάλυψη. Γιατί μόνο αυτό το πλαίσιο μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ελπίδες να περάσει από την Ελληνική Βουλή, αν όχι με τις ψήφους των ΑΝΕΛ, τουλάχιστον με τις ψήφους της αντιπολίτευσης (εκτός Χρυσής Αυγής).


Η Αθήνα τι κάνει;

Στη Χειμάρρα είναι θλιβερές οι εικόνες από τις διαμαρτυρίες που οργανώνει η ΟΜΟΝΟΙΑ για το περιουσιακό, το οποίο έχει λανθασμένα εστιασθεί στα 18 κτίσματα που έχει αποφασισθεί η κατεδάφισή τους στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού στην πόλη και τα οποία ανήκουν σε μέλη της μειονότητας. Λιγότεροι από πενήντα άνθρωποι, που δεν κράταγαν ούτε μια ελληνική σημαία, παρά μόνο μια… αμερικανική και με πλακάτ στην αλβανική ή στην αγγλική γλώσσα, διαμαρτυρήθηκαν για τα ειδοποιητήρια κατεδάφισης που έλαβαν… Πάλι καλά που ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδας Παππάς και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες μίλησαν αυτήν τη φορά ελληνικά στους συγκεντρωμένους…

♦ Τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι ευρύτερα και το περιουσιακό αφορά και την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους πραγματικούς ιδιοκτήτες γης, καθώς σύντομα μεγάλες εκτάσεις σε τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές στη Χειμάρρα θα έχουν περάσει με «νόμιμο» τρόπο στα χέρια αλβανών επιχειρηματιών.


Πάλι σε παγίδα πέσαμε;

Περίεργη τροπολογία εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου εμπεριέχεται πρόνοια για οικονομική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που στοχεύει στην «ευημερία των Μαρωνιτών που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν και όλων των εγκλωβισμένων, όπως συμφωνήθηκε στη Συμφωνία της 3ης Βιέννης».


♦ Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών η κατοχική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει την επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους και θα επιστρέψει τις περιουσίες τους, σε μια προσπάθεια να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των προσφύγων αλλά και να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση του ψευδοκράτους να επιβάλει περιορισμούς στη διακίνηση προϊόντων και εφοδίων προς τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

♦ Η συγκεκριμένη τροπολογία προτάθηκε από τον γερμανό ευρωβουλευτή Ρέιμερ Μπογκ, ο οποίος γενικά υποστηρίζει την κυπριακή υπόθεση και, όπως όλα δείχνουν, παροτρύνθηκε στην απόφασή του αυτή και από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

♦ Κύπριοι ευρωβουλευτές που καταψήφισαν την τροπολογία κάνουν λόγο για επικίνδυνο ψηφοθηρικό παιγνίδι με στόχο τις ψήφους των Μαρωνιτών.

♦ Η πρόταση εγκρίθηκε με ψήφους 408 υπέρ και 204 εναντίον, με τους ευρωβουλευτές Λ. Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ), Ν. Συλικιώτη και Τ. Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ) να απέχουν και τους Κ. Μαυρίδη (ΔΗΚΟ) και Δ. Παπαδάκη (ΕΔΕΚ) να καταψηφίζουν.


Τζίφος…

Ήμασταν από τους πρώτους που χαιρετίσαμε την πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά για τον Διαθρησκειακό Διάλογο με θέμα «Θρησκευτικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που είχε φιλοξενήσει στις εργασίες του, το 2015, και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.


♦ Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε, αν και είχαν δρομολογηθεί διάφορα σχέδια, όπως το παρατηρητήριο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην περιοχή, όπως συνήθως συμβαίνει, ουδέν έγινε και καμιά συνέχεια δεν υπήρξε…

♦ Οι καλές πρωτοβουλίες και οι όμορφες ιδέες όμορφα καίγονται, όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησής τους. Και ας το έχουμε υπόψη μας αυτό, καθώς το μεγάλο μείον στην εξωτερική πολιτική είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη συνέχειας…

♦ Στην Άγκυρα ο Πέτρος Μαυροειδής εγκαινίασε τη θητεία του στην πρεσβεία με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και είναι ενδιαφέρον ότι μόλις και πρόλαβε την προηγούμενη ημέρα να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στον Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, από το επιτελείο που σχηματίσθηκε δίπλα στον Νίκο Κοτζιά από το 2015 σταθερός παραμένει ο γεν. γραμματέας Δημήτρης Παρασκευόπουλος και, προς το παρόν, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Τασία Αθανασίου, η οποία έχει υπογεγραμμένη την απόφαση μετάθεσής της στη Ρώμη αλλά ακόμη περιμένει την εύρεση αντικαταστάτη…

♦ Επειδή μιλάμε συχνά για τη Θράκη και τους ψευδομουφτήδες, δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε ορισμένες σοβαρές κινήσεις που γίνονται και από πλευράς των νόμιμων μουφτήδων στην κατεύθυνση ενημέρωσης του ισλαμικού κόσμου για την κατάσταση στη Θράκη.

