Ποιος εμπιστεύεται τον Ράμα;
O εξωφρενικός
[email protected]
Τι είναι ακριβώς αυτό που διαβάσαμε για… πολυήμερες συνομιλίες του κ. Κοτζιά με τον αλβανό ομόλογό του προκειμένου να βρουν λύση σε όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες;
Με την επιφύλαξη φυσικά να πρόκειται περί μπαρούφας η διαρροή αυτή, θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε ποια προεργασία και από ποιους έχει γίνει για να πραγματοποιηθεί όχι απλώς μια συνάντηση, αλλά «πολυήμερη» μάλιστα, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών και σε ποια θέματα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επιλυθούν.
Αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα είναι όχι μια προσέγγιση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτό το breakthrough, αλλά, αντιθέτως, βλέπουμε κλιμάκωση και από τις δύο πλευρές. Ο αλβανός ΥΠΕΞ μάλιστα όχι μόνο δεν έδειξε διατεθειμένος για κάποια βήματα μπροστά στα θέματα της μειονότητας ή για τις περιουσίες στην Χειμάρρα, αλλά υπαναχώρησε από ανειλημμένη δέσμευση της χώρας του σχετικά με την ελληνοαλβανική συμφωνία για τη λειτουργία των δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων…
Θα ξαναδιαπραγματευθούμε για τα στρατιωτικά κοιμητήρια και τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων, επειδή έτσι αποφάσισε ο κ. Ράμα; Και τι ακριβώς αντάλλαγμα θα προσφέρουμε για να… ξαναϋποσχεθεί η αλβανική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του ο κ. Ράμα;
Αλωνίζει η Άγκυρα, και εμείς;
Μας έφθασε μια έρευνα του Google Analytics και σύμφωνα με τα στοιχεία η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Αζινλίκτσα έχει την περισσότερη αναγνωσιμότητα ανάμεσα στα μειονοτικά ΜΜΕ της Θράκης. Η συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο των ακραίων της μειονότητας και του τουρκικού προξενείου και έχει στοχοποιηθεί μάλιστα από την Τουρκία.
Ψάξαμε από περιέργεια την ιστοσελίδα, θεωρώντας δεδομένο ότι κάποιος κρατικός φορέας, κάποια τράπεζα, κάποιος οργανισμός θα είχε διαθέσει χίλια, έστω και πεντακόσια ευρώ τον χρόνο για να στηρίξει την προσπάθεια με μια διαφήμιση, μια καταχώρηση…
Δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα. Καμιά στήριξη, όταν βεβαίως δεκάδες εκατοντάδες ιστοσελίδες, χωρίς καμιά επισκεψιμότητα, εισπράττουν κανονικό μηνιάτικο από διαφορά κρατικά ταμεία… Και ειδικά στη Θράκη πολλές τουρκόφωνες ιστοσελίδες χρηματοδοτούνται απευθείας από την Τουρκία…
Μετά απορούμε για το πώς η Άκυρα βρίσκει εύφορο έδαφος και διεισδύει στη Θράκη…
Για τουρισμό;
Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα της περιοχής, σημαντική χώρα της Βόρειας Αφρικής και του αραβικού κόσμου, σύμμαχος και φίλη.
Και προφανώς είναι αναγκαίες οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο. Όμως είναι εντυπωσιακή σπατάλη πόρων και δυνάμεων το γεγονός ότι μέσα σε 15 ημέρες τρία από τα τέσσερα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ταξίδεψαν στην Αίγυπτο.
♦ Από τις 2-3 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Τ. Κουΐκ επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συναντήθηκε με την υπουργό Αποδήμων και Μετανάστευσης, στις 14-15 πήγε στο Κάιρο ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλος για να προετοιμάσει την τριμερή που θα γίνει τέλη Νοεμβρίου στη Λευκωσία και συγχρόνως πήγε και στην Αλεξάνδρεια για να εγκαινιάσει τα «Καβάφεια». Και στις 16-17 Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Αίγυπτο ο κ. Αμανατίδης, που συναντήθηκε και αυτός με τον Πατριάρχη και επισκέφθηκε και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά…
♦ Με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουμε την εξής παρατήρηση: Ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, αν και νέος σε ηλικία και σε βαθμό διπλωμάτης, ανήκει ήδη στον πιο στενό κύκλο εμπίστων συνεργατών του πρωθυπουργού και μάλιστα έχει ανταποκριθεί με επάρκεια στις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις της θέσης του. Και η προετοιμασία του κ. Τσίπρα για τις τοποθετήσεις του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου αλλά και για τις απαντήσεις σε ενδεχόμενες ερωτήσεις που θα δεχόταν αποδείχθηκε επαρκής και ορθή.
