Δεν κάνει πίσω η Εκκλησία<br>στις θέσεις της για την οικογένεια<br>και τα Θρησκευτικά

Δεν κάνει πίσω η Εκκλησία
στις θέσεις της για την οικογένεια
και τα Θρησκευτικά

Το ξεκαθάρισε ο Αρχιεπίσκοπος σε Κοντονή – Γαβρόγλου

-Μόνο στην εκκλησιαστική περιουσία υπάρχει προσέγγιση

Nα κλείσει με κάθε τρόπο τα μέτωπα που έχει ανοίξει με την Εκκλησία προσπαθεί η κυβέρνηση, γι’ αυτό και οι δύο υπουργοί που έχουν στην αρμοδιότητά τους αντικείμενα που αποτελούν «σημεία τριβής» ανάμεσα στις δύο πλευρές έσπευσαν την περασμένη εβδομάδα να επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και του υποσχέθηκαν ότι θα «στρογγυλέψουν» τα πράγματα για να μην είναι τόσο ενοχλητικά για τους πιστούς.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο τη Δευτέρα και του έδωσε εξηγήσεις για το θέμα της αλλαγής φύλου, ενώ την επομένη ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο κ. Κοντονής διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με την Εκκλησία και δεσμεύθηκε ότι οι προϋποθέσεις αλλαγής φύλου θα αυστηροποιηθούν.

Ο κ. Ιερώνυμος πάντως δεν φάνηκε να πείθεται, αφού σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση δήλωσε: «Το τι θα κάνει η κυβέρνηση με τον νόμο που ψήφισε είναι δικό της θέμα. Η Εκκλησία έχει σταθερή θέση για την οικογένεια και δεν δέχεται αλλαγές. Όχι μόνο για την οικογένεια αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής». Την επομένη ο Αρχιεπίσκοπος, στον αγιασμό που τέλεσε στον Άρειο Πάγο, έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους και τους δικαστές, αφού χρησιμοποίησε μια φράση του Απόστολου Παύλου για να τους υπενθυμίσει τον ρόλο τους. Συγκεκριμένα είπε: «Καλός είναι ο νόμος και σίγουρα χρειαζόμαστε καλούς νόμους. Δεν φθάνει όμως ο νόμος. Αυτοί που τον χειρίζονται, που τον χρησιμοποιούν, πρέπει να τον χρησιμοποιούν με κριτήριο το συμφέρον των ανθρώπων και του λαού».

Οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους
Στη συζήτηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας κυριάρχησε το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και το μάθημα των Θρησκευτικών. Τόσο ο κ. Ιερώνυμος όσο και ο κ. Γαβρόλου σημείωσαν ότι τις σχέσεις των δύο πλευρών θα τις ενισχύσει η από κοινού αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που αποτελεί πρόταση του Αρχιεπισκόπου από πέρυσι. Ήδη, όπως προκύπτει από στοιχεία της Αρχιεπισκοπής, η καταγραφή της περιουσίας της έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει η καταγραφή της περιουσίας άλλων 11 μεγάλων μητροπόλεων. Το επόμενο στάδιο θα είναι η ψηφιοποίηση των στοιχείων, η αξιολόγησή τους και η αξιοποίησή τους ακόμα και με τη βοήθεια προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Από την αξιοποίηση, το 50% των εσόδων θα διατίθεται υπέρ κοινωνικών σκοπών με ευθύνη της Εκκλησίας και το υπόλοιπο 50% θα το διαχειρίζεται η Πολιτεία…

Θα επανεξετασθούν τα Θρησκευτικά
Για το μάθημα των Θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι το θέμα είναι πολύ ουσιαστικό, ωστόσο οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία. «Οι φάκελοι που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στα σχολεία», υπογράμμισε, «είναι σε δοκιμαστικό στάδιο. Η Ιερά Σύνοδος θα τους επανεξετάσει και θα πει πάλι τις απόψεις της».

Τη δήλωση αυτή του κ. Ιερώνυμου χαιρέτισε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι φάκελοι-βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ήδη ‘‘εμετρήθηκαν, εζυγίσθηκαν και ευρέθηκαν ελλιπείς’’, κυριολεκτικά κρίθηκαν ‘‘απαράδεκτοι και επικίνδυνοι’’ και επιστρέφονται πίσω στα σχολεία από τους αγανακτισμένους και προσβεβλημένους γονείς. Γι’ αυτό θα πρέπει ο Μακαριώτατος να μην περιμένει άλλο και να μη χάνει άλλο χρόνο, αλλά να ζητήσει άμεσα την απόσυρση των φακέλων-βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και των νέων προγραμμάτων σπουδών, που οδήγησαν σε αυτά τα τερατουργήματα φακέλους-βιβλία».

Οι θεολόγοι έχουν εξαγγείλει για αύριο, Δευτέρα, πορεία διαμαρτυρίας από το δημαρχείο Αμαρουσίου στο υπουργείο Παιδείας, με αίτημα την αποτροπή της εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων και των φακέλων στα σχολεία. Η πορεία θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ. και καλούνται να πάρουν μέρος όσοι αντιτίθενται στον αθεϊσμό, στη διάλυση της οικογένειας και στα νέα Θρησκευτικά.


Σχολιάστε εδώ