Διαχωρίζονται σε παλαιά και νέα τα αυθαίρετα
• Απλοποιήσεις, καινοτομίες, παρατάσεις και… αυξομειώσεις
Ψηφίσθηκε, στις 18 Οκτωβρίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για «έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», με θετική ψήφο -επί της αρχής- όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής.
Διαχωρίζεται η πολεοδομία (που εκδίδει την άδεια) από τα παρατηρητήρια (που ελέγχουν την εφαρμογή της) και απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης και ελέγχου των αδειών δόμησης.
Εισάγεται η τράπεζα δικαιωμάτων δόμησης και κοινοχρήστων χώρων, η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και η ηλεκτρονική καταγραφή των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά την 28η Ιουλίου του 2011, ημερομηνία-τομή, με βάση την οποία οριοθετείται το πριν και το μετά.
Οι διατάξεις για τα αυθαίρετα αφορούν τη μείωση των προστίμων και την ειδική μεταχείριση των μακροχρόνια άνεργων και όσων λαμβάνουν εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης διαφοροποιείται για τα παλιά και τα νέα αυθαίρετα.
Για τα παλιά δίνεται διετής παράταση υπαγωγής και οι δόσεις αυξάνονται από 80 σε 100. Παράλληλα μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1983-1993, για όσα βρίσκονται εκτός σχεδίου όπου εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης, για υπόγεια και εσωτερικούς χώρους.
Στα νεότερα αυθαίρετα (μετά τις 28 Ιουλίου 2011) προβλέπεται άμεση κατεδάφιση, πρόστιμο ανέγερσης (στο 100% της αντικειμενικής αξίας) και -αυξανόμενα- πρόστιμα διατήρησης.
Από Ρόδο βγαίνει… αγκάθι
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων αναφορικά με τη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου υπέβαλε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο δικηγόρος Γεώργιος Μαυρομάτης. Αναφέρεται διεξοδικά στις διαχρονικές ευθύνες του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το Κτηματολόγιο της Ρόδου.
Υποστηρίζει επίσης ότι η διοίκηση κατασπατάλησε κατά καιρούς άσκοπα χρήματα και αδιαφορεί εγκληματικά για την άκρως αναγκαία μηχανοργάνωσή του. Τέλος, καταγγέλλει πως τους τελευταίους είκοσι μήνες έχει καταστεί δυσχερής έως αδύνατη η μεταγραφή πράξεων και η εμπρόθεσμη έκδοση πιστοποιητικών, ενώ αναφέρεται και σε ζητήματα στελέχωσης και συμπεριφοράς προς τους πολίτες.
Δεν ήταν στραβός ο γιαλός…
Τη γραμμή του αιγιαλού, που είχε χαράξει προκαταρκτικά τo Κτηματολόγιο προ δεκαετίας, πρόκειται να ολοκληρώσει έως τον Ιούνιο του 2018 το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει συνδεθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ως απαραίτητη για τον καθορισμό των ιδιοκτησιών προς τη θάλασσα. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ ο καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Σεραφείμ Πούλος, η χώρα μας διαθέτει 7.384 παραλίες, συνολικού εμβαδού άνω των 52 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με σχεδόν τις μισές να βρίσκονται στα νησιά και κύριο χαρακτηριστικό το μικρό τους πλάτος, αφού οι δύο στις τρεις παραλίες είναι κάτω από 25 μέτρα.
«Προπονήθηκαν» για την κτηματογράφηση
Τις διαδικασίες του Εθνικού Κτηματολογίου μιμήθηκε η εταιρεία που κατασκευάζει τον Διαδριατικό Αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline) ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη, διασχίζοντας 550 χιλιόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα. Η εταιρεία έπρεπε να βρει ποια ακίνητα επηρεάζονται από τον αγωγό, πού ακριβώς βρίσκονται και ποιοι είναι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να αποζημιωθούν. Η μη ολοκλήρωση όμως του Εθνικού μας Κτηματολογίου οδήγησε την κατασκευάστρια εταιρεία στη σύσταση 23 γραφείων κτηματογράφησης και 137 κέντρων πληροφόρησης σε 30 δήμους, κατά μήκος του ελληνικού τμήματος του αγωγού, καθώς και δύο γραφείων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
===