«ΟΧΙ» στον καθένα <BR>που επιβουλεύεται τα σύνορά μας

«ΟΧΙ» στον καθένα
που επιβουλεύεται τα σύνορά μας

• Διεμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη στις γειτονικές χώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Διπλό, ηχηρό μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες έστειλε ο Πρό­εδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη: «Λέμε ‘‘ΝΑΙ’’ στην ειρήνη και τη δημοκρατία, με την προϋπόθεση ότι από την πλευρά τους θα σέβονται πλή­ρως το διεθνές δίκαιο. Και λέμε ‘‘ΟΧΙ’’ σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχία».

Απευθυνόμενος ειδικότερα προς την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, που αφορά τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστή. «Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορ­ριπτέα. Πολλώ δε μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνό­ρων της Ελλάδας, στην αμφισβήτηση και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι οι Έλληνες «είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες», αλλά «είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρει­αστεί, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα, που είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Διευκρίνισε όμως ότι η Κυ­πριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων».

Στο μήνυμά του προς τα Σκόπια προειδοποίησε ότι όσο η γειτονική χώρα «επιμένει στη χρησιμοποίηση ονόματος το οποίο, πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική». Παρεμφερές ήταν το μήνυμα προς την Αλβανία: «Όταν προβαίνει σε πράξεις οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο -όπως, π.χ., η πρόσφατη, ωμή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του αν­θρώπου ως προς τις μειονότητες και ως προς το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, υπονομεύει και εκείνη επικίνδυνα την ευρωπαϊκή της προοπτική».


Σχολιάστε εδώ