ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ
στα σχέδια του Τσίπρα
• Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου: Αλ. Φλαμπουράρης, Ν. Παππάς και Δ. Τζανακόπουλος
• Η τριπλέτα Παν. Ρήγας, Αντ. Κοτσακάς και Ν. Σκορίνης, η εμπροσθοφυλακή του Αλέξη στον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η εξαίρεση του κανόνα που ισχύει για όλα τα πολιτικά κόμματα, από συστάσεώς τους. Πάντα υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, είτε ενιαία (κάτι που είναι από δύσκολο έως αδύνατο) είτε από ομάδες, ή και από μεμονωμένους – φιλόδοξους, που λένε, π.χ., «εγώ έπρεπε να είμαι ο πρώτος» ή παραπονιούνται γιατί δεν έγιναν υπουργοί.
Αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ακόμη και σε ισχυρές κυβερνήσεις, όπως του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε ισχυρές προσωπικότητες απέναντί του, παρότι… φτιάχτηκαν κάτω από τη σκιά του.
Ήδη μπολιάσθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και όποιος κάνει κυβερνητικό ρεπορτάζ γνωρίζει πρόσωπα και… διευθύνσεις.
Και στις κλειστές συσκέψεις στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και στη στενή ομάδα περί τον Αλέξη Τσίπρα αυτό είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Μπορεί να μην υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για απρόβλεπτες εξελίξεις, υπάρχει όμως προβληματισμός ως προς την πλήρη και άμεση υλοποίηση κρίσιμων αποφάσεων, καθώς μπορεί να προκύπτουν καθυστερήσεις με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν αντιδράσεις, οι οποίες θέλουν χρόνο για να καμφθούν, ιδιαίτερα στο κόμμα!
Καθυστερήσεις που πάνε πίσω τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρωθυπουργός αναγκάσθηκε να υψώσει τους τόνους…
Σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, το πρόβλημα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι κυρίως στο κόμμα και όχι τόσο στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι υπάρχουν οι έξω («θεσμοί»), που πιέζουν εκβιάζοντας πότε με την εκταμίευση της δόσης και πότε προσθέτοντας νέα βάρη.
Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης («παλιά καραβάνα»), κυρίως για κρίσιμες αποστολές και παρεμβάσεις, και άνθρωπος της Αγοράς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος κάποια περίοδο είχε απομακρυνθεί, αλλά τώρα οι σχέσεις του με τον Αλέξη είναι ξανά πολύ θερμές.
Η βασική – κύρια αντίδραση / αντιπαράθεση προέρχεται από την ομάδα των «53», της οποίας ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, γύρω από τον οποίο έχουν συσπειρωθεί αρκετοί βουλευτές και κάποιοι υπουργοί και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης και οι περί αυτόν δεν έχουν στενή σχέση με τους «53». Είναι, όπως λένε, διάσπαρτοι…
Το ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ Τσακαλώτου και Τσίπρα φάνηκε και από το ότι, όταν έφθασε στην Ουάσινγκτον ο Αλέξης Τσίπρας για την επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ευκλείδης, ο οποίος ήταν εκεί για συζητήσεις με το ΔΝΤ, έφυγε.
Δεν έμεινε για να παραβρεθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ούτε, επίσης, ήταν παρών στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες στο Σικάγο, οι οποίοι είχαν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όλα αυτά δεν είναι συμπτώσεις. Έχουν τη σημασία τους και περιέχουν κάποιο μήνυμα… Όταν, μάλιστα, οι σχέσεις του Τσακαλώτου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κάθε άλλο παρά ψυχρές είναι… Όπως και με τον Σόιμπλε!
Η ασπίδα του Τσίπρα στο κόμμα
Αυτήν τη στιγμή το μάτι και το αυτί του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα είναι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Παναγιώτης Ρήγας, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χρημάτισε υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Κοτσακάς, μέλος σήμερα της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού, και ο Νίκος Σκορίνης, μέλος της ΠΓ, οι οποίοι φροντίζουν να περνάνε οι κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές στη βάση, στις κομματικές οργανώσεις.