♦ Οι δύο μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής βρέθηκαν στο Κάιρο, στο παγκόσμιο συνέδριο που διοργάνωσε η Παγκόσμια Γενική Γραμματεία Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα» με τίτλο «Ο ρόλος των φάτουα (ιερονομικών ρητρών) στην κοινωνική σταθερότητα». Στη σημαντική αυτή συνάντηση συμμετείχαν 63 χώρες και είχαν επιλεγεί και 20 μουφτήδες ως εισηγητές και ένας εξ αυτών ήταν ο μουφτής Κομοτηνής. Τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή της εικόνας που δημιουργεί με συνέχεις παρεμβάσεις της η Τουρκία σε κάθε ισλαμικό οργανισμό.

♦ Και κάτι ακόμη: Συναντήσεις με τους πρεσβευτές του Ιράν και της Αιγύπτου στην Αθήνα είχαν ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί και ο μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, ενώ είχαν σειρά επαφών και με άλλους εκπροσώπους μουσουλμανικών χωρών σε δεξίωση που παρέθεσε στην Αθήνα ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας.

♦ Οι επαφές αυτές είναι πολύ σημαντικές και οφείλει και το υπουργείο Εξωτερικών να διευκολύνει τέτοιου είδους συναντήσεις, γιατί το να μένουν κλεισμένοι στη Μουφτεία τους οι δύο μουφτήδες δεν βοηθά κανέναν, ούτε και τους ί­διους. Με τις επαφές αυτές δόθηκε τουλάχιστον η δυνατότητα να ενημερωθούν ξένοι διπλωμάτες χωρών που συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη για την κατάσταση στη Θράκη και κυρίως να δουν ότι υπάρχουν αξιολογότατοι θρησκευτικοί λειτουργοί, που επιβιώνουν, παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχονται από το τουρκικό κράτος και παρακράτος…

♦ Επίσης, η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει την παρουσία σε διεθνή φόρουμ αξιόλογων θεολόγων της μειονότητας αλλά και εκπροσώπων του τμήματος εκείνου της μειονότητας που καταπιέζεται και ασφυκτιά υπό το βάρος των σκληροπυρηνικών και του προξενείου…

♦ Επειδή ακούσαμε να τίθεται με έμφαση το θέμα της Θράκης από την τουρκική πλευρά στη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα επαναλάβουμε το εξής: Δεν μπορεί να συζητά η Αθήνα με την Τουρκία, με τον όρο της αμοιβαιότητας, κινήσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα θέματα και κυρίως σε εκείνο της εκπαίδευσης. Η αμοιβαιότητα έχει καταργηθεί απολύτως από τη στιγμή που η Τουρκία ανέτρεψε την ισορροπία που υπήρχε σε ό,τι αφορά το πληθυσμιακό κριτήριο μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και της ελληνικής μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο.

♦ Αν η Τουρκία ζητά και νέα μειονοτικά σχολεία στη Θράκη και δηλώνει ότι υπό όρους αμοιβαιότητας προσφέρει αντίστοιχα ελληνικά σχολεία στην Πόλη, είναι προφανές ότι επιχειρεί να εμπαίξει με τον πιο απαράδεκτο τρόπο την Ελλάδα… Γι’ αυτό, ας έχουν τον νου τους όσοι ασχολούνται με το ζήτημα.


Ταξιδάκια…

Υπάρχει κάποιος λόγος που ορισμένες επισκέψεις ή περιοδείες υπουργών δεν ανακοινώνονται, παρά μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί; Έτσι μαθαίνουμε εξωδίκως ότι ο κ. Κατρούγκαλος, πριν προλάβει να συνέλθει από το τζετ-λαγκ του προηγούμενου υπερατλαντικού ταξιδιού του, αναχώρησε για τόπους μακρινούς: Εννιαήμερη περιοδεία σε Μεξικό, Κολομβία και Κούβα. Θα ήταν πιο χρήσιμο να ανακοινώνονταν από πριν τέτοιες επισκέψεις, με το πλήρες πρόγραμμα των επαφών και τον σκοπό της επίσκεψης. Διαφορετικά, υπάρχει η αίσθηση ότι απλώς γίνεται ένα ταξίδι και κατόπιν εφευρίσκεται ο σκοπός και το περιεχόμενο της επίσκεψης. Και εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε αδικείται ο ίδιος ο υπουργός…


Σχολιάστε εδώ