♦ Οι υπουργοί πηγαινοέρχονταν στην Αίγυπτο, όλοι έκαναν τη βόλτα και από τους ομογενείς, έβγαλαν ωραίες ομιλίες και απήλθαν, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα. Και μιλάμε για πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν έναν κρίσιμο τομέα, την ελληνική εκπαίδευση.
♦ Η ιστορική Αμπέτειος Σχολή Καΐρου, όπως ανακοινώθηκε, έμεινε κλειστή λόγω της μη αποστολής εκπαιδευτικών από την Ελλάδα…
♦ Είναι πραγματικά ντροπή και προσβολή προς τους Αιγυπτιώτες αλλά και προς την ελληνική διασπορά η στάση της Ελληνικής Πολιτείας στο μείζον θέμα της ελληνικής εκπαίδευσης…
Βαθύς ύπνος…
Σας έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει για το παιχνίδι που στήνεται στη Θράκη εν όψει και των ευρωεκλογών, όπου το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ θα επιδιώξει να έχει εντυπωσιακή παρουσία όχι μόνο στους δύο νομούς, Ροδόπης και Ξάνθης (όπου στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε έρθει πρώτο κόμμα), αλλά και σε άλλες περιοχές, που ελπίζει ότι θα πριμοδοτηθεί από ψήφους μουσουλμάνων και διάφορων άλλων ομάδων, όπως του συρρικνωμένου «Ουράνιου Τόξου».
♦ Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΙΕΦ θα επιχειρεί να βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα και έτσι τώρα θέλει να δημιουργήσει ζήτημα με εκστρατεία συλλογής υπογραφών στη Θράκη αλλά και σε καταγόμενους από τη Θράκη, κατοίκους πλέον της Τουρκίας, σε ένα κείμενο-πλατφόρμα όλων των αιτημάτων του τουρκισμού στη Θράκη, με την επίκληση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Τσαβούς, μιλώντας μάλιστα σε εκδήλωση στην Προύσα, σε αντίθεση με αυτά που και επίσημοι Τούρκοι παραδέχονται, αποφάνθηκε ότι η κατάσταση των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» είναι χειρότερη από τη δεκαετία του ‘80 και τόνισε ότι στην Ελλάδα «όποιο κόμμα και να κυβερνήσει, τίποτε δεν θα αλλάξει για τους ‘‘Τούρκους της Δυτικής Θράκης’’»…
♦ Από πού κι ως πού η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων Δυτικής Θράκης» πραγματοποιεί περιοδείες στη Θράκη και… κάνει «αυτοψίες» για να διαπιστώσει «επιτόπου τις διακρίσεις και τις ρατσιστικές πρακτικές εναντίον της τουρκικής κοινωνίας της ‘‘Δυτικής Θράκης’’ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα της θρησκείας και της εκπαίδευσης».
♦ Στις συναντήσεις τους συμπεριέλαβαν τον ψευδομουφτή Κομοτηνής, τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας «Δυτικής Θράκης», την «Τουρκική» Νεολαία Κομοτηνής, το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ, τον Σύλλογο «Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης», την «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, τον δήμαρχο Μύκης και κατέληξαν στον Εχίνο, όπου και στήθηκε μια συνάντηση με μητέρες παιδιών, που αυθορμήτως ζήτησαν… δίγλωσσα νηπιαγωγεία.
♦ Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Για πόσο ακόμη θα ανέχεται η Πολιτεία να δραστηριοποιείται στη χώρα μια οργάνωση η οποία πατρονάρει διαρκώς τα σύμβολα της «Τουρκικής Δημοκρατίας Δυτικής Θράκης», καλλιεργώντας τον αλυτρωτισμό με τρόπο που συνιστά μάλιστα απειλή για την ακεραιότητα της χώρας;
Μεταξύ αυτών που περιφέρονται υπάρχουν και κάτοχοι της ελληνικής ιθαγένειας;
♦ Η μεγάλη είδηση όμως, που θα τη βρούμε μπροστά μας, είναι ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή «Τούρκων Δυτικής Θράκης», όλη δηλαδή η… αφρόκρεμα του τουρκισμού στη Θράκη, κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και είχε σειρά κλειστών συναντήσεων με τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ, τον ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, καταγόμενο από τη Θράκη, Χ. Τσαβούσογλου.
♦ Η αίσθηση είναι ότι διαμορφώθηκε συνολική προσέγγιση του μειονοτικού ζητήματος που προωθεί η Τουρκία στη Θράκη αλλά και το πώς θα πρέπει να πορευθεί ο σκληρός πυρήνας του τουρκισμού στη Θράκη σε ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα…
ΦΩΤΩ: By Edi Rama Press - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152903293786523.1073742577.138734771522&type=1,
CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40306012