Βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα της ιλαράς

Βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα της ιλαράς

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών νόσησε με ιλαρά και κατέληξε λόγω σηψαιμίας. Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 42 κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό το τελευταίο πεντάμηνο να ανέρχεται στα 326. Ήδη στις χώρες της ΕΕ κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.
Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας στη μεγάλη πλειονότητα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Ένας θάνατος στην κοινότητα των Ρομά ήταν αναμενόμενος, αφού η κατηγορία αυτή των πολιτών είναι εντελώς απροστάτευτη από τις νόσους, γιατί λόγω των συχνών μετακινήσεών τους δεν μπορούν να καταγραφούν ότι έχουν εμβολιαστεί, ποια εμβόλια έχουν κάνει καθώς και αν έχουν κάνει όλες τις δόσεις που απαιτούνται.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ιλαρά δεν μπορεί να προσβάλει και άλλες κατηγορίες πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σήμερα είναι χωρίς ασπίδα προστασίας από την ιλαρά περίπου 350.000 παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (ή έχουν κάνει μόνον την πρώτη δόση) καθώς και άγνωστος αριθμός ενηλίκων που δεν έχει εμβολιαστεί από τη δεκαετία του ’70, που ξεκίνησε ο εμβολιασμός για την ιλαρά. Παράλληλα αναμένεται σε λίγο καιρό έξαρση και για άλλες «ξεχασμένες» λοιμώξεις, όπως ο κοκκύτης και οι μαγουλάδες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, «η ιλαρά είναι μια ύπουλη και βαριά νόσος που παρουσιάζει επιπλοκές. Ύπουλη γιατί μεταδίδεται όχι μόνο όταν ο άρρωστος έχει πυρετό και εξάνθημα, αλλά και τρεις-τέσσερις μέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Βαριά γιατί ένας στους τρεις νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, από το αναπνευστικό ή το γαστρεντερικό σύστημα, εγκεφαλίτιδα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση όπου προκαλεί εγκεφαλίτιδα, αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και δέκα χρόνια μετά τη νόσηση του ατόμου από ιλαρά.


Σχολιάστε εδώ